
Ruispuolukkapuuro vaatii aikaa: ensin hauduttamiseen ja sitten jäähdyttämiseen. Lopuksi herkku vatkataan kuohkeaksi.
Ruispuolukkapuuro
Ainekset
Työvaiheet
- Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja puolukat. Kiehauta ja keitä hiljalleen 10 minuuttia. Siivilöi puolukat liemestä. Kaada puolukkamehu takaisin kattilaan.
- Vatkaa joukkoon ruisjauhot. Mausta suolalla. Hauduta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 30 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna hautua kannen alla vielä 30 minuuttia.
- Vatkaa puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Tarjoa kylmänä maidon kanssa.
Kunnolla haudutettu ruismallaspuolukkapuuro.
Kuumenna 2 litraa vettä noin 70 asteiseksi. Lisää noin 70 asteiseen veteen vähitellen ja koko ajan tehokkaasti sekoittaen 4 desilitraa karkeita ruisjauhoja ja 2 desilitraa ruisleivontamaltaita. Odota muutama minuutti. Puuron tulee olla nyt sakean notkeaa. Lisää tarvittaessa 70 asteista vettä.
Laita puuro hautumaan noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin. Anna hautua kunnolla noin 3 tuntia. Sekoittele hautumisen aikana.
Ota puuro uunista. Puuron tulee olla nyt notkeaa puuroa - lähes velliä. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Lisää noin 1-1½ teelusikallista suolaa. Sekoita. Lisää puolukkasurvosta maun mukaan ja makeuta hiukan sokerilla, mutta ota huomioon mahdollinen survoksen sokeri. Jos jätät puolukat ja sokerin pois, niin saat kunnolla haudutetun ruispuuron maltailla höystettynä.
Laita puuro uunivuokaan ja hauduta kunnolla kypsäksi noin 120 asteisessa uunissa. Yleeensä 2 tunnin haudurusaika riittää, mutta voi kolmekin tuntia hauduttaa. Hauduta täysiä vuokia. Vajaa vuoka saatta kuivahtaa liikaa.
Puuron voit tarjoilla lämpimänä tai kylmänä maidon ja sirotesokerin kanssa. Puuro paranee kun se saa seisoa viileässä 2-3 päivää.