8-10 palaa

Pohja
4 munaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl juoksevaa margariinia

Lemon curd
3 sitruunaa
4 keltuaista
2 dl sokeria
50 g voita tai margariinia

Lisäksi
4 dl vispikermaa
sokeria maun mukaan
1-1½ l mansikoita

Kostutukseen
1 dl maitoa tai laimennettua sitruunamehua

---


1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota 24-senttinen irtopohjavuoka.

2. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kuivat aineet varovasti käännellen ja lopuksi margariini. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla puolisen tuntia. Jäähdytä ja halkaise kolmeen osaan.

3. Pese sitruunat hyvin lemon curdia varten ja raasta niiden kuori raastimen hienoimmalla terällä. Halkaise sitruunat ja purista mehu. Vaahdota keltuaiset ja sokeri vesihauteessa. Vaahto on valmis, kun se on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää vaahtoon vähän kerrallaan sitruunankuori ja -mehu. Jäähdytä hetki.

4. Nosta kulho pöydälle ja lisää joukkoon paloiteltu voi koko ajan vatkaten, kunnes seos on jäähtynyt.

5. Täytettä varten vaahdota kerma sokerin kanssa napakaksi vaahdoksi. Kostuta kakkupohjat maidolla tai mehulla. Kostuta myös kakun kansilevy. Levitä alimmalle levylle kerros lemon curdia, sen päälle reilusti kermavaahtoa ja kerman päälle pilkottuja mansikoita. Täytä toinen väli samalla tavalla. Koristele kakun pinta mansikanpaloilla.

Vinkki! Voit kuorruttaa kakun kermalla. Varaa sitä varten 2 dl ylimääräistä vispikermaa. Vispikerma pysyy paremmin kasassa kuin kuohukerma lämpiminä kesäpäivinä. Kakkuun voi käyttää myös kaupan valmista lemon curdia.

Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.