20–25 hengelle

6 munaa
3 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
voiteluun margariinia ja korppujauhoja

Täyte
6 dl vispikermaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
4 prk (á 150 g) passionhilloa (Jam it)
2 tl vaniljasokeria
noin 500 g tuoreita mansikoita
2½ dl sitruunalla maustettua kivennäisvettä

Kuorrutus
noin 400 g marsipaania
tomusokeria

---


1. Voitele ja korppujauhota 24–26 senttinen kakkuvuoka. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi vaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Tarkista kypsyys hammastikulla. Anna kakkupohjan vetäytyä seuraavaan päivään.

2. Vatkaa kerma kiinteäksi vaahdoksi. Sekoita keskenään tuorejuusto, passionhillo ja vaniljasokeri. Yhdistä seos varovasti nostellen kermavaahtoon. Poista mansikoista kannat ja viipaloi ne.

3. Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Aseta alin kerros kakkuvadille ja kostuta kivennäisvedellä. Levitä ¼ passiontäytteestä ja 1/3 mansikoista pohjalle. Aseta päälle seuraava kakkupohja ja täytä kuten edellä. Levitä loput passiontäytteestä päällimmäisen eli neljännen kakkukerroksen pintaan ja hieman myös sivuille tasaiseksi kerrokseksi.
Kelmuta kakku ja anna vetäytyä viileässä vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli.

4. Koristele kakku marsipaanilla vasta juhlapäivän aamuna. Pyöritä marsipaani palloksi. Siivilöi tomusokeria puhtaalle pöydälle ja kauli marsipaanista ohut levy. Nosta levy kakun päälle kaulinta apuna käyttäen ja painele marsipaani tasaiseksi reunoja myöten. Leikkaa mahdolliset ylimääräiset marsipaanit pois joko terävällä veitsellä tai taikinapyörällä. Kauli lisää marsipaania halutessasi ja leikkaa kakun alareunaan kaunis koristenauha.

Koristeluvinkki! Koristele kakku tuoreilla mansikoilla jotka on raidoitettu joko sulatetulla valkosuklaalla tai leivontaan erikoistuneista liikkeistä saatavalla värillisellä suklaalla.

Vinkki! Marsipaani kestää suhteellisen huonosti viileää sälytystä ja sillä on tapana kostua jääkaapissa yön aikana. Kuorrutukseen voi kokeilla myös sokerimassaa, joka on marsipaania kestävämpää.

Teksti Raisa Karilainen, kuva Arto Vuohelainen, ohje Helena Serow-Törn, Kirkkonummi

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.