Marenkiyllätyksen sisäänsä kätkevät, hattupäiset kuppikakut palkitsevat ahertajansa.
Yksi ehdottomista suosikkikeittokirjailijoistani on ruotsalainen Leila Lindholm. Hänen kirjansa on painettu paksulle paperille, ja kuvat, värit ja leivonnaiset näyttävät enemmän kuin ihanilta.
Kaiken lisäksi Leila itse on niin kaunis. Hänen Leila leipoo -tv-ohjelmansa on kuvattu Ranskassa. Keittiö, astiat, maisemat, vaatteet - kaikki niin esteettistä.
Leivon aina silloin tällöin kummityttöni 14-vuotiaan isosisko Maikin kanssa. Yhdessä innostumme kokeilemaan kaikenlaisia aikaavieviä, monimutkaisiakin leivonnaisia. Usein juuri Leilan kirjoista.
Viimeisin kokeilumme oli kirjasta Pala kakkua - ja paljon muuta(Mäkelä). Hattupäiset kuppikakut näyttivät kirjassa niin hienoilta.
Emme lukeneet ohjetta ihan huolella etukäteen, joten tekovaiheessa paljastui koko totuus: työläitä ja aikaavieviä. Mutta ei se mitään. Haimme välillä lähikaupasta puuttuvia ainesosia, kuten lisää suklaata ja munia. Ja tietysti myös leivontahetkeen sopivia karkkeja syötäväksi.
Leilan hattupäiset kuppikakut
Ainekset
Työvaiheet
Kuppikakut
- Kuumenna uuni 175 asteeseen.
- Vatkaa kanamunat, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
- Sulata voi ja lisää siihen kermaviili sekä kahvi. Lisää seos munavaahtoon.
- Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, kaakaojauhe ja suola keskenään ja kääntele seos varoen taikinaan.
- Rouhi tumma suklaa karkeaksi rouheeksi ja sulata rouhe vesihauteessa (kuumankestävässä kulhossa hiljalleen kiehuvan vesikattilan päällä).
- Vuoraa muffinipelti paperivuoilla ja täytä 2/3 joka vuoasta taikinalla.
- Kypsennä kuppikakkuja uunin keskiosassa noin 15 minuuttia. Jäähdytä.
Kuorrute/marenki
- Sekoita kanamunan valkuaiset, sokeri ja sitruunamehu ruostumattomassa teräskulhossa. Vatkaa seosta käsin minuutin ajan niin, että siitä tulee kuohkeaa.
- Aseta kulho vesihauteeseen (kanneksi kattilan päälle, jonka pohjalla kiehuu hiljalleen tilkka vettä). Vatkaa, kunnes sokerikiteet sulavat ja seoksesta tulee yhtä kuohkeaa ja tiivistä kuin marenki. Kun nostat vatkainta, pitää vatkaimen jälkien jäädä näkyviin.
- Ota kulho vesihauteesta ja vatkaa seokseen vaniljasokeri. Vatkaa seosta sen jälkeen vielä muutaman minuutin ajan sähkövatkaimella niin, että marenki sakenee edelleen ja jäähtyy.
- Käytä pursotinta, johon kiinnität pyöreän pursotinterän (tyllan), ja pursota marenki kuppikakkujen päälle korkeiksi kierteiksi. jätä reunoille tyhjää noin 1 cm:n verran.
- Jähmetä marengit kylmässä.
Suklaapinta
- Rouhi suklaa ja sulata rouhe vesihauteessa (pienessä kuumankestävässä kulhossa hiljalleen kiehuvan vesikattilan päällä) yhdessä öljyn kanssa sekoittaen.
- Kaada sula suklaa pieneen kulhoon ja jäähdytä hiukan.
- Ota kuppikakut jääkaapista ja kasta jokainen marenkikierre sulatettuun suklaaseen. Voitele suklaa niihin paikkoihin, joista se jää puuttumaan.
- Jäähdytä vuokaleivoksia vadilla jääkaapissa noin 30 minuuttia.
Me leivoimme suurinpiirtein ohjeen mukaan. Kermaviilin korvasimme paksulla, maustamattomalla jogurtilla ja kahvin maidolla. Emme rouhineet suklaata, vaan paloittelimme ja sulatimme paloina vesihauteessa.
Marengin teimme ohjeen mukaan muuten, mutta emme vatkanneet sitä kuohkeaksi käsin vaan sähkövatkaimella. Marengin tekeminen oli isotöistä, mutta lopputulos palkitsi. Määrä oli valtava ja totesimme, että puolikas annos riittäisi 12 kuppikakun kuorrutteeksi. Marenki pysyi hyvin torneina kakkusten päällä.
Marenki pitää vaahdottaa vesihauteessa, jotta sokerikiteet sulavat kunnolla. Jääkaapissa kovettuessaan marengin sula sokeri kovettuu uudelleen, jolloin tornit pysyvät hyvin pystyssä kuorruttamisenkin aikana. Sisus jää kuitenkin ihanan pehmeäksi. Kovetimme marenkitorneja jääkaapissa sillä aikaa, kun kävimme tunnin lenkillä Onni-koiran kanssa.
Kotiin tultuamme teimme suklaapinnan. Käytimme 200 g tummaa suklaata ja 2 rkl öljyä. Suklaan sulatimme taas paloina.
Kun seos oli vähän jäähtynyt, lusikoimme ruokalusikalla suklaata marengin päälle ja valutimme ylimääräiset takaisin kulhoon. Sitten koko komeudet jääkaappiin.
Lopputulos oli ihan niinkuin piti. Annoin Maikille kauneimmat yksilöt kotiinvietäväksi, joten nämä kuvatut eivät ole kaikista sievimmät, mutta ihan kohtuulliset nekin. Todella makeita ja täyttäviä herkkuja. Minulle riitti puolikas, mutta täällä toimituksessa niitä jaksettiin syödä kokonaisinakin.
P.s. Kirjassa sanotaan, että nämä kuppikakut pitää tarjota kylminä. Niitä voi säilyttää jääkaapissa kolmisen päivää, mutta niiden tulee olla kunnolla muoviin kiedottuina, etteivät ne saa jääkaapista makua.