10-12 palaa

Pohja
150 g hapankorppuja
½ tl rouhittua mustapippuria
1 dl voisulaa

Täyte
5 liivatelehteä
200 g kylmäsavuporoviipaleita
1 pieni sipuli
1 prk (200 g) aurinkokuivattutomaatti-tuorejuustoa
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (200 g) kermaviiliä
4 dl vispikermaa
1 dl kurkkusalaattia (ei sinappista)
1 dl persiljasilppua
1 tl rouhittua mustapippuria
1 dl laimennettua sitruunamehua

Karpalokiille
5 dl sokeroitua, laimennettua karpalo- tai puolukkamehua
5 liivatelehteä

---


1. Leikkaa 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele se kevyesti.

2. Murskaa hapankorput hienoksi. Sekoita pippuri joukkoon. Sekoita hapankorppuseos voisulan kanssa ja painele pohjaksi vuokaan.

3. Laita liivakot likoamaan runsaaseen, kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi. Leikkaa poroviipaleet pieneksi rouheeksi. Kuori ja silppua sipuli.

4. Sekoita tuorejuustot, kerma ja kermaviili notkeaksi tahnaksi. Sekoita muut aineet paitsi liivakot ja sitruunamehu yhteen.

5. Kiehauta sitruunamehu pienessä kasarissa ja sulata puristellut liivakot siihen. Jäähdytä hetki ja sekoita liivateneste täytteeseen. Kaada täyte hapankorppupohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa peitettynä yön yli.

6. Laita kiilteen liivakot likoamaan 10 minuutiksi. Kiehauta mehu ja sulata puristellut liivakot siihen. Jäähdytä välillä sekoitellen lähes viileäksi. Kaada vuokaan porokakun päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia.

Vinkki! Jos kiille ehtii hyytyä liikaa kattilassa jäähdytysvaiheessa, voi sen kuumentaa uudelleen notkeaksi.

Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.