14 annosta

150 g suklaakeksejä
50 g sulatettua voita tai margariinia

Täyte
5 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
2 prk (à 125 g) piltti-mangososetta
3 rkl sitruunamehua

Päälle
1 l (500 g) mansikoita
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

---


1. Murskaa suklaakeksit veitsellä tai monitoimikoneen terällä pieniksi muruiksi.

2. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja painele keksiseos leivinpaperin päälle tiiviisti.

3. Laita liivatelehdet pehmenemään runsaaseen, kylmään veteen 10 minuutiksi. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita tuorejuusto, sokeri ja mangosose kulhossa. Nostele joukkoon kermavaahto.

4. Kuumenna sitruunamehu ja lisää sekaan puristellut liivatelehdet. Sekoita, kunnes lehdet ovat sulaneet mehun joukkoon. Jäähdytä 5 minuuttia. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon sekoittaen. Kaada täyte keksipohjan päälle. Nosta kylmään hyytymään 4 tunniksi.

5. Leikkaa mansikat lohkoiksi ja aseta tortun pinnalle.

6. Mittaa vesi ja hyytelösokeri kattilaan. Keitä pari minuuttia, kunnes sokeri on sulanut veden joukkoon. Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja kaada mansikoiden päälle. Nosta torttu vielä jääkaappiin hyytymään yön yli.

Teksti: Suvi Rüster, kuva: Nico Backström

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.