Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Sami Repo

Kotoiset lhapullat saavat uutta makua fetasta.

Annoksia
30
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kreikkalaiset fetapullat

Ainekset

1
dl
korppujauhoja
2
dl
lihalientä
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
voita
400
g
jauhelihaa
oliiveja
50
g
fetaa
1
kananmuna
1
tl
suolaa
mustapippuria
3
rkl
oreganoa

Työvaiheet

Sekoita korppujauhot ja neste kulhossa. Anna turvota hetki.

Kuori ja hienonna sipulit. Ruskista kevyesti voissa pannulla. Anna jäähtyä ennen murekeseokseen lisäämistä.

Lisää muut aineet ja vaivaa murekemassa tasaiseksi.

Pyörittele kostein käsin pyöryköiksi.

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa kauniin ruskeiksi, noin 15 minuuttia.

Tarjoile pullat esimerkiksi keitettyjen perunoiden ja vihreän salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Tee lihapullat vaihteeksi ruotsalaiseen tapaan!
Tee lihapullat vaihteeksi ruotsalaiseen tapaan!

Klassisissa ruotsalaisissa lihapullissa on mausteena valkopippuria ja ripaus sokeria. Kuohukerma tekee paistijauhelihasta leivotuista pullista erityisen herkullisia.

Annoksia
n. 50 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Minilihapullat uunissa

Ainekset

600
g
naudan paistijauhelihaa
1
sipuli
dl
kuohukermaa
¾
dl
korppujauhoja
1
muna
tl
suolaa
1
tl
sokeria
¾
tl
jauhettua valkopippuria

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruuanvalmistusta.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kaada sipulit pieneen kulhoon, peitä kulho talouspaperilla ja kypsennä sipuleita mikrossa noin minuutti. Jäähdytä.
  3. Sekoita kuohukerma, korppujauhot, muna ja mausteet isossa kulhossa. Anna korppujauhojen turvota 5 minuuttia. Lisää sipuli ja liha. Vaivaa käsin tasaiseksi massaksi.
  4. Työnnä tyhjä pelti kylmään uuniin ja kuumenna uuni 250-asteiseksi.
  5. Pyörittele lihapullamassa kostutetuin käsin pieniksi pyöryköiksi leivinpaperin päälle. Vetäise pyörykät leivinpapereineen kuumalle pellille. Paista uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

Vinkki!

Tarjoa lihapullat jäähtyneinä tai uunissa lämmitettyinä. Voit myös paistaa valmiit lihapullat kevyesti pannulla ennen tarjoamista, niin ne saavat herkullisen pinnan.

Kommentit (4)

Vierailija

Miksi ruotsalaiset lihapullat. Kyllä meidän äiti käytti ihan samoja aineita eikä ollut silloin 70 vuotta sitten ollut edes käynyt Ruotsissa.

Vierailija

En ymmärrä miksi uuni pitää aina esilämmittää. Pullat kylmään uuniin ja homma valmis kun valo sammuu 250 asteessa.

Vierailija

Lihapulliin laitetaan AINA maustepippuria, ja joulun lihapulliin myös kanelia!!!😬

Vierailija

Jopas täällä on tosikkoa porukkaa. Kiitän jutusta ja risetistä. Tänä iltana kokeillaan.

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Ilman munamaitoa tehty makaronilaatikko on ihanan irtonaista.
Ilman munamaitoa tehty makaronilaatikko on ihanan irtonaista.

Makaronilaatikon makaroneja ei tarvitse keittää kunhan muistaa sekoittaa vuokaa kypsennyksen aikana. Laatikko ei aina kaipaa munamaitoa vaan nesteenä voi käyttää esimerkiksi lihalientä.

Annoksia
6–8
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pelkistetty makaronilaatikko

Ainekset

400
g
jauhelihaa
pieni sipuli tai 2 vartta kevätsipulia
2
valkosipulinkynttä
½
tl
suolaa
5
dl
makaronia
8
dl
lihalientä
voita vuoan voitelemiseen ja pannulle

Työvaiheet

  1. Anna voin ruskistua pannussa ja lisää jauheliha ja hienonnetut sipulit. Ruskista kunnolla. Lisää suola ja halutessasi kuivamausteita kuten paprikajauhetta, oreganoa ja mustapippuria. Maista. Seos saa maistua tässä vaiheessa kunnolla, koska maku miedontuu, kun joukkoon lisää muut raaka-aineet.
  2. Voitele laakea vuoka voilla ja lisää makaronit ja ruskistettu jauheliha. Huljauta lihaliemi paistinpannulle ja kaada vuokaan.
  3. Paista laatikkoa 175 asteessa 30 min. Nostele makaroneja aina välillä, jotta ne eivät jämähdä vuoan pohjaan. Nosta lämpötila 225 asteeseen, jotta pinta ruskistuu.
  4. Anna laatikon vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkkejä!

Voit lisätä lihaliemen joukkoon kolme kananmunaa, jos haluat laatikosta kiinteämpää. Jäähdytä liemi ja riko joukkoon kananmunat. Sekoita haarukalla kunnes neste on tasaista.

Laatikon voi kuorruttaa juustolla, herkullisin maku tulee raastetusta parmesaanista.

Kommentit (1)

Vierailija

Itse tehnyt kasvisliemeen, ei niin suolaista..

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Reetta Pasanen
Kreikkalaishenkinen pikkuruoka on omiaan lämpimän päivän kevyeksi lounaaksi.
Kreikkalaishenkinen pikkuruoka on omiaan lämpimän päivän kevyeksi lounaaksi.

Täytetty uunitomaatti on 1970-luvun retroherkku, joka päivittyy tälle vuosituhannelle kuskusin, tillin ja fetajuuston avulla.

Annoksia
2-3
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt uunitomaatit

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
1
tl
paprikajauhetta
½
tl
cayennepippurijauhetta
2
dl
keitettyä kuskusia tai riisiä
3
rkl
hienonnettuja kalamata-oliiveja
¾
dl
hienonnettua, tuoretta tilliä
200
g
fetaa
2
tl
juoksevaa hunajaa
4-6
pihvitomaattia
Pinnalle
noin 3
rkl
hyvää oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se kypsäksi pannulla öljyssä keskilämmöllä. Lisää pannulle mausteet ja paista minuutti. Ota pannu pois liedeltä. Kaada pannulle riisi, oliivit ja tilli. Sekoita hyvin. Kääntele joukkoon murusteltu feta ja hunaja.
  3. Leikkaa tomaateista hattu irti. Koverra tomaatit pienen veitsen ja lusikan avulla tyhjiksi. Laita tomaatit pieneen uunivuokaan. Täytä fetaseoksella. Valuta päälle öljyä.
  4. Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa 15-20 minuuttia. Poista folio ja jatka paistamista noin 5 minuuttia tai kunnes tomaatit ovat kypsiä.

Kommentit (0)

Resepti Marita Suontausta Kuva Lasse Lecklin
Tässä pyttipannussa on reilusti vihreää! Pyttis maistuu lounaana tai tuhtina aamupalana.
Tässä pyttipannussa on reilusti vihreää! Pyttis maistuu lounaana tai tuhtina aamupalana.

Kun juhlien jälkeen hiukoo, pyttipannu pelastaa. Pilko perunoiden joukkoon juureksia, suolakurkkua sekä omenaa, ja käsillä on herkku, jota himoitset muinakin päivinä.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paranneltu pyttipannu

Ainekset

2
punajuurta
2
porkkanaa
2
sipulia
6
perunaa
6
nakkia tai puolet isosta lenkkimakkarasta
suolaa
pippuria
kuivattuja yrttejä, esim, oreganoa, kirveliä, persiljaa, ruohosipulia
sipulinvarsia
1
maustekurkku
1
pieni omena
4
kananmunaa
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Kuutioi raa'at kuoritut punajuuret, porkkanat ja perunat sekä sipulit. Viipaloi nakit tai makkara.
  2. Kuumenna öljyä paistinpannulla ja paista vihanneksia miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat kypsiä. Nosta lämpöä, lisää nakit ja ruskista ainekset kullanruskeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele sekaan oreganoa, kirveliä tai persiljaa sekä ruohosipulia tai sipulinvarsia.
  3. Kuutioi sekaan maustekurkku ja pieni omena.
  4. Paista toisella pannulla neljä kananmunaa niin, että keltuainen jää ehjäksi. Nosta jokaiselle annokselle paistettu muna.

Vinkki! Jos jääkaapissa on kermapurkin tai tuorejuuston loppu, sekoita se pyttipannun kostukkeeksi.

Kokeile pyttipannuun myös makeahkoa bataattia tai vaikkapa kurpitsaa. Silppua joukkoon myös reilusti lehtikaalia. Se paistuu pannulla ihanan rapeaksi.

Kommentit (0)