
Laskiaispullan ystävä asettuu pöydän ääreen kerrankin tyynin mielin. Pitkon pituuden saanut herkku pursuaa vadelmahilloa ja kermavaahtoa.
Laskiaispitko
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon. Sekoita joukkoon myös muna.
- Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa hyvin. Lisää pehmeä voi jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää.
- Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.
- Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahtia ja leivo kahdeksi pitkoksi. Kohota pitkot toisen kerran uunipellillä leivinliinan alla. Voitele pitkot munalla.
- Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 20–25 minuuttia.
- Tee toscakuorrutus. Laita kaikki kuorrutuksen aineet kattilaan. Keitä 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Levitä hieman jäähtynyt kuorrutus pullapitkon päälle ja anna kovettua hetken aikaa kylmässä.
- Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Tee lusikalla suklaaraitoja toscan päälle.
- Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Leikkaa terävällä veitsellä pitkosta ”hattu” pois. Levitä pohjalle hilloa ja kermavaahtoa. Laita kansi päälle ja koristele vielä tomusokerilla.
- Laita pitko hetkeksi kylmään ennen tarjollepanoa. Leikkaa terävällä veitsellä jokaiselle sopivan kokoisia paloja.
Vinkki! Voit leipoa pitkon myös perinteisesti letittämällä tai tehdä taikinasta pikkupullia.
Ei tuo kovin terveellistä ole kun fariinisokeria tulee noin paljon.
Kermaa ja sokeria= terveellistä...
Paras talkkuna sisältää vain kauraa, höyrytetyt ja paahdetut jyvät jauhetaan ja ei muuta.