8:lle

Pohja
35 piparkakkua
75 g sulatettua voita

Täyte
1,5 dl sokeria
3 kananmunaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl appelsiininkuorta  raastettuna
2 rkl appelsiinimehua puristettuna

Kuorrutukseen
1 dl ranskankermaa
2 rkl tomusokeria
piparkakkuja
granaattiomenan siemeniä

---

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Murskaa piparit morttelissa ja lisää voisula. Painele seos irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on noin 24 cm. Paista 175 asteessa 8–10 minuuttia. Nosta pois ja jäädytä hetki.

2. Sekoita sokeri ja munat, lisää juusto, appelsiininkuori ja appelsiinimehu. Kaada vuokaan pohjan päälle ja paista vielä noin 30 minuuttia uunin alatasolla. Anna jäähtyä.

3. Sekoita ranskankerma ja tomusokeri. Levitä seos kakun päälle ja nosta koko komeus jääkaappiin jähmettymään. Koristele kakun pinta piparkakuilla ja granaattiomenan siemenillä.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.