8–10 hengelle

150 g laktoositonta tummaa suklaata (Brunberg)
150 g laktoositonta margariinia
1 prk (125 g) mangososetta (esim. Piltti)
½ dl teff-jauhoja (esim. Jytte)
½ dl luontaisesti gluteenitonta hienoa jauhoseosta (esim. Semper Fin Mix)
2 rkl kaakaojauhetta
3 munaa
1 dl sokeria
1 dl ruokokidesokeria

Täyte
200 g pakastevadelmia
½ dl hillosokeria
2 dl laktoositonta vispikermaa
2 dl laktoositonta maitorahkaa
1 dl laktoositonta ruokajogurttia
1 tl vaniljasokeria
2 liivatelehteä

Kuorrute
1 dl laktoositonta vispikermaa
150 g laktoositonta tummaa suklaata (esim. Brunberg)
1 rkl laktoositonta margariinia

---


1. Sulata margariini sekä paloiteltu suklaa omissa kulhoissaan mikrossa (suklaa palaa helposti, joten muista sekoitella usein sulatuksen aikana). Yhdistä sula margariini, suklaa ja mangosose. Sekoita keskenään kuivat aineet ja siivilöi ne suklaamassaan. Sekoita tasaiseksi.

2. Vaahdota munat ja sokerit kovaksi vaahdoksi. Sekoita se varovasti nostellen suklaa-jauhoseokseen. Kaada taikina voideltuun 24–26-senttiseen irtopohjavuokaan. Leikkaa vuoan pohjalle leivinpaperi, niin pohja irtoaa varmasti vuoasta. Paista 175 asteessa uunin keskiosassa 50–60 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi. Jäähdytä vuoassaan ennen täyttämistä ja koristelua.

3. Keitä vadelmia ja hillosokeria kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes seos on hieman paksuuntunut. Paseeraa eli painele lusikalla vadelman kivet soseesta tiheäsilmäisen siivilän läpi. Jäähdytä sose.

4. Vaahdota kerma. Sekoita keskenään rahka, jogurtti, vaniljasokeri ja vadelmasose. Yhdistä seos kermavaahtoon. Lisää joukkoon kylmässä vedessä liotetut ja pieneen tilkkaan kuumaa vettä liuotetut liivatelehdet ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

5. Halkaise kakku kahteen osaan. Nosta kakkupohja vuokaan ja sulje rengas. Kaada täyte pohjalle ja nosta toinen puoli kanneksi. Nosta pohja muovipussiin tai peitä kelmulla. Anna vetäytyä kylmässä vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli.

6. Kiehauta kerma kattilassa. Nosta kattila liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa sekä margariini. Sekoita, kunnes kuorrutus on tasaista. Levitä kuorrutus kakun päälle ja reunoille lastaa apuna käyttäen.

Koristeluvinkki! Sulata 150 g tummaan suklaata mikrossa ja levitä ohueksi levyksi leivinpaperille. Anna kovettua viileässä. Murra erikokoisia ”laattoja” levystä ja kiinnitä ne kakun reunoille, kun kuorrutus on vielä pehmeää.

Vinkki! Kakku on herkullinen myös ilman täytettä, jolloin se kannattaa jättää sisältä hieman ”raaemmaksi”. Paistoajaksi riittää tällöin 40–45 minuuttia. Ilman täytettä ja kuorrutusta kakku on gluteenittoman lisäksi täysin maidoton.

Teksti Raisa Karilainen, kuva Arto Vuohelainen, ohje Heli Nieminen, Littoinen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.