Jo orvokkikakun näkeminen tekee onnelliseksi, ja syöminen vielä onnellisemmaksi!

Noin 25 annosta, valmistusaika noin 60 minuuttia

4 munan kakkupohja

4 kananmunaa

1 ½ dl sokeria

½ tl vaniljasokeria

1 ½ dl vehnäjauhoja

½ dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

6 munan kakkupohja

6 munaa

2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1½ tl leivinjauhetta

Täyte

4 dl kuohukermaa

1 pss (63 g) vaniljakastikeainesta (Blå Band)

2 prk (250 g) rasvatonta maitorahkaa

4 rkl sokeria

1 ½ tl vaniljasokeria

4–5 dl raparperihilloa

noin 1½ dl maitoa tai sitruunanmehua kostutukseen

Koristelu

4–5 dl kuohukermaa

sokeria

orvokkeja

OHJE:

Vaahdota erillisissä kulhoissa molempien kakkupohjien munat ja sokerit kuohkeaksi ja lisää sekaan nuolijalla nostellen keskenään sekoitetut pohjataikinan kuivat aineet.

Pingota neljän munan kakulle halkaisijaltaan 20 cm:n irtopohjavuoan pohjalle ja kuuden munan kakulle 24 cm:n irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, voitele ja korppujauhota vuokien reunat ja kaada taikinat omiin vuokiinsa.

Paista 200 asteessa kypsäksi eli noin 20-30 minuuttia. Kakku on kypsä jos sitä puutikulla pistettäessä tikkuun ei jää taikinaa. Anna valmiiden pohjien jäähtyä ritilän päällä.

Valmista täyte yhdistämällä keskenään kerma, vaniljakastikeaines, rahka ja sokerit.

Vaahdota pintaan tuleva kerma ja mausta se sokerilla.

Leikkaa kakku leveyssuunnassa kolmeen osaan ja kostuta kakkupalat sitruunanmehulla.

Kokoa kakku levittämällä kakkupohjien väliin raparperihilloa ja kerma-vaniljaseosta.

Levitä kermavaahtoa kakun pinnalle ja sivuille. Koristele kakun pinta vielä myrkyttömillä orvokeilla.

Vinkki! Voit valmistaa yksikerroksisen kakun tekemällä vain toisen kakkupohjista. Neljästä munasta tulee noin 10 hengen kakku ja kuudesta 15 annosta. Pienennä silloin myös täytteen määrää puolella.

Tuoreet marjat kruunaavat kotiviilin.

Kotiviilin tekemiseen tarvitsee vain kaksi raaka-ainetta ja tarpeeksi aikaa.

Monelle meistä viili edustaa nimenomaan lapsuuden muistoja; lämpimiä kesiä mummolassa, vastapoimittujen marjojen makeutta ja kukkasin koristeltuja posliinikulhoja.

Retromakumatkalle pääsee valmistamalla viilin itse.

Kaupan viili ajaa asiansa aamupalapöydässä, mutta kunnon retromakumatkalle pääsee valmistamalla viilin itse. Se ei ole vaikeaa!

Oikeastaan viili valmistaa itse itsensä.

Valmis viili toimii pohjana

Ideana on laittaa nokare valmista viiliä kulhoon "siemeneksi". Kaada viilin päälle maitoa, sekoita varovasti ja peitä liinalla.

Viiliä ei tarvitse sekoitella tai muutenkaan vahtia tekeytymisen aikana.

Viili saa tekeytyä huoneenlämmössä kaikessa rauhassa puolentoista vuorokauden verran. Sitä ei tarvitse sekoitella tai muutenkaan vahtia tekeytymisen aikana. Maitohappobakteerit tekevät työn puolestasi.

Kun viili on valmis, nosta se jääkaappiin viilenemään.

Marjoja vai leseitä?

Kotiviili maistuu parhaalta tuoreiden marjojen kanssa, mielellään juuri sellaisesta kukkasin koristellusta posliinikulhosta syötynä.

Halutessasi voit sekoittaa viiliin myös leseitä, pähkinöitä tai vaikkapa auringonkukansiemeniä.

Mitä sinä syöt mieluiten viilin kanssa? Kerro kommenttiosiossa!

Mitä sinä syöt mieluiten viilin kanssa? Kerro kommenttiosiossa!

Kotiviilin tarkan reseptin löydät KK:n reseptihausta.

Ota talteen myös parhaat hillo- ja myslireseptit:

Kesäkurpitsahillo

Uunissa keitetty punaherukkahillo

Uuniomenasose

Lakka-sitruunahyytelö

Mysli kuivatuista marjoista

 

 

Ylioppilasjuhliin saapuu todennäköisesti kasvissyöjä, ehkä vegaanikin. Porkkanakakku käy myös hänelle, kun teet voikreemin kookosöljystä. 

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Vegaaninen porkkanakakku

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka ( 24 cm) oliiviöljyllä ja vehnäjauhoilla.

Sekoita porkkanasose, öljy, mehu ja fariinisokeri kaapimella. Jos teet porkkanasoseen itse, anna sen jäähtyä ensin. Yhdistä kaneli, leivinjauhe ja suola jauhoihin. Sekoita porkkana-seokseen. 

Kaada taikina vuokaan. Kypsennä uunissa noin 50 minuuttia. Jäähdytä.

Tee voikreemi. Sekoita kookosöljy ja margariini sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri ja mehua sen verran, että saat kreemistä hyvin levittyvää. Vatkaa kuohkeaksi. 

Jos kakun pinta on kohonnut, tasoita se veitsellä ja leikkaa kakku kolmeen kerrokseen. Nosta alin kerros tarjoilulautaselle. Levitä kerros kreemiä pohjalle. Täytä loput kerrokset samalla lailla. Levitä loppu kreemi pinnalle. Voit jättää kakun sivut pilkottamaan kreemin alta.

Koristele kakku hedelmillä, marjoilla ja kuivatulla mustikkamurulla. Saat boysenmarjoista tornin pujottamalla ne varrastikkuun.

500
g
porkkanasosetta (valmista tai itse tehtyä)
2
dl
oliiviöljyä
1 ½ dl appelsiinimehua
3 ½ dl fariinisokeria
7–8 dl vehnäjauhoja
1
rkl
kanelia
1 ½ rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Vegaaninen voikreemi

200
g
huoneenlämpöistä kookosöljyä
100
g
huoneenlämpöistä margariinia
7
dl
tomusokeria
2–3 rkl sitruunan tai appelsiinin mehua

Koristeluun

¼ cantaloupemelonia
3
passionhedelmää
2
dl
boysenmarjoja
½ dl mulperimarjoja
1
rkl
pakastekuivattua mustikkaa