2-3 kpl
Maalaisranskanleipä
Ainekset
Työvaiheet
- Valmista taikinajuuri perusohjeen mukaan ja käytä sen valmistuksessa vehnä- tai täysjyvävehnäjauhoja (graham). Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Laita täysjyväjauhot, suola ja sokeri reilunkokoiseen kulhoon. Kaada päälle juuri ja neste. Sekoita kädellä voimakkaasti vatkaten.
- Lisää jauhoja vähitellen koko ajan taikinaa vaivaten, kunnes taikina alkaa irrota käsistä ja kulhosta. Alusta lopuksi öljy taikinaan. Jätä taikina mahdollisimman pehmeäksi. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (noin 30 minuuttia).
- Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa taikinaa muutama minuutti. Nosta taikina takaisin kulhoon ja anna levähtää liinalla peitettynä kulhossa noin 10 minuuttia. Toista alustaminen ja käytä mahdollisimman vähän jauhoja. Anna levähtää taas 10 minuuttia liinan alla kulhossa.
- Kumoa taikina työpöydälle ja jaa kahteen tai kolmeen osaan. Vaivaa paloja muutama minuutti ja muotoile pitkänomaisiksi leiviksi. Nosta leivinpaperoidulle pellille ja kohota liinalla peitettynä 20–30 minuuttia.
- Viillä leipiin syvä viilto terävällä veitsellä, suihkauta leiville vettä ja nosta 200 asteiseen uuniin alimmalle ritilätasolle. Paista leipiä 5 minuuttia ja alenna lämpö 175 asteeseen. Jatka paistamista noin 20 minuuttia, kunnes pinta ja pohja ovat kauniin ruskeita. Suihkauttele vedellä paiston aikana tai laita pieni vedellä täytetty kulho uunin pohjalle kosteutta tuomaan.
Erittäin hyviä blinejä tuli. Tämä resepti jää meille monista kokeilluista.