noin 15 hengelle

150 g voita
1½ dl sokeria
3 munaa
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
1 ps (75 g) mantelijauhetta
¾ dl sokeria
75 g voita
1 rkl kevytmaitoa

Kuorrutus
2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
2 tl kaakaojauhetta

---


1. Voitele ja korppujauhota 1½–2 litran kakkuvuoka. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää ne voi-sokerivaahtoon.

2. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 45 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys tikulla.

3. Kiehauta täytteen aineet kattilassa tasaiseksi ”toskaksi”. Leikkaa kakku kuumana vaakatasossa kolmeen osaan. Levitä kuuma toskaseos tasaisesti kahteen kerrokseen ja liimaa kakku tällä tavalla takaisin kokoon. Jäähdytä kevyen painon alla.

4. Mittaa kinuskin aineet kattilaan ja keitä, kunnes kinuski on paksuuntunut. Voit tarkistaa paksuuden tipauttamalla pisaran kinuskia lautaselle: pisaran kuuluu hieman jähmettyä, sillä liian löysä kinuski imeytyy kakkuun. Valuta kinuski kakun pinnalle ja reunoille. Koristele kakku paahdetuilla mantelilastuilla ja pistaasipähkinöillä.

Vinkki! Kakun voi paistaa myös pitkänomaisessa leipävuoassa. Tämä kakku kestää loistavasti säilytystä ja vain paranee muutaman päivän vetäydyttyään.

Teksti Raisa Karilainen, kuva Arto Vuohelainen, ohje Leena Linhola, Espoo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.