
Tee kerralla iso satsi karjalanpiirakoita. Vaiva palkitaan, sillä maku on itse tehdyissä piirakoissa aivan hurmaava.
Ruiskuoriset karjalanpiirakat
Ainekset
Työvaiheet
- Sekoita aineet taikinaksi. Pyörittele taikina pötköksi ja leikkaa se viiteen osaan.
- Pyöritä kukin taikinapala jauhotetulla työpöydällä pitkäksi, ohuehkoksi tangoksi.
- Leikkaa kukin tanko parin sentin paksuisiksi paloiksi, pyörittele palat ruisjauhoissa ja säilytä niitä kelmun alla.
- Kauli pienet palat yksi kerrallaan jauhotetulla pöydällä ohuiksi, pyöreähköiksi piirakkapohjiksi. Säilytä niitäkin kelmun alla, ettei taikina kovetu.
- Levitä 2–3 ruokalusikallista paksua riisipuuroa keskelle piirakkapohjaa siten, että piirakan reunoille jää pari senttiä pelkkää taikinaa.
- Käännä puolet taikinareunoista eli piirakan yläosan reunat puuron päälle. Rypytä peukalolla ja etusormella taikina vekille puuron päälle. Käännä piirakka "ylösalaisin" ja rypytä valmiiksi. Säilytä rypytetyt piirakat uunipellillä leivinpaperin päällä.
- Paista pellillinen kerrallaan 250 asteessa uunin keskitasolla 10–15 minuuttia.
- Sulata tällä välin voita kattilassa. Pyöritä jokainen jo paistunut piirakka nopeasti voisulassa ja nosta valumaan talouspaperin päälle. Voit myös voidella vain piirakan päällisen voisulalla.
Aika vetine taikina teil täs
Voi olla aika vaikee rypyttää tätä taikinaa, mutta hyvänä puolena tietysti se, ettei kaulinta oikeestaan tarvihe.
No eka ohje ilman vehnäjauhoja kuitenkin ?
Hei ja kiitos huomioista.
Tästä ohjeesta olivat jauhot jääneet uupumaan kokonaan. Tarkistin reseptin ja alkuperäisessä ohjeessa ruisjauhoja kehotettiin laittamaan 1 kg.
Terveisin
Jenni KK:n toimituksesta
Eihän tuo puuromäärä riitä mihinkään. Eilen tein 50 piirakkaa ja puuroon meni 3.5 litraa maitoa. Täytettä pitää olla paljon ?
Hauskasti sanottu "Käännä piirakka "ylösalaisin".
Kuten yksi ylempänä jo kommentoi, tuo määrä puuroa ei riitä tähän taikinamäärään. Minäkin tarvitsen vähintään sen 3 litraa puuroa kilon taikinaan. Ei kuohu yli. Jos kuohumista pelkää, niin raaka kananmuna puuron sekaan. Tuommoisella ohjeella teen itsekin piirakkataikinan ja pelkällä voisulalla voitelu. Tämä on paras ohje.