10 hengelle

5 munaa
2½ dl sokeria
2½ dl jauhoja
1¼ tl leivinjauhetta
2½ tl kardemummaa
125 g voita sulatettuna
½ dl maitoa tai sitruunamehua kostutukseen

Täyte
1 l mansikoita
4 dl paksua raparperihilloa
4 dl vispikermaa
sokeria maun mukaan
2 rkl sitruunamehua

Päälle ja reunoille
2 dl vispikermaa
marenkitankoja
mansikoita
marjoja
tomusokeria
syötäviä kukkia

---


1. Valmista ensin marenkitangot, vaikka muutama päivä ennen juhlia. Pursota marenkimassasta tankoja leivinpaperin päälle. Paista 75 asteessa uunin keskitasolla reilu tunti. Sammuta uunista virta, avaa uunin luukku raolleen ja anna marenkien kuivua uunissa vielä toinen tunti. Jäähdytä.

2. Laita kakkupohjaa varten uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Leikkaa noin 26 senttisen, korkeareunaisen kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele paperi ja vuoan reunat.

3. Vaahdota munat ja sokeri. Siivilöi kuivat aineet vaahtoon ja sekoita varovasti. Kääntele lopuksi jäähtynyt voisula taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 35–40 minuuttia. Jäähdytä.

4. Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kostuta jokainen pohja kevyesti maidolla tai laimennetulla sitruunamehulla. Viipaloi mansikat. Levitä alimmalle kakkupohjalle kerros raparperihilloa ja sen päälle kermavaahtoa. Levitä päällimmäiseksi kerros mansikkaviipaleita. Täytä toinen väli samalla tavalla. Nosta kakun kansi päälle ja kuorruta kakku ohuelti kermavaahdolla.

5. Paina marenkitangot hetki ennen tarjoilua kakun reunoille koristeeksi. Levitä kakun päälle kokonaisia mansikoita ja keskelle halutessasi marjakeko. Koristele halutessasi syötävillä kukilla. Siivilöi kakun päälle juuri ennen tarjoilua tomusokeria.

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.