Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo

Maustetuilla katkaravuilla saat helposti maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Katkarapukastike

Ainekset

1
tlk
tomaattimurskaa
2
dl
omenamehua
1
tlk
kookosmaitoa
2
ps
katkarapuja lime-currymausteella
3
rkl
sweet-chilikastiketta
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna tomaattimurska, omenamehu ja kookosmaito kattilassa. Lisää jäiset katkaravut ja kuumenna nopeasti.
  2. Mausta makealla chilikastikkeella ja suolalla. Tarjoa pastan, riisin tai perunoiden kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesähelteillä maistuu kevyt salaatti, jonka ainekset saat vaikka torilta. Saat salaatista vegaanisen vaihtamalla jogurtin kaurafraîcheen ja hunajan vaaleaan siirappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Torikauppiaan salaatti

Ainekset

1
pieni (300 g)
kukkakaali
1
nippu (250 g)
porkkanoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
1
kesäsipuli varsineen
Kastike
200
g
turkkilaista jogurttia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
hunajaa
1
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Huuhdo kasvikset. Paloittele ne samankokoisiksi haarukkapaloiksi. Retiisit voit halutessasi käyttää kokonaisina. Hienonna sipuli.
  2. Pyöräytä ainekset kulhossa sekaisin.
  3. Vatkaa jogurtti, sinappi, hunaja ja kaprikset keskenään. Valuta kastike kasvisten joukkoon. Viimeistele hienonnetuilla sipulinvarsilla.

Ohje Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Lusikallinen graavisiikatartaria kruunaa alkupalalautasen.
Lusikallinen graavisiikatartaria kruunaa alkupalalautasen.

Raikas graavisiika, sitruuna, smetana ja mäti ovat lyömättömän hyvät yhdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Graavisiikatartar

Ainekset

4
(à 150 g)
tuoretta siikafileetä (suomustamatonta)
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¾
tl
sokeria
1
tl
roseepippureita
Tartariin
1
pieni punasipuli
½
ruukkua ruohosipulia
1
tl
sitruunan kuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vaaleaa siirappia
1
tl
dijoninsinappia
Viimeistelyyn
ruohosipulia hienonnettuna
roseepippuria
siianmätiä

Työvaiheet

  1. Nypi siikafileistä ruodot. Ripottele fileiden päälle suola, sokeri ja kevyesti murskatut roseepippurit. Käännä fileet lihapuoli vastakkain, kääräise voipaperiin ja nosta lautasella jääkaappiin. Anna kalan suolautua jääkaapissa noin vuorokausi.
  2. Vetäise kalafileiden päältä pois ylimääräiset mausteet veitsen lappeella. Poista nahka terävällä veitsellä. Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi.
  3. Kuori ja pilko punasipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Hienonna ruohosipuli. Sekoita tartarin kaikki ainekset keskenään.
  4. Tarjoa kulhosta saaristolaisnäkkärin kanssa tai jaa tartar ruokalusikoihin vadille ja tarjoa alkupalana. Viimeistele ruohosipulilla, roseepippurilla ja siianmädillä.

Tee ihanan rapeaa saaristolaisnäkkäriä tällä reseptillä:

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Ohut näkkileipä on mitä mainioin alusta joulun ihanimmille alkupaloille.
Ohut näkkileipä on mitä mainioin alusta joulun ihanimmille alkupaloille.

Porkkanavoilla päällystetyissä saaristolaisnäkkäreissä on joulun maku.

Katso näkkärin valmistus videolta:

...
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 isoa ja 16 pientä
Valmistusaika
30 min +  1 t 30 min 
Vaikeustaso
Helppo

Saaristolaisnäkkäri ja paahdettu porkkanavoi

Ainekset

Saaristolaisnäkkäri
dl
appelsiinimehua
25
g
hiivaa
1
tl
suolaa
2
rkl
siirappia
½
dl
kaljamaltaita
4
dl
ruisjauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
Paahdettu porkkanavoi
500
g
porkkanoita
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
1
tl
kanelia
1
tl
inkivääritahnaa tai jauhettua inkivääriä
½
tl
kardemummaa
½
jauhettua maustepippuria
½
mustapippuria rouhittuna
¼
neilikkaa
50
g
voita

Työvaiheet

Saaristolaisnäkkäri

  1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, maltaat ja puolet ruisjauhoista. Vatkaa tasaiseksi. Mittaa taikinaan loput ruis- ja vehnäjauhot. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin, kunnes se on kaksinkertainen. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä pitkäksi tangoksi. Jaa se 16 yhtä suureen palaan. 
  3. Levitä pöydälle leivinpaperi ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Nostele paperille 8 taikinapalaa. Taputtele ne jauhotetuin käsin tasaisiksi. Ripottele päälle hieman jauhoja ja kauli palat pyöreiksi näkkäreiksi, joiden halkaisija on runsaat 10 senttiä. Ajele levyjen päältä näkkärikaulimella tai pistele leipiä haarukalla. 
  4. Ota leipien keskeltä pieni pala pois jauhoissa pyöräytetyllä snapsilasilla tai pienellä piparkakkumuotilla. Nosta pikkupalat toiselle leivinpaperille.
  5. Vetäise näkkärit leivinpaperin avulla pellille. Paista 250-asteisessa uunissa 6–9 minuuttia näkkärien paksuudesta riippuen. Paista toinen pellillinen sekä pikkunäkkärit samoin.
  6. Tarjoa näkkärit alkupalojen kanssa. Säilytä kuivassa paikassa.

Paahdettu porkkanavoi

  1. Pese porkkanat juuresharjalla tai kuori ne. Pilko reiluiksi paloiksi ja poista kannat.
  2. Sekoita öljy ja mausteet kulhossa. Pyöräytä porkkanat seoksessa niin, että mausteet tarttuvat. Kumoa porkkanat leivinpaperille pellille. Pilko voi päälle nokareiksi.
  3. Paahda porkkanoita 225-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja paahtuneita. Jäähdytä.
  4. Soseuta porkkanat monitoimikoneen leikkuuterällä tai kulhossa sauvasekoittimella. Säilytä jääkaapissa. Tarjoa levitteenä.

Vinkki! Saat porkkanavoista vegaanisen vaihtamalla voin maidottomaan margariiniin.

 

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Piia Arnould
Parempaa iltapalaa saa hakea!
Parempaa iltapalaa saa hakea!

Kylmäsavulohesta tulee upea tahna, joka sopii mahtavasti saaristolaisleivän päälle. Helppoa ja superherkullista!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–12
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kylmäsavulohitahna saaristolaisleivällä

Ainekset

12
viipaletta saaristolaisleipää
Päälle
200
g
kylmäsavulohta
½
punasipuli
1
prk (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
50
g
maustamatonta jugurttia
½
dl
tuoretta tilliä
½
tl
sitruunapippuria
2
rkl
sitruunamehua
Koristeluun
kurkkusuikaleita
tilliä tai muita yrttejä

Työvaiheet

  1. Leikkaa saaristolaisleivästä ohuita viipaleita. Ota muotilla pyöreitä leipiä tai tee leivistä haluamasi mallisia. Paahda leipiä halutessasi rapeiksi uunissa.
  2. Tee täyte.
  3. Hienonna kylmäsavulohi. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita tuorejuuston joukkoon jugurtti, lohi, sipuli, hienonnettu tilli, pippuri ja sitruunamehu.
  4. Lusikoi täytettä jokaiselle leivälle. Koristele kurkkusuikaleilla ja tuoreilla yrteillä.

Tee helppo saaristolaisleipä tällä reseptillä: