6 palaa

Pohja
100-150 g Digestive-keksejä
¾-1 dl voisulaa

Täyte
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 tlk (2 dl) vispikermaa
3-4 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 prk vaniljarahkaa
3¼ liivatelehteä
½ sitruunan mehu
½ dl vettä

Lisäksi
1 l vadelmia

---


1. Leikkaa 20 senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele paperi ja vuoan reunat.

2. Hienonna keksit ja sekoita voisulan kanssa. Painele tiiviiksi kakkupohjaksi vuokaan. Laita jääkaappiin odottamaan. Laita liivakot likoamaan runsaaseen, kylmään veteen. Notkista tuorejuusto kulhossa lusikalla. Vaahdota kerma ja sokerit hyvin löysäksi vaahdoksi. Sekoita tuorejuusto, kerma ja rahka pehmeäksi seokseksi.

3. Kiehauta sitruunamehu ja vesi. Liuota puristellut liivakot nesteeseen. Jäähdytä 5 minuuttia. Kaada liivateneste täytteeseen ja sekoita täyte tasaiseksi. Asettele kakkupohjalle tuoreita vadelmia. Kaada kermatäyte vadelmien päälle.

4. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli. Koristele tuoreilla vadelmilla.

Vinkki! Saat kakusta hennon vaaleanpunaisen, kun sekoitat täytteeseen 2-3 rkl paseerattua vadelmaa. Kakun pinnan voi koristella kaakaolla.

Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.