Reseptit Laura Kaapro Kuva Panu Pälviä

Leivo rinkelit Amerikan malliin ja pilko pöytään mahtava täytevalikoima. Nämä yhdistelmät loksahtavat kohdalleen!

Yhdistele näin

Alppikoskien laskija: Paprikatäytteinen oliivi + voimakas sulatejuusto + tomaatti

Isännän voimarinkeli: Sinappimajoneesi + meetvursti + paistettu muna + paprika

New Yorkin rinkeli: Lohitahna + punasipuli + kapris

Koukussa kanacaesariin: grillattu broileri + valkosipulimajoneesi + parmesaani + romainesalaatti

Paranneltu paahtopaistileipä: marinoitu porkkana + paahtopaisti + avokado + piparjuurituorejuusto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12 kpl
Valmistusaika
55 min + 2 t kohotus
Vaikeustaso
Kohtalainen

Bagelit

Ainekset

Bagelit
4
dl
vettä
1
ps
kuivahiivaa
1 ½
rkl
fariinisokeria
2 ½
tl
suolaa
8
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
rypsiöljyä
Keitinvesi
2
l
vettä
3
rkl
fariinisokeria
Päälle
seesamin- tai unikonsiemeniä
Lohitahna
200
g
savulohta
120
g
smetanaa
1
dl
turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
1
pieni salottisipuli
½
dl
ruohosipulia hienonnettuna
2
rkl
sitruunamehua
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Tillikurkut
1
iso tuorekurkku
½
dl
tilliä hienonnettuna
¾
dl
vettä
2
rkl
väkiviinaetikkaa
2
tl
suolaa
3
rkl
sokeria
Marinoitu porkkana
2 isoa tai 3 pientä porkkanaa
¾
dl
valkoviinietikkaa
2
rkl
vettä
1
tl
suolaa
½
dl
tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

Tee bagelit näin

  1. Lämmitä vesi noin 42-asteiseksi. Lisää kuivahiiva, fariinisokeri ja suola. Lisää vehnäjauhot vähitellen sekä lopuksi rypsiöljy.
  2. Alusta taikinaa käsin vähintään 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisa ja pehmeä. Voit myös käyttää yleiskonetta.
  3. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota puolitoista tuntia.
  4. Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa sitä hetki. Jaa taikina 12 palaan ja pyörittele ne palloiksi. Anna pallojen kohota pöydällä 30 minuuttia.
  5. Laita keitinvesi ja fariinisokeri suureen kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi.
  6. Puhkaise taikinapalloihin reikä ja suurenna reikää etusormilla pyöritellen. Laske kolme bagelia kerrallaan keitinveteen ja keitä 2-3 minuuttia molemmin puolin. Nosta bagelit reikäkauhalla leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  7. Paista bageleita 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Voitele pinta bageleiden keitinvedellä ja ripota pinnalle seesamin- tai unikonsiemeniä. Jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.
  8. Vinkki! Kokeile lisätä taikinan sekaan ripaus kanelia tai samoja siemeniä, joilla koristelet bagelit.

Tee lohitahna näin:

  1. Vatkaa smetana vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää paksu jogurtti ja sekoita.
  2. Murenna savulohi pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna salottisipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi. Hienonna ruohosipuli.
  3. Sekoita smetana-jogurttiseokseen lohipalat ja sipulit. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Anna makujen tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin ennen tarjoilua.

Tee tillikurkut näin:

  1. Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi ja laita viipaleet kulhoon. Silppua joukkoon tuoretta tilliä.
  2. Kiehauta vesi, väkiviinaetikka, suola ja sokeri. Anna jäähtyä ja kaada sitten kurkkujen ja tillin joukkoon.
  3. Anna maustua jääkaapissa kelmulla tai kannella peitettynä vähintään tunti. Valuta hyvin.

Tee marinoidut porkkanat näin:

  1. Kuori porkkanat. Höylää ne juustohöylällä ohuiksi pitkiksi suikaleiksi. Laita suikaleet laakeaan kulhoon.
  2. Mittaa kattilaan valkoviinietikka, vesi, sokeri ja suola. Kiehauta. Kaada liemi porkkanoiden päälle ja anna jäähtyä.
  3. Hienonna joukkoon tuoretta lehtipersiljaa. Peitä kelmulla tai kannella. Marinoi porkkanoita jääkaapissa pari tuntia tai yön yli. Valuta hyvin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti Kuva Sami Repo
Nauti perinteinen talkkuna trendikkäänä kerrosherkkuna.
Nauti perinteinen talkkuna trendikkäänä kerrosherkkuna.

Tuunaa rahkasta himpun verran terveellisempää ja sekoita joukkoon talkkunajauhoja. Se kannattaa, sillä talkkunassa on paljon kuituja, ja jo parista lusikallisesta saat päivässä tarvittavan annoksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Talkkunapöperö

Ainekset

5
dl
pakastemustikoita
1
prk (2 dl)
vispikermaa
1
rkl
sitruunamehua
1
dl
fariinisokeria
1
prk (250 g)
maitorahkaa
1
dl
talkkunajauhoja

Työvaiheet

  1. Soseuta puolet mustikoista. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi sitruunamehun ja sokerin kanssa.
  2. Sekoita kermavaahto, maitorahka, marjasose, kokonaiset marjat ja talkkunajauhot. Sekoita tasaiseksi.
  3. Annostele talkkunapöperö tarjoiluastioihin.
  4. Koristele kokonaisilla mustikoilla.

Tiesitkö?

  • Talkkuna sisältää kauraa, ohraa, ruista ja vehnää sekä herneitä tai papuja. 
  • Tarkista, että ostat tavallisia talkkunajauhoja. Osa jauhoista on savunmakuisia. Savuisuus mainitaan pussin takapuolella.

Kommentit (3)

Vierailija

Ei tuo kovin terveellistä ole kun fariinisokeria tulee noin paljon.

Ei

Kermaa ja sokeria= terveellistä...

Vierailija

Paras talkkuna sisältää vain kauraa, höyrytetyt ja paahdetut jyvät jauhetaan ja ei muuta.

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Päivän tärkeät marjat ja pähkinät on kätevä popsia puurossa.
Päivän tärkeät marjat ja pähkinät on kätevä popsia puurossa.

Uunipuurosta riittää manteli jokaiselle ruokailijalle. Lorauta kyytipojaksi granaattiomenasoppaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Mantelinen ohrauunipuuro ja granaattiomenasoppa

Ainekset

1
rkl
voita
2
dl
ohrasuurimoita
2
dl
manteleita
1
l
maitoa
1
tl
suolaa
1
tl
kardemummaa
2
rkl
voita
Granaattiomenasoppa
1
l
vettä
400
g
(pakaste)vadelmia
¾
dl
sokeria
2
rkl
perunajauhoja
1
granaattiomenan siemenet

Työvaiheet

  1. Voitele uunivuoka (tilavuus 1,5–2 l) voinokareella. Mittaa vuokaan ohrasuurimot. Rouhi mantelit ja sekoita suurimoihin. Kaada joukkoon myös maito ja ripottele suola sekä kardemumma. Veistele maidon pinnalle voinokareita.
  2. Kypsennä puuroa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Sekoittele kypsennyksen alkuvaiheessa muutaman kerran.

Granaattiomenasoppa

  1. Kiehauta vesi, vadelmat ja sokeri.
  2. Siivilöi neste ja painele vadelmia kevyesti siivilän läpi. Siirrä neste takaisin kattilaan.
  3. Sekoita perunajauhot pieneen tilkkaan kylmää vettä ja kaada se ohuena nauhana kiehuvaan nesteeseen.
  4. Perkaa granaattiomenan siemenet ja lisää ne mehukeiton joukkoon. Anna mehukeiton jäähtyä.

Vinkki! Vadelmat voi jättää halutessaan kokonaisina soppaan.
 

Resepti Christina Aaltio Kuva Anna Huovinen
Tarjoile blinit smetanan, kirjolohenmädin ja silputun punasipulin kanssa.
Tarjoile blinit smetanan, kirjolohenmädin ja silputun punasipulin kanssa.

Blinitaikina saa täyteläisen pehmeän maun bataatista. Katso reseptin lopusta, miten muunnat taikinan vegaaniseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Bataattiblinit

Ainekset

1
pkt (400 g)
bataattisosetta
20
g
hiivaa
1
dl
smetanaa
dl
tattarijauhoja
100
g
voita
1
muna
1
tl
suolaa
1
dl
kivennäisvettä

Työvaiheet

  1. Lämmitä bataattisose kädenlämpöiseksi. Liuota soseen joukkoon hiiva. Lisää smetana ja jauhot. Jätä taikina huoneenlämpöön leivinliinan alle kahdeksi tunniksi. Viileässä taikina voi tekeytyä vuorokauden ajan.
  2. Pehmitä voi mikrossa notkeaksi.
  3. Lisää taikinaan puolet rasvasta, muna ja suola. Sekoita taikina tasaiseksi. Lisää lopuksi kivennäisvesi.
  4. Paista taikinasta lettupannulla pieniä blinejä. Käytä loput rasvasta paistamiseen.
  5. Tarjoile smetanan, kirjolohenmädin ja silputun punasipulin kanssa.

Vinkki!  Valmis bataattisose löytyy vihannesosaston kylmähyllystä.

Blinitaikinan muokkaus vegaaniseksi onnistuu näin: Korvaa smetana kahdella desillä kaurakermaa. Jätä voi ja muna pois. Lisää taikinaan 2 rkl rypsiöljyä. Paista blinit vegaanisella margariinilla (esim. Sininen Keiju).

Resepti Riikka Kaila Kuva Piia Arnould
Kuohkeat blinit ovat himoittu herkku.
Kuohkeat blinit ovat himoittu herkku.

Älä säästä aikaa äläkä voita, niin pannullasi tirisee täydellinen blini, sisältä kuohkea ja pinnalta rapea. Täytteistä perinteisimmät ovat mäti, smetana ja punasipulisilppu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min + 8 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Blinit ja 3 herkullista höystöä

Ainekset

3
dl
maitoa
15
g
tuorehiivaa
dl
tattarijauhoja
½
tl
sokeria
2
munaa
1
dl
vehnäjauhoja
1
dl
olutta (esim. pilsneriä)
2
rkl
voisulaa
¾
tl
suolaa
Paistamiseen
kirkastettua voita

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna ja liuota joukkoon hiiva. Sekoita nesteeseen tattarijauhot ja sokeri. Peitä astia kelmulla ja jätä huoneenlämpöön noin 8 tunniksi.
  2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset, vehnäjauhot, olut, voisula ja suola taikinaan.
  3. Vaahdota valkuaiset ja lisää vaahto varovasti nostellen taikinaan.
  4. Kuumenna valurautainen blini- tai lettupannu. Lorauta pannulle noin ruokalusikallinen kirkastettua voita. Kaada taikinaa pannulle sentin, parin kerrokseksi. Paista keskilämmöllä, kunnes blini on lähes kauttaaltaan hyytynyt. Valuta pannun reunalle hieman voita ja käännä blini. Paista toinenkin puoli rapeaksi. Valmista loput blinit samalla tavalla.

Kolme herkullista tahnaa blinien höysteeksi:

Kahden kalan tahna

  • Sekoita ranskankermapurkilliseen 100 g hienonnettua kylmäsavulohta ja 100 g hienonnettua lämminsavulohta. Mausta tahna hienonnetulla tillillä, lorauksella sitruunan mehua ja mustapippurilla. Lisää tahnaan tarvittaessa ripaus suolaa.

Punajuuri-pähkinäsmetana

  • Keitä tai paahda uunissa pari punajuurta. Jäähdytä, kuori ja kuutioi kypsät punajuuret. Sekoita punajuurikuutiot purkilliseen smetanaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita tahnaan lopuksi puoli desiä rouhittuja pähkinöitä.

Kylmäsavuporotahna

  • Sekoita purkilliseen ranskankermaa noin 100 g hienonnettua kylmäsavuporoleikkelettä. Lisää pieni, hienonnettu maustekurkku, pala hienonnettua punasipulia sekä ruokalusikallinen ruohosipulisilppua. Mausta mustapippurilla. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

Kommentit (1)

Karolinna

Erittäin hyviä blinejä tuli. Tämä resepti jää meille monista kokeilluista.