Kurpitsa-sienirisotto
Ainekset
Työvaiheet
- Esikäsittele puhdistetut sienet. Leikkaa ne pienemmiksi paloiksi tai viipaleiksi. Kuullota kuumassa pannussa niin, että ylimääräinen neste haihtuu pois. Kuori ja silppua sipuli. Kuori kurpitsa ja poista siitä siemenet. Leikka kurpitsan malto pienemmiksi kuutioiksi.
- Kuumenna kattilassa voi ja öljy. Lisää sipuli ja kurpitsakuutiot. Kuullota hetki, mutta älä anna ainesten saada väriä. Lisää risottoriisi ja jatka kuullottamista vielä hetki, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää viini tai sherry. Keitä keskilämmöllä välillä sekoitellen, kunnes viini on imeytynyt riisiin.
- Lisää sitten kuullotetut sienet ja kuumaa kasvislientä aina muutama kauhallinen kerrallaan. Kypsennä risottoa keskilämmöllä, sekoittele silloin tällöin. Lisää nestettä vasta kun edellinen erä on lähes täysin imeytynyt riisiin. Risoton kypsyminen vie noin 20 minuuttia.
- Valmiin risoton rakenne saa olla melko löysää ja riisin tulee jäädä sisältä vielä hieman napakaksi, al denteksi. Mausta valmis risotto suolalla ja pippurilla. Ota risotto pois levyltä, lisää 1 rkl voita ja hauduta kannen alla vielä hetki.
- Kuumenna paistinpannu ja paista kinkkuviipaleet omassa rasvassaan rapeiksi ja kauniin värisiksi. Nosta kinkkuviipaleet talouspaperilla vuoratulle lautaselle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy. Viimeistele risotto murennetulla, ilmakuivatulla kinkulla ja tuoreella salvialla. Tarjoa heti.
Vinkki! Voit halutessasi jättää kurpitsan pois. Risoton voi valmistaa myös kuivatuista sienistä. Liota noin ½ dl kuivattuja sieniä haaleassa vedessä noin 30 minuuttia. Valuta. Silppua sienet ja säästä liotusliemi. Hyödynnä liemi risotossa. Lisää sienet risottoon valmistuksen alkuvaiheessa, heti kun viini on imeytynyt riisiin.
Herkullinen ja helppo resepti, suosittelen! Lisäsin itse smetanaa (tai kermaa), koska tykkään, että kastiketta on reilummin. Lisäsin myös sinapin määrää, antoi lisää makua.