Voiko näin suloisia tipuja edes haukata?
Tipuleivät
Ainekset
Työvaiheet
Liota tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, jauhot vähin erin ja loppuvaiheessa öljy. Taikina saa olla pehmeää.
Alusta taikinaa voimakkaasti 5–10 minuuttia. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi.
Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile tangoiksi. Jaa tangot edelleen 14 palaan ja ota jokaisesta palasta noin 1/3 taikinaa tipun pääksi.
Muotoile pääpalat pyöreiksi ja isommat palat tipun alavartaloksi. Leikkaa alavartalon sivuille saksilla pienet lovet siiviksi. Nosta tipujen pääpalat paikoilleen. Nosta tiput leivinpaperin päälle uunipellille.
Valmista jalat ruistaikina-aineksesta sekoittamalla joukkoon vesi. Muotoile syntyneestä taikinasta ohut tanko. Leikkaa tangosta 14 palaa. Jaa palat edelleen kahtia ja leikkaa kunkin tangon toiseen päähän kolme ”varvasta”. Paina jalat kiinni tipuihin.
Sipaise tipujen pintaan kananmunaa ja tee silmät pippureista tai korinteista.
Leikkaa kuivatuista aprikooseista nokat. Paina ne paikoilleen vasta paistamisen loppuvaiheessa, sillä muuten ne tummuvat uunissa.
Paista tipusämpylöitä uunin keskitasolla 225 asteessa noin 7 minuuttia. Paina aprikoosinokat paikoilleen ja jatka paistamista vielä noin 5 minuutin ajan, kunnes leivät ovat saaneet kullankeltaisen paistovärin.
Erittäin hyviä blinejä tuli. Tämä resepti jää meille monista kokeilluista.