16-20 palaa

Pohja
6 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1½ tl leivinjauhetta
kostutukseen sitruuna- tai appelsiinimehua

Täyte

5-6 dl sakeaa raparperihilloa
6 dl vispikermaa
4-6 rkl sokeria

Lisäksi
1-2 dl tomusokeria
250 g marsipaania
1 prk kakunkoristeluhelmiä

---

1. Voitele 26-senttinen irtopohjavuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

2. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kuivat aineet siivilän läpi ja kääntele taikina varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkupohjaa uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa kolmeen osaan. Pohjan voi leipoa myös pakastimeen muutamaa viikkoa aikaisemmin.

3. Kostuta kaikki kerrokset laimennetulla mehulla. Voit täyttää kakun irtopohjavuoassaan. Älä kostuta liikaa, koska myös hillo kostuttaa pohjaa ja kerroksia.

4. Vaahdota vispikerma (napakampi vaahto kuin kuohukermasta) sokerin kanssa. Levitä alimmalle pohjalle reilusti hilloa ja sen päälle reilusti kermavaahtoa. Nosta toinen pohja päälle ja täytä väli kuten alimmainenkin. Nosta "kansi" päälle ja kostuta sitäkin kevyesti. Nosta kakku vuoassaan muovipussiin tai peitä kelmulla. Anna vetäytyä yön yli jääkaapissa.

5. Kuorruta kakku tarjoilupäivänä kermavaahdolla, myös reunat, jotta marsipaani pysyy reunassa kiinni.

6. Sirota reilusti tomusokeria työpöydälle. Kauli marsipaanipötkö ohueksi, pitkulaiseksi levyksi sokerin päällä. Puhdista kaulin usein, ettei sokeria lentele marsipaanin päälle. Mittaa kakun ympärys ja reunan korkeus. Leikkaa marsipaanista taikinapyörällä kaksi kakun korkuista kaistaletta viivottimen avulla. Tarkista, että kaistaleet tulevat yhteensä kakun ympäryksen pituisiksi.

7. Anna marsipaanin olla vielä työpöydällä ja painele helmiä tasaisin välein marsipaaniin. Nosta kaistaleet varovasti kakun reunan ympäri kakkulapion tai lastan avulla. Koristele kakku myrkyttömällä kukalla tai muulla haluamallasi tavalla.

Vinkki! Kerma ja marsipaani kannattaa laittaa vasta tarjoilupäivänä. Marsipaani kostuu ja vetistyy, jos se joutuu odottamaan yön yli kakussa. Voit levittää täytteeksi hillon päälle myös paksua vaniljakiisseliä (esim. Blå Bandin jauheesta valmistettava) ja sen päälle kermavaahdon.

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.