2 leipää

5 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
2-3 tl suolaa
1 rkl hunajaa
4 dl rouheisia sämpyläjauhoja
noin 6½ dl hiivaleipäjauhoja
¾ dl oliiviöljyä

Täyte
2 dl silputtuja oliiveja
2 dl silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja
200 g fetajuustoa

Pinnalle
oliiviöljyä
1 dl parmesaaniraastetta
oliiveja

---


1. Liuota hiiva, suola ja hunaja veteen. Lisää jauhot vähän kerrallaan ja lopuksi öljy. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

2. Silppua täytteen oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit. Murenna feta ja sekoita kaikki täyteaineet yhteen.

3. Jaa taikina kahteen osaan ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli molemmista taikinapaloista neliönmalliset levyt hyvin jauhotetulla työpöydällä. Levitä puolet täytteestä toiselle levylle. Käännä levyn alareuna keskelle täytteen päälle ja yläreuna jo käännetyn reunan päälle. Nosta leipä saumapuoli alaspäin uunipellille leivinpaperin päälle. Leivo toinen leipä samalla tavalla.

4. Kohota liinan alla 20-30 minuuttia.

5. Voitele leivät kevyesti oliiviöljyllä ja ripottele päälle parmesaania. Koristele leivät kokonaisilla oliiveilla. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 20 minuuttia. Jäähdytä ritilän päällä liinan alla.

Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.