100 g mantelijauhetta
3 dl tomusokeria
2 valkuaista
1 rkl hienoa sokeria (Siro käy parhaiten)
(jauhemaista elintarvikeväriä)

Täyte
100 g taloussuklaata
½ dl vispi- tai kuohukermaa

---


1. Sekoita mantelijauhe ja puolet tomusokerista keskenään. Mikäli haluat ruskeita leivoksia, sekoita joukkoon ½ rkl kaakaojauhetta. Vaahdota valkuaiset napakaksi. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa. Lisää loppu tomusokeri vähitellen ja vatkaa seos kiiltäväksi.

2. Sekoita manteli-tomusokeriseos lopuksi valkuaisvaahtoon. Jos haluat värikkäitä leivoksia, sekoita apteekista saatava jauhemainen elintarvikeväri taikinaan. Pursota tai ota kahdella lusikalla seoksesta noin 2 sentin nokareita leivinpaperin päälle pellille. Anna pohjien tasoittua huoneenlämmössä noin 15 minuuttia.

3. Paista uunin keskitasolla 150 asteessa 15 minuuttia tai kunnes leivokset ovat nousseet ja kypsyneet. Jäähdytä ja irrota pohjat varovasti lastalla.

4. Valmista täyte. Paloittele suklaa kattilaan ja lisää kerma. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa sulaa. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä pari minuuttia. Nosta sivuun ja jäähdytä.

5. Levitä suklaatäytettä pohjien sileälle pinnalle ja paina kaksi pohjaa yhteen.

Vinkki! Voit sekoittaa jäähtyneen suklaan sekaan vielä kermavaahtoa, jolloin saat paksumman täytteen.

Teksti Marja Samuli, kuva Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.