Paistetut ahvenfileet
Ainekset
Työvaiheet
Huuhdo kalat nopeasti ja kuivaa ne talouspaperilla. Poista kidukset ja terävät selkäevät keittiösaksia apuna käyttäen. Sen jälkeen kalaa on helpompi käsitellä.
Avaa vatsa peräaukosta alkaen saksilla ja poista sisälmykset sekä selkärangassa kiinnittyneinä olevat munuaiset. Huuhdo vedellä. Pyyhi kalan maha talouspaperilla puhtaaksi ja kuivaa kala.
Tee fileerausveitsellä viilto kalan niskaan ja kuljeta veitsen terää viillosta lähtien kalan selkärankaa myöten pyrstöön saakka. Irrota samaan tapaan molemmat fileet selkäruodosta.
Poista fileestä kylkiruodot fileerausveitsellä levymäisenä liuskana ja nypi tarvittaessa jääneet ruodot kalapihtejä tai pinsettejä apuna käyttäen.
Paina kalapiikki fileepalan ohueen päähän tukevasti kiinni ja viillä filee nahkasta yhtenäisellä liikkeellä. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Paista pannulla voissa molemmin puolin kypsiksi.
KANNATTAA KOKEILLA
* Paistoöljyn maustamiseen sopivat esimerkiksi seesamiöljy, timjami, basilika, sipulisilppu ja rosmariini.
*Vähärasvaisen ahvenen lihan voi leivittää ennen paistamista, se suojaa fileetä kuivumiselta. Pyöräytä filee ensin rikotussa munassa, sen jälkeen halutussa jauhoseoksessa. Kilolle kalaa tarvitset 2 munaa, 2 dl jauhoa tai muuta leivitettä, 1 tl suolaa ja ½ -1 tl sitruuna- tai valkopippuria. Leivittämiseen sopivat ruis-, vehnä-, hiivaleipäjauhot, seesaminsiemenet, korppujauhot tai esimerkiksi vehnäjauhojen ja juustoraasteen seos. Mausteet kannattaa lisätä jauhojen sekaan.
*Purista paistetun kalan päälle sitruunaa tai limettiä makua raikastamaan.
*Ahvenfileitä voi grillata, mutta koska ahven on vähärasvainen, fileet on hyvä marinoida etukäteen. Yhdistä marinadiin 1 dl sitruunanmehua, 1 dl öljyä, 1 tl suolaa ja 1 rkl hunajaa. Valele fileitä marinadilla myös kypsentämisen aikana.
VINKIT!
* Varaa perkaamatonta kalaa jokaiselle ruokailijalle 250-300 grammaa ja perattua kalaa 150-250grammaa.
* Kalan vatsaa avatessa kannattaa varoa puhkaisemasta kalan pahanmakuista sappirakkoa. Jos se kuitenkin puhkeaa, huuhtele kala nopeasti kylmällä vedellä.
Kalan selkärangassa kiinni oleva munuainen irtoaa helpoimmin esimerkiksi pikkulusikan kärjellä raapien.
* Käytä kala mieluiten jo perkauspäivänä. Jos valmistat kalan vasta myöhemmin, säilytä se jääkaapissa jäiden seassa 0-3 asteen lämpötilassa.
* Mausta kala ennen paistamista.
*Pienet, kokonaiset kalat kypsyvät 2-5 minuutissa/puoli, ohuet kalafileet 2-3 minuutissa/puoli. Paksut fileet vaativat 3-4 minuuttia/puoli.
*Paistettujen fileiden seuraksi maistuvat keitetyt uudet perunat ja kantarellikastike, muhennettu tuore pinaatti, mäti-kermaviilikastike tai vaikka vokatut kasvikset.