6–8 palaa

Pohja
125 g voita tai margariinia
1½ dl parmesaaniraastetta
noin 3 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ dl kylmää vettä

Täyte
300 g vuohenjuustoa (chevre)
½ ruukkua basilikaa
½ prk (á 280 g) aurinkokuivattuja tomaatteja
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria

Munakerma
1 tlk (2½ dl) tomaatti-vuohenjuustoruoka-
kermaa tai 3 juuston ruokakermaa
3 munaa
ripaus suolaa, sokeria ja rouhittua mustapippuria

Koristeeksi
basilikanlehtiä

---


1. Nypi pohja-aineet nopeasti taikinaksi veden kanssa. Painele taikina voidellun, 24-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille.

2. Leikkaa vuohenjuusto puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi tai paloiksi. Levitä viipaleet vuokaan pohjan päälle.

3. Laita reilusti tuoreita basilikanlehtiä juuston päälle.

4. Valuta aurinkokuivatut tomaatit ylimääräisestä öljystä talouspaperin päällä ja painele vielä päältä paperilla. Voit leikata isot tomaatit puoliksi. Asettele viipaleet basilikanlehtien päälle. Mausta suolalla ja pippurilla.

5. Sekoita munakerman aineet ja kaada vuokaan täytteen päälle.

6. Paista piirakkaa ensin 200 asteessa uunin alatasolla 10 minuuttia.

7. Nosta vuoka keskitasolle ja jatka paistamista noin 15 minuuttia.

8. Anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoamista.

Teksti: Kiia Renko, kuva: Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.