Resepti Suvi Rüster Kuva Arto Vuohelainen

Kanakormassa maistuvat curry, inkivääri ja chili.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Cashew-kanakorma

Ainekset

400
g
broilerin rintafileitä
1
sipuli
2
dl
paseerattua tomaattia
2
dl
kookoskermaa
2
tl
ruokosokeria
1
tl
suolaa
2
dl
cashewpähkinöitä
Mausteseos
2
valkosipulinkynttä
1
punainen chilipalko
1
tl
kuivattua curryn lehteä
2
tl
kurkumaa
2
tl
tuoretta inkivääriä
1
tl
jeeraa
1
tl
korianterin siemeniä
½
tl
kanelia
½
tl
kardemumman siemeniä
½
tl
neilikkaa
Paistamiseen
3
rkl
kylmäpuristettua kookosrasvaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin mausteseos.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna pieniksi kuutioiksi. Mittaa kaikki mausteseoksen ainekset mortteliin ja murskaa tasaiseksi tahnaksi.
  3. Leikkaa broilerin rintafileet reiluiksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli.
  4. Kuumenna kylmäpuristettu kookosrasva paistokasarissa. Lisää mausteseos ja kuullota miedolla lämmöllä noin 3–4 minuuttia. Mausteseos ei saa ruskistua.
  5. Lisää joukkoon sipulikuutiot ja jatka kuullottamista pari minuuttia. Lisää broilerin fileepalat, paseerattu tomaatti ja kookoskerma. Mausta ruokosokerilla ja suolalla.
  6. Kypsennä hiljalleen poristen kannen alla 12–15 minuuttia, kunnes broilerin palat ovat kypsiä.
  7. Paahda cashewpähkinöitä kuivalla pannulla pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Lisää kastikkeen joukkoon.
  8. Tarjoa kormakastikkeen kanssa basmatiriisiä.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Ilman munamaitoa tehty makaronilaatikko on ihanan irtonaista.
Ilman munamaitoa tehty makaronilaatikko on ihanan irtonaista.

Makaronilaatikon makaroneja ei tarvitse keittää kunhan muistaa sekoittaa vuokaa kypsennyksen aikana. Laatikko ei aina kaipaa munamaitoa vaan nesteenä voi käyttää esimerkiksi lihalientä.

Annoksia
6–8
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pelkistetty makaronilaatikko

Ainekset

400
g
jauhelihaa
pieni sipuli tai 2 vartta kevätsipulia
2
valkosipulinkynttä
½
tl
suolaa
5
dl
makaronia
8
dl
lihalientä
voita vuoan voitelemiseen ja pannulle

Työvaiheet

  1. Anna voin ruskistua pannussa ja lisää jauheliha ja hienonnetut sipulit. Ruskista kunnolla. Lisää suola ja halutessasi kuivamausteita kuten paprikajauhetta, oreganoa ja mustapippuria. Maista. Seos saa maistua tässä vaiheessa kunnolla, koska maku miedontuu, kun joukkoon lisää muut raaka-aineet.
  2. Voitele laakea vuoka voilla ja lisää makaronit ja ruskistettu jauheliha. Huljauta lihaliemi paistinpannulle ja kaada vuokaan.
  3. Paista laatikkoa 175 asteessa 30 min. Nostele makaroneja aina välillä, jotta ne eivät jämähdä vuoan pohjaan. Nosta lämpötila 225 asteeseen, jotta pinta ruskistuu.
  4. Anna laatikon vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkkejä!

Voit lisätä lihaliemen joukkoon kolme kananmunaa, jos haluat laatikosta kiinteämpää. Jäähdytä liemi ja riko joukkoon kananmunat. Sekoita haarukalla kunnes neste on tasaista.

Laatikon voi kuorruttaa juustolla, herkullisin maku tulee raastetusta parmesaanista.

Kommentit (1)

Vierailija

Itse tehnyt kasvisliemeen, ei niin suolaista..

Resepti Anu Brask Kuva Elvi Rista
Kukilla viimeistellyt annokset ovat ehtaa silmänruokaa.
Kukilla viimeistellyt annokset ovat ehtaa silmänruokaa.

Syreeni yllättää broilerissa! Kukintojen maku on ihastuttavan parfyyminen, sitruunainen ja lempeä. 

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Syreenibroileri

Ainekset

3
dl
syreeninkukkia (+ 1 dl koristeeksi)
3
dl
vettä
3
dl
puolikuivaa valkoviiniä
1
laakerinlehti
4
broilerin rintafileetä
2
punasipulia
2
porkkanaa
1
nippu parsaa
2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
tuoretta rakuunaa
ripaus
cayennenpippuria

Työvaiheet

  1. Irrota syreeninkukat ja huuhtele ne juoksevan veden alla. Säästä noin 1 dl kukkia ruuan koristeeksi.
  2. Kiehauta korkeareunaisessa pannussa kukat, vesi ja valkoviini.
  3. Kuori punasipulit ja halkaise ne neljään osaan. Viipaloi porkkanat reiluiksi suupaloiksi. Poista parsojen varresta 2–4 cm kovaa kantaa ja leikkaa parsat viiden sentin paloiksi.
  4. Laita broilerin rintafileet, sipulit ja porkkanat kiehuvaan liemeen ja keitä miedolla lämmöllä viisi minuuttia. Käännä fileet, lisää pannulle parsat ja keitä vielä 5–8 minuuttia. Lisää tilkka vettä tarvittaessa. Kokeile rintafileen kypsyyttä painamalla veitsenkärki fileen paksuimpaan kohtaan: jos tihkuva neste on kirkasta, file on kypsä. Jos neste punertaa, kypsennä vielä pari minuuttia.
  5. Nosta fileet ja vihannekset vadille odottamaan ja peitä foliolla. Siivilöi liemi ja säästä neste.
  6. Sulata voi pannulla ja lisää siihen jauhot. Anna seoksen kypsyä hetki koko ajan sekoittaen. Vispaa joukkoon siivilöity liemi ja anna kiehua muutama minuutti niin, että kastike suurustuu. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Mausta suolalla, pippurilla ja rakuunalla.
  7. Lusikoi kastike fileiden ja vihannesten päälle. Koristele tuoreilla syreeninkukilla ja ripauksella cayennenpippuria.

Vinkki! Kerää kukkia vanhoista, isoista pihasyreeneistä, mutta maista ensin, sillä eri pensaissa maku vaihtelee. Kaikki syreenit ovat myrkyttömiä, mutta jalostaminen heikentää hybridilajien kukkien makua.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Reetta Pasanen
Kreikkalaishenkinen pikkuruoka on omiaan lämpimän päivän kevyeksi lounaaksi.
Kreikkalaishenkinen pikkuruoka on omiaan lämpimän päivän kevyeksi lounaaksi.

Täytetty uunitomaatti on 1970-luvun retroherkku, joka päivittyy tälle vuosituhannelle kuskusin, tillin ja fetajuuston avulla.

Annoksia
2-3
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt uunitomaatit

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
1
tl
paprikajauhetta
½
tl
cayennepippurijauhetta
2
dl
keitettyä kuskusia tai riisiä
3
rkl
hienonnettuja kalamata-oliiveja
¾
dl
hienonnettua, tuoretta tilliä
200
g
fetaa
2
tl
juoksevaa hunajaa
4-6
pihvitomaattia
Pinnalle
noin 3
rkl
hyvää oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se kypsäksi pannulla öljyssä keskilämmöllä. Lisää pannulle mausteet ja paista minuutti. Ota pannu pois liedeltä. Kaada pannulle riisi, oliivit ja tilli. Sekoita hyvin. Kääntele joukkoon murusteltu feta ja hunaja.
  3. Leikkaa tomaateista hattu irti. Koverra tomaatit pienen veitsen ja lusikan avulla tyhjiksi. Laita tomaatit pieneen uunivuokaan. Täytä fetaseoksella. Valuta päälle öljyä.
  4. Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa 15-20 minuuttia. Poista folio ja jatka paistamista noin 5 minuuttia tai kunnes tomaatit ovat kypsiä.

Kommentit (0)

Resepti Marita Suontausta Kuva Lasse Lecklin
Tässä pyttipannussa on reilusti vihreää! Pyttis maistuu lounaana tai tuhtina aamupalana.
Tässä pyttipannussa on reilusti vihreää! Pyttis maistuu lounaana tai tuhtina aamupalana.

Kun juhlien jälkeen hiukoo, pyttipannu pelastaa. Pilko perunoiden joukkoon juureksia, suolakurkkua sekä omenaa, ja käsillä on herkku, jota himoitset muinakin päivinä.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paranneltu pyttipannu

Ainekset

2
punajuurta
2
porkkanaa
2
sipulia
6
perunaa
6
nakkia tai puolet isosta lenkkimakkarasta
suolaa
pippuria
kuivattuja yrttejä, esim, oreganoa, kirveliä, persiljaa, ruohosipulia
sipulinvarsia
1
maustekurkku
1
pieni omena
4
kananmunaa
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Kuutioi raa'at kuoritut punajuuret, porkkanat ja perunat sekä sipulit. Viipaloi nakit tai makkara.
  2. Kuumenna öljyä paistinpannulla ja paista vihanneksia miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat kypsiä. Nosta lämpöä, lisää nakit ja ruskista ainekset kullanruskeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele sekaan oreganoa, kirveliä tai persiljaa sekä ruohosipulia tai sipulinvarsia.
  3. Kuutioi sekaan maustekurkku ja pieni omena.
  4. Paista toisella pannulla neljä kananmunaa niin, että keltuainen jää ehjäksi. Nosta jokaiselle annokselle paistettu muna.

Vinkki! Jos jääkaapissa on kermapurkin tai tuorejuuston loppu, sekoita se pyttipannun kostukkeeksi.

Kokeile pyttipannuun myös makeahkoa bataattia tai vaikkapa kurpitsaa. Silppua joukkoon myös reilusti lehtikaalia. Se paistuu pannulla ihanan rapeaksi.

Kommentit (0)