
Mitä olisi joulu ilman mausteista ja makeaa limppua? Siirappikylpy tekee kuoresta leivän parhaan osan.
Näin onnistut:
Juuri sopivasti jauhoja
Liian löysästä taikinasta kypsyy littana ja likilaskuinen limppu. Jos taikinassa on liikaa jauhoja, limpusta tulee kuiva. Sopiva taikina on tiivistä mutta pinnaltaan tahmeaa.
Paista alhaalla
Paista limppu uunin alimmalla tasolla, jotta sen pinta ei paistu liian vikkelään. Lähellä ylävastuksia pinta palaa herkästi ja sisus jää raa'aksi. Jos pinta ottaa liikaa väriä, peitä leipä varovasti foliolla.
Sivele siirapilla
Siirappi pitää sutia leivän päälle juuri oikeaan aikaan. Tee ensimmäinen sively, kun limppu on paistunut noin 20 minuuttia ja toista muutaman kerran paiston aikana. Limpun pinta kiillottuu kauniisti mutta ei pala.
Perinteinen joululimppu
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva piimään sekoitellen. Sekoita nesteeseen myös siirappi, mausteet ja suola. Lisää ruisjauhot ja vähitellen vehnäjauhoja taikinaan. Alusta taikina kimmoisaksi.
- Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä.
- Kaada kohonnut taikina jauhotetulle työtasolle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat ja jaa se kahteen osaan. Leivo kummastakin osasta pyöreä limppu. Nosta ne leivinpaperoidulle uunipellille.
- Anna kohota leivinliinalla peitettynä noin puoli tuntia.
- Pistele limppuihin muutama reikä varrastikulla. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Kun limput ovat paistuneet noin 20 minuuttia, sivele niiden pintaan veteen sekoitettua siirappia. Toista sively noin viiden minuutin välein, kunnes limput ovat kypsiä.
- Nosta leivät uunista ja anna jäähtyä.
Erittäin hyviä blinejä tuli. Tämä resepti jää meille monista kokeilluista.