Marengit voi valmistaa jo edellisenä päivänä, mutta leivokset on paras täyttää vasta puolisen tuntia ennen tarjoilua.

9 kerrosleivosta

Marenki
4 valkuaista
3 dl sokeria
1 ps (50 g) mantelilastuja

Kahvi-kermavaahto

2 rkl pikakahvimuruja
2 rkl kuumaa maitoa
2½ dl vispikermaa
2-4 rkl sokeria

---

1. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kiiltäväksi vaahdoksi. Lisää sokeria vähän kerrallaan vatkauksen aikana. Vaahto on valmis, kun käännät kulhon ylösalaisin ja seos ei putoa kulhosta.

2. Nosta vaahto lusikalla pursotinpussiin ja pursota leivinpaperin päälle uunipellille 18 marenkikiekkoa (halkaisija noin 7-8 senttiä). Yhdelle pellille mahtuu 8-9 kiekkoa. Murenna isolla veitsellä mantelilastut pienemmäksi ja sirottele kiekkojen päälle.

3. Paista 125 asteessa uunin alatasolla tunti. Jäähdytä kokonaan. Valmista kahvi-kermavaahto. Liuota murukahvi kuumaan maitoon ja jäähdytä. Vaahdota kerma ja sokeri. Lisää kahvi vaahtoon ja sekoita hyvin.

4.  Levitä tai pursota kermavaahtoa 9 marenkikiekon päälle ja nosta kannet päälle. Koristele sirottelemalla tomusokeria teesiivilän läpi kansien päälle.

Vinkki!  Paras lopputulos saavutetaan, kun pursottimen suuosa on suorareunainen. Marengit voi valmistaa jo edellisenä päivänä, mutta leivokset on paras täyttää puolisen tuntia ennen tarjoilua, jottei marenki muutu pehmeän vetiseksi.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.