200 g voita tai margariinia
100 g tummaa suklaata
3½-4 dl sokeria
4 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
5 rkl tummaa kaakaota
1-1½ dl pähkinärouhetta
kostutukseen maitoa

Pinnalle
200 g pähkinöitä

---


1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele 22-24 -senttinen vuoka.

2. Sulata rasva ja suklaa kattilassa pienellä lämmöllä. Sekoita joukkoon sokeri ja munat vatkaimella vatkaten. Lisää kuivat aineet ja pähkinärouhe taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 20 minuuttia. Jäähdytä hetki vuoassaan ja kumoa pöydälle leivinpaperin päälle jäähtymään.

3. Kumoa kakku takaisin vuokaansa. Kostuta pinta ja reunat hyvin. Anna vetäytyä muovipussiin käärittynä vuoassaan yön yli jääkaapissa. Ota kakku vuoasta tarjoiluvadille. Paahda pähkinät kuumalla, kuivalla pannulla. Koristele kakku pähkinöillä.

Vinkki! Tarjoa kakun kanssa kermavaahtoa, pehmeää jäätelöä tai sorbettia. Jos paistat kakun ei-irtopohjavuoassa, voitele ja korppujauhota vuoka hyvin reunoja myöten.

Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.