Kiia Renko Kuva Elvi Rista
Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Possua tomaattikastikkeessa

Ainekset

700
g
possun sisäfileetä
suolaa
2
tlk
yrttimaustettua tomaattimurskaa
6
rkl
hunajaa
4
rkl
soijaa
mustapippuria

Työvaiheet

Poista fileestä kalvot. Ruskista filee pannulla öljyssä nopeasti ja leikkaa filee vajaan sentin viipaleiksi. Mausta viipaleet kevyesti suolalla.

Mittaa pannulle 3 rkl hunajaa ja 2 rkl soijaa. Kypsennä possuviipaleita mausteseoksessa kannen alla 10 minuuttia. Kääntele välillä.

Kaada tomaattimurskat kattilaan. Mausta 3 rkl hunajalla, 2 rkl soijalla ja pippurilla. Kaada kastike pannulle possuviipaleiden päälle. Anna hautua ja maustua kannen alla 10–15 minuuttia. Tarjoa sellaisenaan salaatin, pastan, riisin tai perunoiden kanssa.

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Sami Repo

Riisiin käärityt lihapullat tarjotaan soijan, wasabin ja inkiväärin kanssa.

Annoksia
30
Vaikeustaso
Vaikea

Japanilaiset riisilihapullat

Ainekset

2
kevätsipulia tai 1 purjopala
400
g
jauhelihaa
1
rkl
soijaa
1
kpl
kananmunaa
2
rkl
maissitärkkelystä
Riisipäällys
4
dl
sushiriisiä
5
dl
vettä
1
dl
riisiviinietikkaa
2
tl
suolaa
sokeria
Tarjoiluun
wasabia
hillottua inkivääriä
soijaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Hienonna kevätsipulit ja sekoita ne jauhelihan kanssa. Mausta soijalla. Vatkaa munan rakenne rikki ja lisää muna ja maissitärkkelys seokseen.
  2. Muotoile massasta kostutetuin käsin noin 30 pullaa. Paista uunin keskitasolla noin 8 minuuttia. Anna jäähtyä.
  3. Huuhtele riisi kylmällä vedellä. Mittaa 4½ dl kylmää vettä kattilaan ja lisää riisi joukkoon. Anna riisin seistä kannen alla noin 15 minuuttia. Kiehauta vesi, vähennä lämpö minimiin ja jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia. Katkaise virta ja anna riisin hautua kannen alla vielä 10 minuuttia. Kaada kypsä riisi kulhoon.
  4. Kiehauta riisiviinietikka kattilassa. Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon sokeri ja suola. Kaada seos riisin joukkoon. Sekoita hyvin. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. (Älä laita jääkaappiin, sillä riisi kovettuu).
  5. Tee riisikerros lihapullien ympärille. Ota ruokalusikallinen riisiseosta kostutetulle kädelle. Paina lihapulla keskelle riisiä ja pyöräytä riisihunnun sisään. 
  6. Tarjoile pullat huoneenlämpöisinä wasabin, soijan ja inkiväärin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Devi Sharma Teksti Marja Samuli Kuva Sanna Peurakoski
Annoksia
4-6
Vaikeustaso
Helppo

Jogurttimarinoituja lampaanlihapaloja

Ainekset

1
kg
luutonta lampaanlihaa
Jogurttimarinadi
dl
kreikkalaista tai turkkilaista maustamatonta jogurttia
1
murskattu valkosipulinkynsi
1
tl
tuoretta raastettua inkivääriä
1
tl
juustokuminaa eli jeeraa
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
neilikkaa
Kastike
½
keltasipuli
100
g
valkosipulia
1
tl
raastettua tuoretta inkivääriä
1
tl
korianteria
1
tl
juustokuminaa eli jeeraa
ripaus
kurkumaa
200
g
tomaattipyreetä
1
tl
kardemummaa
2
tl
suolaa
5
dl
vettä
Kuullottamiseen
öljyä

Työvaiheet

  1. Siisti liha ja kuivaa lihan pinta. Leikkaa reiluiksi kuutioiksi ja laita kulhoon. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kaikki marinadiainekset. Kaada seos lihapalojen joukkoon ja sekoita hyvin. Peitä kulho ja nosta lihat jääkaappiin maustumaan mielellään yön ajaksi.
  2. Pyyhi marinadi pois talouspaperilla ja asettele lihapalat uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä  250–300 asteessa kypsiksi eli noin 15 minuuttia. Nosta kypsät lihapalat sivuun odottamaan.
  3. Valmista kastike. Kuullota kattilassa kuorittu ja silputtu keltasipuli, pieneksi silputut valkosipulinkynnet ja inkivääri. Lisää pannulle korianteri, juustokumina, kurkuma ja hetken päästä tomaattipyree. Kuumenna sekoittaen ja lisää loput kastikkeen ainekset.
  4. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Lisää sekaan paahdetut lammaspalat.
  5. Tarjoa lampaanlihamuhennos keitetyn riisin, raikkaan salaatin, jogurttiraidan ja naan -leivän kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
4-6
Vaikeustaso
Helppo

Mustapapu-naudanlihapata

Ainekset

200
g
mustapapuja
2
l
vettä
600-750
g
luutonta naudanlihaa (esim. sisäpaistia)
3
isoa keltasipulia
4
valkosipulinkynttä murskattuna
2
tl
suolaa
(2
tl
punaista tai keltaista karritahnaa)
vettä
6
rkl
Ketjap manis -soijakastiketta
½
keskikokoista purjoa
4
tomaattia
½
dl
silputtua tuoretta korianteria
½
tl
mustapippuria
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Liota papuja yön yli runsaassa vedessä. Huuhdo pavut huolellisesti liotuksen jälkeen. Pane pavut uuninkestävään pataan ja lisää vesi. Anna kiehua liedellä kannen alla hiljalleen noin 40 minuuttia.
  2. Kuutioi sillä aikaa huoneenlämpöinen liha. Paista lihakuutioiden pintaan pannulla kaunis väri ja kumoa pataan.
  3. Kuori ja lohko sipulit. Kuullota sipuli ja valkosipulimurska pannulla öljyssä. Lisää suola ja halutessasi myös karritahna. Kuullota vielä hetki ja kumoa seos pataan. Lisää pataan vettä niin, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Lisää myös soijakastike. Sulje pata kannella ja nosta 200-asteiseen uuniin sen alatasolle. Anna hautua noin 1½ tuntia. Kun kypsennysaikaa on jäljellä 30 minuuttia, lisää pataan pilkottu purjo ja tomaatit sekä korianteri. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Tuuli ja Jukka Teksti Marita Suontausta Kuva Arto Vuohelainen

Korealainen ruoka on kevyttä, terveellistä, ja se nautitaan ystävien kesken.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Bibimbab

Ainekset

4
annosta aasialaista riisiä
2
kpl
porkkanaa
1
kpl
kesäkurpitsaa
100
g
siitakesieniä
100
g
pavunversoja tai 100 g mungpavunituja
150
g
pinaattia
250
g
jauhelihaa
1
tl
suolaa
4
kananmunaa
seesamiöljyä
chilikastiketta
seesaminsiemeniä
saksanpähkinöitä

Työvaiheet

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja pidä lämpimänä. Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa kesäkurpitsa esimerkiksi juustohöylällä ohuiksi viipaleiksi. Suikaloi siitakesienet.
  2. Kuumenna noin puoli litraa vettä kiehuvaksi ja lisää sekaan pari teelusikallista suolaa. Kiehauta pavunversoja tai ituja vedessä noin minuutti, nosta siivilään, valuta ja laita erilliseen astiaan. Pirskota päälle 2 teelusikallista seesamiöljyä, ripaus suolaa ja noin 1 teelusikallinen seesaminsiemeniä. Jätä marinoitumaan.
  3. Nosta pinaatti samaan veteen ja kiehauta minuutti.  Nosta siivilään, huuhtele kylmällä vedellä ja purista kevyesti. Mausta pinaatti itujen tapaan seesamiöljyllä, suolalla ja seesaminsiemenillä.
  4. Kuumenna pari teelusikallista öljyä pannulla ja kuullota porkkanasuikaleita pari minuuttia. Älä päästä ruskistumaan. Nosta suikaleet lautaselle ja mausta itujen tapaan. Kuullota kesäkurpitsat samoin ja nosta viipaleet lautaselle.
  5. Lisää öljyä pannulle ja kuullota sieniviipaleita pari minuuttia. Laita sienet erilliseen astiaan ja lisää sekaan 2 teelusikallista seesamiöljyä, ripaus suolaa ja seesaminsiemeniä. Ruskista jauheliha. Mausta suolalla sekä pippurilla. Nosta jauheliha erilliseen astiaan ja pidä lämpimänä.
  6. Paista munat kevyesti niin, että keltuainen jää ehjäksi ja pehmeäksi. Laita kuuma riisi neljään annoskulhoon.  Asettele kasvikset ja liha riisin päälle ja nosta kanamuna keskelle päällimmäiseksi. Koristele annokset saksanpähkinöillä, seesaminsiemenillä ja tilkalla chilikastiketta.
  7. Laita tarjolle chilikastiketta, jota syöjät voivat lisätä oman mieltymyksensä mukaan. Annokset sekoitetaan kunnolla sekaisin ja nautitaan.

Vinkki! Jätä jauheliha pois tai korvaa pehmeällä tofulla. Saat kasvisversion kananmunaa syövälle vegetaristille.

Kommentit (0)