Piparkakku
Ainekset
Työvaiheet
- Vaahdota munat ja sokeri. Lisää muut aineet ja sekoita taikinaksi.
- Painele taikina litteäksi ja peitä kelmulla. Anna kovettua jääkaapissa yön yli.
- Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan. Kauli pala kerrallaan runsaasti jauhotetulla työpöydällä tai leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Ota muotilla pipareita ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Jos kaulit taikinan leivinpaperin päällä, jätä piparit paperille ja ota ylimääräinen taikina pois reunoilta.
- Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 6–8 minuuttia. Jäähdytä ritilän päällä. Piparit säilyvät kuivassa ja viileässä 2–3 kuukautta.
Vinkki! Säilytä piparit tiiviissä purkissa. Laita purkkiin muutama sokeripala imemään kosteutta.
Vinkki! Jos valmistat taikinasta piparkakkutalon, anna koristeiden kuivua yön yli ja kokoa talo vasta seuraavana päivänä.
PIPAREITA MONEEN MAKUUN
Voit muunnella perustaikinaa ja pipareita helposti toiveidesi mukaan.
- Voitele piparit munalla ja sirottele päälle raesokeria, pähkinä- tai mantelirouhetta. Jos sirottelet päälle taloussokeria, saat kristallipipareita.
- Lisää taikinaan 1–2 ruokalusikallista appelsiininkuoriraastetta.
- Lisää taikinaan 1–2 ruokalusikallista kaakaojauhetta.
- Lisää taikinaan 1 ruokalusikallinen vaniljasokeria.
- Lisää taikinaan 2–3 teelusikallista kardemummaa.
- Lisää taikinaan 1 teelusikallinen suolaa, kuten Paraisten piparkakkutaikinassa.
- Lisää taikinaan 1/2 teelusikallista maustepippuria.
- Valmiin piparkakkumausteen voi korvata lisäämällä taikinaan 2 teelusikallista kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja pomeranssinkuorta.