OHJE Kiia Renko KUVA Arto Vuohelainen
Annoksia
30 palaa
Valmistusaika
1 tunti 15 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiirakka

Ainekset

300
g
voita
4
dl
sokeria
8
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
3
tl
kardemummaa
1
dl
maitoa
1
kpl
muna
Täyte
150
g
mantelimassaa
1
kg
raparperia
3
kpl
munaa
2 - 2,5
dl
sokeria
Pinnalle
1/2
dl
fariinisokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi ja jäähdytä se. Levitä uunipellille leivinpaperi ja voitele se kevyesti. Sekoita pohjan kuiva-aineet. Lisää jäähdytetty voi. Ota 1/3 taikinasta erilleen tässä vaiheessa.
  2. Lisää suurempaan taikinamäärään maito ja muna. Levitä löysä taikina leivinpaperin päälle pellille.
  3. Leikkaa mantelimassa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Levitä ne tasaisesti piirakkapohjalle. Leikkaa raparperit sentin paloiksi. Sekoita muut täyteaineet yhteen. Lisää raparperipalat sekaan. Levitä täyte mantelimassan päälle piirakkapohjalle. Murustele loppu taikina piirakan päälle ja ripottele pinnalle fariinisokeria.
  4. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 30 minuuttia. Nosta pelti keskitasolle ja jatka paistamista 15–20 minuuttia. Nosta pelti lopuksi uunin ylätasolle ja ruskista pinta rapeaksi vielä 5 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä vaniljajäätelön tai kermavaahdon ja mansikoiden kanssa.

Kommentit (1)

Resepti Suvi Ruster Kuva Sami Repo
Annoksia
5
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkamascarponella täytetyt vohvelit

Ainekset

Vohvelitaikina
4
dl
maitoa
1
dl
kuohukermaa
2
munaa
50
g
sulatettua voita
½
tl
suolaa
2
dl
vehnäjauhoja
2
dl
ohrajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
1
tl
vanilliinisokeria
Täyte
150
g
mascarponejuustoa tai maustamatonta tuorejuustoa
2
rkl
punssia
1
dl
kuohukermaa
4
rkl
tomusokeria
2
dl
mustikoita
100
g
rouhittua valkosuklaata

Työvaiheet

  1. Vatkaa sekä taikinan että täytteen kuohukerma vaahdoksi yhdellä kertaa. Puolet tulee vohvelitaikinaan ja loput täytteen joukkoon. Sekoita maito, kermavaahto, munat, sulatettu voi ja suola kulhossa. Vatkaa joukkoon keskenään sekoitut kuivat aineet. Jätä taikina turpoamaan täytteen teon ajaksi.
  2. Sekoita tuorejuusto, punssi ja tomusokeri keskenään. Lisää kermavaahto. Nostele joukkoon mustikat ja rouhittu suklaa. Nosta jääkaappiin maustumaan.
  3. Kuumenna vohvelirauta. Sulata pieni nokare voita vohveliraudalle ja lisää noin 1 dl taikinaa. Paista vohvelit kypsiksi.
  4. Levitä vohveleille mustikkamascarponetäytettä. Kääräise vohvelit rullalle. Tarjoile heti.

Vinkki! Taikinasta voi paistaa vohveleiden sijaan lettuja muurinpohjapannulla.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Torkkeli Kuva Jarno Kovamäki
Annoksia
10-12 annosta
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkakakku

Ainekset

Sokerikakkupohja
4
munaa
1 ½
dl
sokeria
1 ½
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
voita tai margariinia ja korppujauhoja vuoan voiteluun
Kostutus
2
dl
maitoa
2
tl
vaniljasokeria
Täyte
1
l (noin 500 g)
mansikoita
2
dl
kuohukermaa
1
prk (125 g)
maitorahkaa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
Koristeluun
1
l (noin 500 g)
mansikoita
3
dl
kuohukermaa
½
prk (125 g)
rahkaa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan noin 24 senttinen kakkuvuoka. Vaahdota munat ja sokerit. Vaahto on valmista, kun se on vaaleaa ja niin paksua, että vatkaimista valuneella taikinalla piirretty kuvio pysyy hetken vaahdon pinnalla.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Kääntele taikina varovasti tasaiseksi puuhaarukalla, lastalla tai sähkövatkaimen vispilällä. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkupohjaa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia vuoassaan ja kumoa sitten jäähtymään.
  3. Valmistele täyte. Perkaa ja viipaloi puolet mansikoista. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja sokerit. Sekoita kostutusliemen aineet, maito ja vaniljasokeri keskenään.
  4. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan sahalaitaisella veitsellä. Leikkaa leivinpaperista neljä noin 7 senttimetrin levyistä suikaletta ja aseta suikaleet neliön muotoon tarjoiluvadin suojaksi. Nosta kakun pohjalevy suikaleiden päälle. Sivele pohjalle pullasudin avulla kolmasosa kostutusliemestä. Levitä pohjalle puolet mansikkaviipaleista ja näiden päälle puolet kermarahkasta. Nosta päälle keskimmäinen kakkulevy, kostuta se ja täytä toinen kerros kuten ensimmäinen. Nosta viimeinen kakkulevy päälle ja kostuta hyvin.
  5. Suojaa kakku kelmulla ja nosta kakun päälle tasainen paino, esimerkiksi tasapohjainen, kevyehkö lautanen tai leikkuulauta. Kakku paranee, kun annat sen vetäytyä jääkaapissa muutaman tunnin tai jopa seuraavaan päivään.
  6. Vaahdota koristeluun tarkoitettu kerma, lisää rahka ja sokerit. Siisti kakun reunat lastan tai kaapimen avulla. Levitä ohut kerros kermarahkaa kakun päälle ja asettele mansikat kakulle. Koristele kakun reunat kermarahkalla levittäen huolettomasti kaapimella tai pursottaen siistejä kuvioita. Poista lopuksi kakkuvatia suojanneet leivinpaperisuikaleet liikuttaen niitä ensi sivusuunnassa, jotta reunakuorrutus ei lähde suikaleiden mukaan.

Kommentit (0)

Annoksia
noin 12 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Vadelmakääretorttu

Ainekset

4
munaa
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
¾
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
mascarponea
1
tl
vaniljasokeria
2
rkl
lemon curdia
250
g
vadelmia
Päälle
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne munavaahtoon. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista noin 10 minuuttia uunin keskitasolla.
  3. Ripottele puhtaalle leivinpaperille sokeria ja kumoa kuuma torttulevy paperille. Poista leivinpaperi ja anna levyn jäähtyä.
  4. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se lusikalla notkistetun mascarponen kanssa. Mausta sokerilla ja lemon curdilla. (Maista täytettä ja lisää halutessasi ripaus sokeria). Levitä seos jäähtyneelle levylle. Asettele täytteen päälle vadelmia. Säästä osa vadelmista tortun päälle koristeeksi. Kääri levy rullaksi leivinpaperin avulla. Käännä paperi tortun ympärille ja säilytä viileässä tarjoiluhetkeen saakka. Ripottele tortulle tomusokeria juuri ennen tarjoilua ja koristele lopuilla vadelmilla.

Vinkki! Tee täytettä tupla-annos ja levitä seosta myös kääretortun päälle.  Voit käyttää mascarponen sijaan maustamatonta tai makusi mukaan maustettua tuorejuustoa. Jos et löydä lemon curdia, jätä se pois tai korvaa sitruunamehulla tai -marmeladilla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Tuomas Kolehmainen

Pellillinen omenapiirakkaa riittää isommallekin porukalle.

Vaikeustaso
Helppo

Helppo omenapiirakka

Ainekset

1
kg
omenia
dl
sokeria
1
rkl
kanelia
Taikina
5
pientä munaa
3
dl
sokeria
3
dl
piimää
2
dl
voisulaa tai juoksevaa margariinia
dl
kaurahiutaleita
5
dl
vehnäjauhoja
2
tl
soodaa
Pinnalle
sokeria
1
dl
pähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Levitä leivinpaperi uunipellille. Voitele paperi kevyesti.
  2. Pese omenat hyvin. Halkaise ja poista siemenkodat. Leikkaa pieniksi paloiksi ja pyörittele sokeri-kaneliseoksessa.
  3. Vaahdota munat ja sokeri.
  4. Lisää piimä sekä voisula hiutaleiden, jauhojen ja leivinjauheen kanssa. Kääntele varovasti sekaisin.  
  5. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Asettele sokeri-kanliseoksessa pyöritellyt omenaviipaleet päälle. Sirottele hieman sokeria ja pähkinärouhetta päälle.
  6. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alatasolla noin 10 minuuttia. Nosta pelti sen jälkeen keskitasolle ja jatka paistamista 15-20 minuuttia. Tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Vinkki! Jos leivot piiraan edellisenä päivänä, jäähdytä se ja peitä leivinpaperilla. Laita astiapyyhe leivinpaperin päälle. Säilytä viileässä. Pähkinärouheen voi jättää pois tai korvata esimerkiksi kookoshiutaleilla.

Kommentit (0)