
Kun jääkaapissa kuplii purkillinen taikinajuurta, herkullinen leipä on enää muutaman askeleen päässä.
Juurileipä
Ainekset
Työvaiheet
- Tee hapanjuuri.
- Liuota hiiva kylmään veteen. Myös hapanjuuri sisältää hiivoja, mutta kohoaminen kannattaa kotioloissa varmistaa hiivalla. Lisää hapanjuuri, suola ja hiivaleipäjauhot. Sekoita voimakkaasti, jotta taikinaan sitoutuu ilmaa. Vaivaa taikinaan vehnäjauhot ja öljy.
- Peitä kulho kelmulla. Anna taikinan kohota jääkaapissa 10-20 tuntia.
- Työnnä tyhjä uunipelti kylmään uuniin. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
- Levitä pöydälle leivinpaperi ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Kumoa taikina leivinpaperille ja muotoile lastalla soikea leipä. Keveä käsittely jättää taikinaan reiluja ilmakuplia. Vedä leivän pintaan viiltoja veitsellä.
- Vedä leipä kuumalle pellille leivinpaperin avulla. Nosta viereen parissa metallisessa desilitramitassa vettä. Vesihöyry antaa leivälle rapean pinnan.
- Paista leipää uunin alaosassa 15 minuuttia. Vähennä lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 15-20 minuuttia. Kypsymisaika riippuu siitä, kuinka kylmää taikina on uuniin mennessään. Kypsä leipä on kauniin ruskea myös pohjasta. Pohjaan koputtelu tuottaa kumean äänen.
Vaihtelun vuoksi
Aamiaissämpylät
- Tee taikina ohjeen mukaan, mutta vaihda hiivaleipäjauhojen tilalle sämpyläjauhot. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Riittää, että pyörittelet taikinapalloa hetken voimakkaasti puuhaarukalla.
- Kohota yön yli jääkaapissa kelmulla peitettynä.
- Työnnä tyhjä pelti uuniin ja kuumenna 250 asteeseen. Nostele kylmä taikina jauhotetulle leivinpaperille 10 nokareeksi. Ripottele päälle hieman jauhoja.
- Paista 15 minuuttia, laske lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 5-10 minuuttia.
Kauraleivät
- Tee taikina ohjeen mukaan, mutta vaihda hiivaleipäjauhojen tilalle 2 dl kaurajauhoja ja 1 dl kaurahiutaleita.
- Kohota yön yli jääkaapissa kelmulla peitettynä.
- Jaa taikina jauhotetun leivinpaperin päälle kahtia. Kääntele palat lastalla leiviksi. Paista kuten iso leipä, mutta vähennä paistoaikaa noin 5 minuutilla.
Mallaskierreleivät
- Tee taikina ohjeen mukaan, mutta käytä hiivaleipäjauhojen tilalla ½ dl auringonkukansiemeniä, ½ dl kaljamaltaita, 3 dl spelttijauhoja ja 1 rkl siirappia.
- Jaa taikina jauhotetun leivinpaperin päälle kahtia. Kääntele palat jauhotetuin käsin pitkulaisiksi kierreleiviksi. Paista kuten iso leipä, mutta vähennä paistoaikaa lopusta 5 minuutilla.
Miksi on hiiva vaikka piti olla juurileipä