Gratiini on tähderuokien aatelinen, josta saat helposti rikastettua kokonaisen herkkuaterian.
Näin onnistut
Reilut palat maistuvat
Gratinointi on ruuan peittelyä juustoisella bechamel-kastikeella, joka kypsyy uunissa kullanruskeaksi. Kaikki kasvikset sopivat gratiineihin: kaalit, juurekset, sipulit, sienet, kurpitsat. Jätä gratinoitavat vihannekset reiluiksi paloksi. Pieniksi kuutioidut kasvikset kypsyvät helposti liian pehmeiksi. Kaalit voi jättää nyrkin kokoisiksi, porkkanat pilkkoa pariin, kolmeen osaan ja sipulit puolikkaiksi. Esikeitä vihannekset mutta jätä ne napakoiksi. Näin gratiinista ei tule vetistä vaan mehevää ja täyteläistä.
Liika soosi lötkistyttää
Hyödynnä kasvisten keitinliemi bechamel-kastikeessa ja käytä lisänä maitoa tai kermaa. Lisää nesteeseen myös suolaa ja yrttejä. Raasta kastikkeeseen vahvaa juustoa kuten mustaleimaista emmentalia, vanhaa cheddaria, gruyereä tai vahvaa Koskenlaskijaa. Sulata juusto soosiin miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Muista, että kasvisten ei kuulu uida syvällä kastikkeessa. Älä siis annostele sitä vuokaan liikaa.
Kullanruskea pinta rapsahtaa
Kasvikset ja juustokastikkeen voi keittää ja gratiinin koota vuokaan jo hyvissä ajoin ennen syömistä. Ruoka kannattaa kuitenkin paistaa vasta juuri ennen ruokailua, sillä täydellisen gratiinin pinta kypsyy uunissa kullanruskeaksi ja hieman rapsakaksi. Gratiinit ovat tähderuokien aatelia. Jos lisäät vihannesten joukkoon leikkeleiden jämät, mausteista makkaraa tai vaikka paistettua pekonia, saat kokonaisen aterian.
Kaaligratiini
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna uuni 180 asteeseen. Pilko kaalit reiluiksi paloiksi.
- Kiehauta vesi kattilassa ja mausta suolalla. Laita kaalit kattilaan. Keitä 3-5 minuuttia kannen alla. Kun kaadat veden pois, ota osa nesteestä talteen.
- Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita 1-2 minuuttia niin, että saat tasaisen suuruksen ja jauhot hieman kiehahtavat. Kun jauho-voiseos muuttuu hivenen vaaleammaksi, vispaa joukkoon kerma ohuena nauhana. Sekoita kastiketta kattilan pohjaa myöten. Lisää laakerinlehti. Kuumenna kastike kiehuvaksi. Anna sen suurustua hiljalleen 5-8 minuuttia.
- Raasta juusto ja lisää siitä 2 dl kastikkeen joukkoon. Sekoita, kunnes juusto sulaa. Lisää mausteet.
- Kumoa esikypsennetyt kaalit korkeareunaiseen uunivuokaan. Kaada kastike päälle. Ripottele pinnalle loppu juustoraaste. Kypsennä uunissa 30-40 minuuttia.
Vinkki! Hiero vuoan pohja ja reunat halkaistulla valkosipulilla, niin saat gratiiniin lisämakua.
Vaihtele gratiinin reseptiä näin
Tomaatti-homejuustogratiini
Vaihda kastikkeen juusto tai osa siitä sinihomejuustoon ja silppua joukkoon ruukku tuoretta basilikaa.
Hienonna desilitra aurinkokuivattuja tomaatteja ja sekoita ne gratinoitavien vihannesten joukkoon.
Katkarapu-currygratiini
Sekoita juustokastikeeseen 1 tl currya ja hienonna joukkoon tuore punainen chili.
Sekoita vihannesten joukkoon pussillinen pakastettuja katkarapuja.
Lohigratiini
Mausta juustokastike muutamalla ruokalusikallisella mätitahnaa. Vähennä kastikereseptin suolamäärää, sillä mätitahnat ovat melko suolaisia.
Hienonna tilliä ja kuutioi lohifile noin viiden sentin paloiksi. Lisää tilli ja kala gratiiniin.
Kuulostaa hyvältä! Ohra varmaankin sekoitetaan myös täytteen joukkoon? :)
Sienitäyte. Sienitäytteet ovat olleet perheemme ja sukumme reseptivarastossa. Äitini on loistava kokki.
Lapsesta asti sain seurata hänen ruuanlaittoaan. Hän oli mestari.