Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Labneh-juustopallot ovat makoisia alkupaloja.
Labneh-juustopallot ovat makoisia alkupaloja.

Labneh-juustopallerot valmistetaan turkkilaisesta jugurtista. Ne ovat helppoja tehdä, mutta juuston valuttamiseen on syytä varata aikaa vähintään vuorokausi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
25
Valmistusaika
30 min + 1 vrk juuston valutus
Vaikeustaso
Helppo

Labneh-juustopallot

Ainekset

500
g
turkkilaista jugurttia
½
tl
suolaa
1
sitruunan raastettu kuori
10
vahvan mintun lehteä
harsokangasta
Pinnalle
1-2
dl
kuorittuja pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Kastele harso, purista hyvin ja laita siivilään.
  2. Sekoita jugurtti, suola, sitruunankuori ja hienoksi silputut mintunlehdet. Lusikoi seos siivilään harson päälle.
  3. Purista harso napakaksi nyytiksi ja laita siivilä kulhon päälle. Anna juuston valua vähintään yön yli jääkaapissa. Mitä pidempään juusto saa valua, sitä kiinteämpää siitä tulee.
  4. Pyörittele juustomassasta pieniä palloja kostutetuin käsin.
  5. Rouhi kuoritut pistaasipähkinät isolla veitsellä hienoksi. Pyörittele juustopallot rouheessa.

Vinkki! Mausteiksi sopivat myös silputtu ruohosipuli ja valkosipulinkynnet, basilika, rosmariini, kuivatut hedelmät, korianterin- ja kuminansiemenet, vaniljansiemenet tai rouhittu, kuivattu chili.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesähelteillä maistuu kevyt salaatti, jonka ainekset saat vaikka torilta. Saat salaatista vegaanisen vaihtamalla jogurtin kaurafraîcheen ja hunajan vaaleaan siirappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Torikauppiaan salaatti

Ainekset

1
pieni (300 g)
kukkakaali
1
nippu (250 g)
porkkanoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
1
kesäsipuli varsineen
Kastike
200
g
turkkilaista jogurttia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
hunajaa
1
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Huuhdo kasvikset. Paloittele ne samankokoisiksi haarukkapaloiksi. Retiisit voit halutessasi käyttää kokonaisina. Hienonna sipuli.
  2. Pyöräytä ainekset kulhossa sekaisin.
  3. Vatkaa jogurtti, sinappi, hunaja ja kaprikset keskenään. Valuta kastike kasvisten joukkoon. Viimeistele hienonnetuilla sipulinvarsilla.

Ohje Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Pallero näyttää kovasti suklaakonvehdilta, mutta maku on valloittavan piparinen.
Pallero näyttää kovasti suklaakonvehdilta, mutta maku on valloittavan piparinen.

Piparipallot ovat helppo ja makea aterian päätösherkku, joka sopii myös vegaanista ruokavaliota noudattavalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkupallot

Ainekset

50
g
vegaanisia piparkakkuja (Anna's)
150
g
mantelimassaa
Pinnalle
noin ¾
dl
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Surauta keksit teholeikkurilla tasaiseksi jauheeksi. Lisää mantelimassa ja sekoita tasaiseksi. Seos muistuttaa jauhetta, mutta on silti muotoiltavissa.
  2. Pyörittele seoksesta pieniä palloja ja kieritä ne kaakaojauheessa.
  3. Säilytä pallerot jääkaapissa tiiviissä rasiassa, jotta ne säilyttävät pehmeytensä.

Vinkki! Jos haluat piparkakkupalloista gluteenittomia, valitse Semperin piparkakkuja. Ne ovat myös vegaanisia.

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Punajuuret pikkelöidään joulumausteisessa liemessä. Tuloksena on täydellinen maku ja väri.
Punajuuret pikkelöidään joulumausteisessa liemessä. Tuloksena on täydellinen maku ja väri.

Mieto etikkaisuus, siirappi ja hapokkaat puolukat saavat punajuuret maistumaan kaikkien jouluruokien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + 1 t + 2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Pikkelöidyt puolukka-punajuuret

Ainekset

500
g
pieniä punajuuria
1
punasipuli
1–2
dl
puolukoita (pakaste)
Pikkeliliemi
2
dl
punaviinietikkaa
1
dl
siirappia
1
tl
suolaa
½
tl
kokonaisia mustapippureita
5
kokonaista neilikkaa
2
tähtianista
1
kanelitanko

Työvaiheet

  1. Keitä punajuuret juuri ja juuri kypsiksi. Jäähdytä ne, poista kannat ja irrota kuoret vetäisemällä. Leikkaa isoimmat punajuuret kahtia, käytä pienet kokonaisina.
  2. Kuori ja halkaise punasipuli. Leikkaa se lehdenohuiksi viipaleiksi.
  3. Nostele punajuuret kerroksittain punasipulien ja puolukoiden kanssa litran vetoiseen, kannelliseen lasipurkkiin.
  4. Mittaa punaviinietikka, siirappi ja mausteet kattilaan. Kiehauta sekoittaen ja kaada kuuma liemi kasvisten päälle. Ravistele purkkia. Anna jäähtyä ja nosta jääkaappiin.
  5. Anna punajuurten maustua jääkaapissa 2–3 päivää. Heiluttele välillä purkkia, jotta ainekset maustuvat tasaisesti. Niistä irtoaa säilytyksen aikana lientä.
  6. Tarjoa lisäkkeenä joulupöydässä. Käytä viikon kuluessa.
Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Joulumausteinen nyhtökaura maistuu inkivääriporkkanoiden kanssa.
Joulumausteinen nyhtökaura maistuu inkivääriporkkanoiden kanssa.

Kinkkuvalvojaisia ei tarvita, kun joulupöytään kattaa rapeaksi paistettua nyhtökauraa. Ruoka valmistuu vartissa, ja siinä maistuvat kaneli, inkivääri ja neilikka. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min nyhtökaura 30 min porkkanat
Vaikeustaso
Helppo

Joulumausteinen nyhtökaura ja inkivääriporkkanat

Ainekset

1
pkt (250 g)
maustamatonta nyhtökauraa
3
rkl
rypsiöljyä
3
rkl
tummaa siirappia
2
rkl
soijakastiketta
1
tl
kanelia
1
tl
inkivääriä
½
tl
neilikkaa
½
tl
suolaa
Inkivääriporkkanat
1
kg
porkkanoita
3
punasipulia
2
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
1
tl
inkivääriä
2
rkl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljy paistinpannulla kuumaksi. Lisää nyhtökaura pannulle. Paista nyhtökauraa muutama minuutti kuumalla pannulla, kunnes se rapeutuu. Sekoita välillä.
  2. Mausta nyhtökaura siirapilla, soijakastikkeella, mausteilla ja suolalla.
  3. Tarjoa mausteinen nyhtökaura inkivääriporkkanoiden kanssa.

Vinkki! Jos ruuan ei tarvitse olla maidoton, paista nyhtökaura voissa, jotta saat aavistuksen täyteläisemmän maun. Koristele ruoka korianterin lehdillä.

Inkivääriporkkanat

  1. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja viipaloi punasipulit. Siirrä molemmat leivinpaperin päälle uunipellille.
  2. Valuta päälle öljy ja hunaja. Mausta suolalla ja inkiväärillä. Ripottele lopuksi pinnalle seesaminsiemeniä.
  3. Paahda kasviksia 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa inkivääriporkkanat nyhtökauran kera.

Vinkki! Sekoita turkkilaisesta jugurtista ja korianteri- tai persiljasilpusta kastike mausteisen nyhtökauran ja porkkanoiden kyytipojaksi. Mausta kastike tilkalla sitruunamehua ja ripauksella suolaa ja mustapippuria.