Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen

Jauhelihamixin seuraksi sopii myös salsakastike.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Jauhelihamix

Ainekset

Jauhelihakastike
400
g
jauhelihaa
1
kpl
sipulia
1
ps
fajita-mausteseosta
1
prk
papuja
1
tlk
kokonaisia tomaatteja
LIsäksi
nachoja
juustokastiketta

Työvaiheet

Ruskista jauheliha kuoritun ja silputun sipulin kanssa.
Lisää sekaan mausteseos sekä kokonaiset tomaatit. Sekoita hyvin ja riko tomaatteja lastalla. Lisää pavut liemineen. Anna ruuan hautua hiljalleen 15 minuuttia.

Tällä välin levitä nachot leivinpaperin päälle uunipellille. Valele päälle valmista cheddar-juustokastiketta.

Kuumenna nachoja 200 asteessa uunin keskitasolla 5–10 minuuttia. Katso, etteivät nachot pala.

Vinkki! Tähän ruokaan sopii erinomaisesti eilinen jauhelihakastike, jonka voi jatkojalostaa mausteilla ja tomaatilla. Kastikkeeseen voi lisätä myös oliiveja.

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Tee lihapullat vaihteeksi ruotsalaiseen tapaan!
Tee lihapullat vaihteeksi ruotsalaiseen tapaan!

Klassisissa ruotsalaisissa lihapullissa on mausteena valkopippuria ja ripaus sokeria. Kuohukerma tekee paistijauhelihasta leivotuista pullista erityisen herkullisia.

Annoksia
n. 50 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Minilihapullat uunissa

Ainekset

600
g
naudan paistijauhelihaa
1
sipuli
dl
kuohukermaa
¾
dl
korppujauhoja
1
muna
tl
suolaa
1
tl
sokeria
¾
tl
jauhettua valkopippuria

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruuanvalmistusta.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kaada sipulit pieneen kulhoon, peitä kulho talouspaperilla ja kypsennä sipuleita mikrossa noin minuutti. Jäähdytä.
  3. Sekoita kuohukerma, korppujauhot, muna ja mausteet isossa kulhossa. Anna korppujauhojen turvota 5 minuuttia. Lisää sipuli ja liha. Vaivaa käsin tasaiseksi massaksi.
  4. Työnnä tyhjä pelti kylmään uuniin ja kuumenna uuni 250-asteiseksi.
  5. Pyörittele lihapullamassa kostutetuin käsin pieniksi pyöryköiksi leivinpaperin päälle. Vetäise pyörykät leivinpapereineen kuumalle pellille. Paista uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

Vinkki!

Tarjoa lihapullat jäähtyneinä tai uunissa lämmitettyinä. Voit myös paistaa valmiit lihapullat kevyesti pannulla ennen tarjoamista, niin ne saavat herkullisen pinnan.

Kommentit (4)

Vierailija

Miksi ruotsalaiset lihapullat. Kyllä meidän äiti käytti ihan samoja aineita eikä ollut silloin 70 vuotta sitten ollut edes käynyt Ruotsissa.

Vierailija

En ymmärrä miksi uuni pitää aina esilämmittää. Pullat kylmään uuniin ja homma valmis kun valo sammuu 250 asteessa.

Vierailija

Lihapulliin laitetaan AINA maustepippuria, ja joulun lihapulliin myös kanelia!!!😬

Vierailija

Jopas täällä on tosikkoa porukkaa. Kiitän jutusta ja risetistä. Tänä iltana kokeillaan.

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Tähän pataan käyvät kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat.
Tähän pataan käyvät kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat.

Jos pakastimesta löytyy keväällä monenlaisia riistapaloja, padassa maistuvat kaikki. Juustoiset dumplingit eli taikinanyytit kypsyvät lihapadan lisukkeeksi kannen alla vain vartissa.

Annoksia
6–8 annosta
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Mehevä hirvipata ja parmesaani-dumplingit

Ainekset

1
kg
hirven ulko- ja kulmapaistia
1–2
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2 + 1
rkl
öljyä
2
porkkanaa
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
1
pala (250 g)
juuriselleriä
2
dl
punaviiniä
6
dl
lihalientä
1
tlk (400 g)
tomaattimurskaa
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
hunajaa
2
laakerinlehteä
2
rkl
hienonnettua tuoretta salviaa (tai 1 tl kuivattua salviaa)
2
tl
roseepippuria
Parmesaani-dumplingit
125
g
voita
dl
(täysjyvä)vehnäjauhoja
2
dl
raastettua parmesaania
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
dl
maitoa

Työvaiheet

Mehevä hirvipata

  1. Ota hirvenliha pakastimesta jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä. Nosta liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista.
  2. Kuivaa lihan pinta ja leikkaa liha paloiksi. Kuori ja pilko porkkanat muutamaan osaan. Lohko sipulit neljään osaan. Hienonna valkosipulit. Leikkaa selleri reiluiksi paloiksi.
  3. Mausta lihapalat suolalla ja pippurilla. Kuumenna 2 rkl öljyä isolla pannulla. Ruskista lihapalat muutamassa erässä. Nosta lihat pannulta odottamaan.
  4. Lisää pannulle 1 rkl öljyä ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää loput vihannekset ja kuullota hetki. Pyöräytä joukkoon paistetut lihapalat.
  5. Siirrä ainekset pannulta pataan. Kaada joukkoon punaviini, lihaliemi, tomaattimurska, soija, hunaja ja mausteet. Hauduta pataa 2–3 tuntia 150-asteisessa uunissa, kunnes liha on mureaa.
  6. Valmista lisukkeeksi taikinanyytit eli dumplingit oheisen ohjeen mukaan. Kypsennä ne juuri ennen ruokailua lihapadan kannen alla.

Vinkki! Voit käyttää pataan myös naudan tai lampaan patalihaa. Kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat käyvät. Jos käytössä ei ole uunia, hauduta pataa miedolla lämmöllä hellalla 2–3 tuntia, kunnes liha on mureaa.

Parmesaani-dumplingit

  1. Mittaa huoneenlämpöinen voi, jauhot, juustoraaste, leivinjauhe ja suola tehosekoittimen kulhoon. Sekoita murumaiseksi. Lisää joukkoon maito ohuena nauhana samalla sekoittaen, kunnes muruista muodostuu taikinapallo.
  2. Pyöritä taikinasta noin golfpallon kokoisia taikinanyyttejä. Aseta ne hiljalleen kiehuvan lihapadan pinnalle ja peitä pata kannella.
  3. Anna mykyjen kypsyä kannen alla 10–15 minuuttia. Tarjoile heti.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Tavallista maukkaammasta lihapullataikinasta riittää sekä pulliin että kepakoihin.
Tavallista maukkaammasta lihapullataikinasta riittää sekä pulliin että kepakoihin.

Ota viime vuoden sienet hyötykäyttöön ennen kuin uusi sesonki alkaa. Jauhelihasta ja sienistä saa herkkuruuan arkeen.

Annoksia
10 kepakkoa tai 20 lihapullaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sienilihapullat ja -kepakot

Ainekset

1
pkt (400 g)
jauhelihaa
4–5
dl
pakastettuja metsäsieniä
1
sipuli
2 + 1
rkl
öljyä
1
pkt (200 g)
fetajuustoa
1
dl
tuoretta persiljaa
1
tl
oreganoa
½
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa
1
muna
Lisäksi
grillitikkuja

Työvaiheet

  1. Ota sienet sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä. Valuta tai pyyhi liha kuivaksi.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla ja paista sipuleita 2–3 minuuttia. Lisää sienet ja paista, kunnes sienistä irronnut neste haihtuu.
  3. Sekoita jauhelihan joukkoon murennettu feta, yrtit ja mausteet. Lisää kananmuna ja paistetut sienet. Sekoita massa käsin taikinaksi.
  4. Muotoile taikinasta lihapullia tai soikeita kepakoita. Paina puinen grillitikku kepakoiden läpi.
  5. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita lihapullat ja/tai kepakot uunipellille ja sivele pinta öljyllä. Paista 15–20 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG
Täytetyt bataatit ovat tuhtia ruokaa.
Täytetyt bataatit ovat tuhtia ruokaa.

Bataatit täytetään papu-chorizoseoksella ja päälle kypsytetään uppomunat.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt bataatit ja uppomunat

Ainekset

2
pientä bataattia
2
rkl
oliiviöljyä
Täyte
1
prk (300 g)
säilykemustapapuja
130
g
chorizomakkaraa
1
punasipuli
4
valkosipulinkynttä
1
tl
chilijauhetta
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria rouhittuna
Päälle
3
l
vettä
1
dl
väkiviinaetikkaa
4
munaa
1
ruukku rucolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise bataatit pitkittäin ja asettele ne leivinpaperin päälle uunipellille. Sivele pintaan öljyä.
  2. Paahda bataatteja 200-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Nosta bataatit uunista ja anna jäähtyä hieman. Koverra bataateista kypsä sisus ja muussaa se kulhossa.
  3. Valuta pavut. Hienonna chorizo. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Sekoita pavut, chorizo, sipulit, chilijauhe, suola ja pippuri bataattimurskan joukkoon. Jaa täyte bataateille.
  4. Nosta bataatit 200-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.
  5. Kuumenna vesi kattilassa. Anna kiehua pari minuuttia ja vähennä tehoa, jotta vesi juuri ja juuri poreilee. Lisää etikka. Riko kananmuna kahvikuppiin. Sekoita veteen pyörre ja valuta muna varovasti pyörteeseen. Anna munan kypsyä kaksi minuuttia. Nosta reikäkauhalla pois. Valmista kaikki munat samalla tavalla.
  6. Nostele lämpimien bataattien päälle rucolaa ja uppomunat.

Kommentit (0)