Resepti Anu Brask Kuva Panu Pälviä
Tryffelilumiukko viihtyy parhaiten jääkaapissa.
Tryffelilumiukko viihtyy parhaiten jääkaapissa.

Anna lahjaksi yksi makoisa tryffelilumiukko tai vaikka kokonainen armeija.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tässäpä veikeä idea! Tryffelilumiukot ovat syötäviä koristeita

Ainekset

1
iso pkt (240 g)
täytekeksejä (esim. Oreo)
1
ps (200 g)
pehmeitä kuivattuja viikunoita
1
pkt (200 g)
suklaatuorejuustoa (esim. Valio)
¼
tl
kanelia
2
pss (à 100 g)
Choco cover -valkosuklaakuorrutetta (Dr Oetker)
Lisäksi
valkosuklaahippuja neniksi
tummia kakunkoristehelmiä silmiksi ja suuksi

Työvaiheet

  1. Murusta keksit tehosekoittimessa. Hienonna viikunat ja lisää tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi. Lisää tuorejuusto ja kaneli. Käytä konetta, kunnes taikina on tasaista.  
  2. Muotoile käsin 20 palloa. Lumiukon alaosa saa olla hieman isompi kuin yläosa.
  3. Levitä pala voipaperia laakeaan vuokaan tai tarjottimelle. Aseta taikinapallot alustalle rinnakkain ja pakasta vähintään 30 minuuttia.
  4. Sulata yksi valkosuklaakuorrutepussi kerrallaan pussin ohjeen mukaan. Kaada sula kuorrute pieneen kulhoon. Dippaa keksipallot kuorrutteeseen yksi kerrallaan kahden haarukan avulla. Valuta ylimääräinen kuorrute kulhon päällä ja laita tryffeli voipaperille jähmettymään.
  5. Sulata toinen pussi kuorrutetta ja kuorruta pallot uudelleen, jotta valkoisesta pinnasta tulee peittävä.  
  6. Pistele lumiukoille silmät ja suut koristehelmistä sekä nenät suklaahipuista heti toisen kuorrutekierroksen jälkeen. Kuorrute kovettuu lohkeavaksi melko pian. Liimaa lumiukkojen kaksi palloa yhteen lusikankärjellisellä kuorrutetta.
  7. Laita tryffelit jääkaappiin, kunnes kuorrutus on kova. Säilytä lumiukkoja jääkaapissa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Christina Aaltio Kuva Panu Pälviä
Herkullisen pehmeät pullat voi voidella myös soijajugurtilla. Tomusokeri-kookoskuorrute tekee pullista talven valkoiset.
Herkullisen pehmeät pullat voi voidella myös soijajugurtilla. Tomusokeri-kookoskuorrute tekee pullista talven valkoiset.

Talvisissa pullissa maistuu kookos sekä taikinassa että koristelussa. Pulla onnistuu myös ilman kananmunaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
30 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kookospullat

Ainekset

½
l
kookosmaitoa
50
g
tuorehiivaa
1
muna
2
dl
sokeria
3
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
150
g
maidotonta leivontamargariinia
14–16
dl
vehnäjauhoja
Voiteluun
1
muna
Kookosvoisilmät
150
g
maidotonta leivontamargariinia
2
dl
kookoshiutaleita
½
dl
sokeria
½
dl
tomusokeria
Tomusokeri-kookoskuorrute
4
dl
tomusokeria
1
valkuainen
1
rkl
sitruunamehua
2
dl
kookoslastuja

Työvaiheet

  1. Lämmitä kookosmaito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola.
  2. Sulata rasva notkeaksi. Lisää puolet jauhoista ja alusta taikina kuohkeaksi. Lisää rasva ja loput jauhot. Vaivaa kimmoisaksi.
  3. Kohota taikina vedottomassa paikassa leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.
  4. Kumoa taikina leivontapöydälle ja vaivaa sitä hetki. Jaa taikina kahteen osaan ja molemmat osat kahteentoista palaan. Pyöräytä paloista pullia.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kohota pullia 15 minuuttia leivinliinan alla. Voitele pinta munalla.
  6. Tee kookosvoisilmät osaan pullista. Paista loput pullat sellaisenaan ja tee niille jälkikäteen tomusokerikuorrutus.
  7. Kuutioi rasva nopan kokoisiksi paloiksi. Paina pullan keskelle peukalolla syvä painauma. Paina rasva keskelle ja ripottele päälle kookoslastuja ja sokeria.
  8. Paista kaikkia pullia uunin keskitasolla 10–12 minuuttia.
  9. Tee loppuihin pulliin kuorrute. Sekoita tomusokerin joukkoon valkuainen ja sitruunamehu, jotta saat notkean kuorrutteen. Lisää sitruunamehua tarvittaessa. Lusikoi kuorrutetta jäähtyneiden pullien pintaan ja ripottele päälle kookoslastuja.

Vinkki!

Pulla onnistuu myös ilman kananmunaa. Pullista tulee vegaanisia, kun jätät munan pois ja voitelet pinnan soijajugurtilla.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Tiikerin uudet raidat maistuvat suklaalta ja pähkinältä.
Tiikerin uudet raidat maistuvat suklaalta ja pähkinältä.

Klassinen tiikerikakku saa selkäänsä uuden kuorrutuksen. Suklaa-pähkinälevite taikoo kuivakakun meheväksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Nutella-tiikerikakku

Ainekset

200
g
voita
2
dl
sokeria
3
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
vaniljasokeria
2
tl
leivinjauhetta
¾
dl
maitoa
½
dl
kaakaojauhetta
Voitelu
voita
2
rkl
korppujauhoja
Kuorrutus
dl
kermaa
4
rkl
kaakaojauhetta
1
dl
vaaleaa siirappia
½
tl
suolaa
2
rkl
voita
dl
suklaa-pähkinälevitettä (esim. Nutella)
hasselpähkinöitä

Työvaiheet

  1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen vatkaten.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään kaakaojauhetta lukuun ottamatta. Lisää taikinaa vuorotellen jauhoseos ja maito.
  3. Erota taikinasta kolmannes. Lisää siihen siivilän läpi kaakaojauhe. Voitele ja jauhota kakku- tai leipävuoka. Levitä vuokaan ensin vaalea, sitten tumma ja lopuksi vaalea taikina.
  4. pyöritä pintaa sukkapuikolla niin, että taikinat sekoittuvat raidoiksi. Paista uunin alatasolla
  5. 180 asteessa 55 minuuttia. Testaa puutikulla: jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.
  6. Tee kuorrutus kakun jäähtyessä. Keitä kermaa, kaakaota, siirappia ja suolaa kattilassa miedolla lämmöllä sekoittaen viisi minuuttia. Nosta levyltä ja lisää voi sekä suklaa-pähkinälevite.
  7. Kumoa kakku vadille ja valuta lämmin kuorrutus päälle. Ripottele pinnalle rouhittuja pähkinöitä.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Panu Pälviä
Pyörittele valkosuklaakuulista herkullinen lumilyhty joulun kahvipöytään.
Pyörittele valkosuklaakuulista herkullinen lumilyhty joulun kahvipöytään.

Valkosuklaakuulista pyöritelty lumilyhty on talvisen kahvipöydän suloisin. Jotta suklaa ei sula, sisällä kannattaa polttaa led-tuikkua. Lumipalloissa maistuu ihanasti inkivääri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
14 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkosuklaakuulat

Ainekset

3
dl
mantelijauhetta
100
g
vaniljatuorejuustoa
1
dl
sokeroituja inkivääripaloja (Dr. Oetker)
1
rkl
tomusokeria
ripaus suolaa
Pinnalle
150
g
valkosuklaata

Työvaiheet

  1. Sekoita mantelijauheen joukkoon tuorejuusto, inkivääri, sokeri ja ripaus suolaa.
  2. Jaa massa kahteen osaan. Pyöritä paloista tangot leikkuulaudalla. Leikkaa ne seitsemään palaan ja pyörittele palat kuuliksi.
  3. Paloittele suklaa pieneen kulhoon. Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Kasta kuulat sulaan suklaaseen. Nosta kuulat jääkaappiin kovettumaan.

Vinkki!

Tee lumilinnaa varten kolminkertainen annos valkosuklaakuulia. Kiinnitä kuulat linnaksi sulalla valkosuklaalla tai tomusokerilla, joka on notkistettu tilkalla vettä.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Panu Pälviä
Mehevän riisipuurokakun teossa voi hiukan oikaista käyttämällä leivontaan valmiina ostettua puuroa. Tähän kakkuun uppoavat myös riisipuuron jämät.
Mehevän riisipuurokakun teossa voi hiukan oikaista käyttämällä leivontaan valmiina ostettua puuroa. Tähän kakkuun uppoavat myös riisipuuron jämät.

Kakussa yhdistyvät piparkakut, luumuhillo, riisipuuro ja mantelit niin lempeän ihastuttavasti, että jos kokeilet vain yhtä uutta joululeivonnaista, tässä on hyvä ehdokas. Inkivääripäärynät tekevät hyvästä kakusta täydellisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 min + 1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Riisipuurokakku

Ainekset

175
g
piparkakkuja
75
g
voita
Täyte
3–4
dl
riisipuuroa
2
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
1
prk (250 g)
maitorahkaa
dl
tomusokeria
2
tl
vaniljasokeria
3
rkl
raastettua inkivääriä
ripaus suolaa
4
munaa
1
prk (200 g)
luumuhilloa
Kuorrutus
1
dl
kuohukermaa
2
dl
maitorahkaa
1
rkl
sokeria
Koristeluun
tomusokeri-suklaamanteleita
nonparelleja
Riisipuuro (4 dl)
1
dl
vettä
1
dl
puuroriisiä
½
l
maitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi pienen irtopohjaisen kakkuvuoan (ø n. 20 cm) pohjalle.
  2. Murskaa piparkakut muruiksi monitoimikoneessa tai tukevassa muovipussissa kaulimella painellen. Sulata rasva ja sekoita piparimurun joukkoon. Painele seos kakkuvuoan pohjalle tasaiseksi pohjaksi. Esipaista pohjaa 10 minuuttia.
  3. Tee täyte. Sekoita riisipuuron joukkoon kerma, tuorejuusto ja rahka. Siivilöi joukkoon tomu- ja vaniljasokeri. Raasta inkivääri ja sekoita munien ja suolaripauksen kanssa täytteeseen.
  4. Levitä luumuhillo pohjan päälle. Kumoa riisipuurotäyte päälle.
  5. Paista kakkua uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Katkaise uunin virta ja jatka kypsennystä jälkilämmöllä noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Jäähdytä kakku ennen tarjoilua.
  6. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka ja sokeri. Levitä kuorrutus kakun päälle.
  7. Koristele pinta tomusokeri-suklaamanteleilla ja nonparelleilla.

Vinkki!

Hauduta kakun kaveriksi päärynöitä. Kuori ja lohko kolme päärynää ja keitä ne hiljalleen napakan pehmeiksi päärynä- tai omenamehussa, jonka joukkoon on pilkottu reilusti tuoretta inkivääriä.

Riisipuuro

  1. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisi hautumaan viideksi minuutiksi.
  2. Lisää maito kattilaan. Hauduta välillä sekoitellen noin 40 minuuttia. Lisää lopuksi suola.

Kommentit (0)