Vadelma + suklaa = taivaallisen hyvää

noin 20 palaa

3 munaa
4 dl sokeria
2 dl maitoa
200 g sulatettua voita
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
150 g tummaa suklaata
3 dl vadelmia

Kuorrutus
200 g tummaa suklaata
50 g voita

Koristeeksi
vadelmia
tomusokeria
kookoshiutaleita
kaakaonibsejä

---

 

1. Sekoita kuivat aineet ja rouhittu, tumma suklaa keskenään kulhossa.

2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munavaahdon joukkoon vuorotellen maitoa, sulatettua voita ja kuivia aineita koko ajan varovasti sekoittaen. Kääntele taikinaan lopuksi vadelmat.

3. Kaada taikina leivinpaperin päälle pienelle, korkeareunaiselle uunipellille. Kypsennä 175-asteisen uunin keskitasolla 25–30 minuuttia. Kokeile kypsyys cocktailtikulla.

4. Paloittele suklaa ja voi kattilaan. Sulata miedolla lämmöllä sekoittaen. Kaada suklaakuorrute pohjan päälle. Koristele vadelmilla, tomusokerilla, kookoshiutaleilla
ja kaakaonibseillä.

5. Anna jähmettyä huoneenlämmössä noin tunnin ajan ja leikkaa annospaloiksi.

Vinkki!
Kaakaonibsit ovat raakakaakaosta murskattuja, kuorittuja kaakaopapuja. Niitä saa luontaistuotekaupoista. Nibsit voi korvata tummalla, rouhitulla suklaalla

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.