Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Tomaatin hatun alta paljastuu maukas kasvistäyte.
Tomaatin hatun alta paljastuu maukas kasvistäyte.

Paista kvinoa mehevän irtonaiseksi täytteeksi tomaatteihin. Tomaatin sisuksen voit käyttää sosekeittoon tai pastakastikkeeseen.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kvinoatomaatit

Ainekset

4
isoa (à 250 g)
pihvitomaattia
Täyte
3
dl
kotimaista luomukvinoaa
3
dl
vettä
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
pinjansiemeniä
2
rkl
kapriksia
1
rkl
sitruunamehua
½
dl
tuoretta minttua hienonnettuna
½
dl
tuoretta basilikaa hienonnettuna
½
dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Mittaa kvinoa siivilään. Huuhdo juoksevalla, kylmällä vedellä. Kumoa kvinoa kulhoon ja kaada päälle vesi. Anna turvota 5–10 minuuttia ja valuta siivilässä.
  2. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää valkosipuli ja pinjansiemenet. Paista, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää pannulle valutettu kvinoa. Paista keskilämmöllä käännellen 5 minuuttia, kunnes kvinoa muuttuu läpikuultavaksi. Nosta liedeltä.
  3. Sekoita kvinoan joukkoon kaprikset, sitruunamehu, tuoreyrtit, suola ja mustapippuri.
  4. Huuhdo tomaatit ja leikkaa niistä hatut talteen. Koverra tomaattien sisus pois pikkulusikalla. Nosta tomaatit öljyttyyn uunivuokaan.
  5. Täytä tomaatit kvinoaseoksella kukkuroilleen. Nosta hatut päälle. Sivele hatut öljyllä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Vinkki! Tomaatin sisuksen voit käyttää sosekeittoon tai pastakastikkeeseen.

Kommentit (0)

Resepti Outi Väisänen Kuva Tuomas Kolehmainen
Mehevän täyteläinen ja mausteinen kasvispata lämmittää illanistujaisissa.
Mehevän täyteläinen ja mausteinen kasvispata lämmittää illanistujaisissa.

Munakoiso, kesäkurpitsa ja tomaatit saavat pehmetä melkein soseutuviksi. Tarjoa kasvispata rapeakuorisen leivän kanssa ja ripottele päälle fetaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Munakoisopata

Ainekset

1
iso munakoiso
1
pieni kesäkurpitsa
1
paprika
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
¾
dl
oliiviöljyä
1
porkkana
2
perunaa
4
tomaattia
1
rkl
tomaattipyreetä
1
punainen chili
1
ruukku
(lehti)persiljaa
1
ruukku
korianteria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoiso paksuiksi viipaleiksi ja ripottele reilusti suolaa viipaleiden päälle.
  2. Kuutioi kesäkurpitsa ja paprika. Hienonna sipulit.
  3. Kuumenna kolmannes öljystä padassa. Lisää sipulit, kesäkurpitsa ja paprika ja paista 5 minuuttia. Raasta porkkana joukkoon. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä 20 minuuttia.
  4. Padan hautuessa purista munakoisoviipaleista neste käsin ja pyyhi enin suola paperilla. Kuutioi munakoiso. Kuumenna loppu öljy paistinpannussa ja paista munakoiso pehmeäksi ja kauniin ruskeaksi. Siirrä pataan.
  5. Kuutioi perunat ja tomaatit pataan. Lisää tomaattipyree. Hauduta 15 minuuttia, kunnes peruna on kypsää.
  6. Poista chilin siemenet ja hienonna chili. Hienonna yrtit varsineen. Lisää chili ja yrtit kypsään pataan ja mausta se suolalla ja pippurilla.
  7. Tarjoa pata leivän ja halutessasi fetan kanssa.

Padan kanssa sopii erinomaisesti juureen leivottu rapeakuorinen leipä:

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Jos teet ystäville viinilasillisen seuraksi yhden ruokalajin, olkoon se vuohenjuustobataatit.
Jos teet ystäville viinilasillisen seuraksi yhden ruokalajin, olkoon se vuohenjuustobataatit.

Samassa kuoressa kulkee täyteläinen kasvisruoka ja syysillan pikkusuolainen!

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + 1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vuohenjuustobataatit

Ainekset

4
(à 400 g)
bataattia
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
Täyte
3
dl
bataattien sisustaa
1
pkt (200 g)
vuohenjuustoa
1
dl
pehmeitä kuivattuja aprikooseja
½
dl
saksanpähkinöitä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
muna
½
dl
timjamia hienonnettuna
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Päälle
½
dl
saksanpähkinöitä rouhittuna
balsamisiirappia

Työvaiheet

  1. Harjaa bataatit puhtaiksi. Halkaise ne ja nosta pellille leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin. Sivele bataatit öljyllä ja ripottele pinnalle suolaa. Paahda 200-asteisessa uunissa koosta riippuen 40–60 minuuttia, kunnes bataattien sisus kypsyy napakan pehmeäksi.
  2. Koverra kolot bataattien sisuksiin. Anna jäähtyä hetki.
  3. Puolita vuohenjuustotanko ja leikkaa se viipaleiksi. Rouhi pähkinät ja viipaloi aprikoosit. Sekoita täytteen ainekset keskenään.
  4. Lusikoi täyte bataattien kuoriin. Ripottele päälle saksanpähkinöitä.
  5. Kuorruta bataatteja 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.

Vinkki!

Voit syödä herkun kuorineen.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Ninna Lindström
Juustosarvet maistuvat parhailta heti uunista tultuaan.
Juustosarvet maistuvat parhailta heti uunista tultuaan.

Simppelit juustosarvet ovat täydellinen valinta, kun haluat pientä suolaista syötävää. Vaihtele juustoa makusi mukaan, mutta valitse täysrasvainen, joka sulaa kauniisti. Tällä ohjeella teet tutuista juustosarvista gluteenittomat.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteenittomat juustosarvet

Ainekset

dl
gluteenitonta jauhoseosta
2
dl
perunajauhoja tai maissitärkkelystä
tl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
3
dl
juustoraastetta (emmentalia, goudaa ja/tai kermajuustoa)
125
g
voita
2
dl
kermaviiliä
Täyte
1
kananmuna
2
dl
emmentaljuustoraastetta
Pinnalle
1
muna
seesaminsiemeniä tai juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Sekoita kuiva-aineet ja pehmeä voi. Lisää kermaviili ja nypi kaikki aineet nopeasti taikinaksi. Jaa taikina kahtia.
  2. Kauli taikinapalat hyvin jauhotetulla työpöydällä ympyröiksi. Leikkaa ympyrä taikinapyörällä kahdeksaan sektoriin.
  3. Sekoita rikottu muna ja juustoraaste. Levitä reilu teelusikallinen täytettä jokaiselle kolmiolle ja rullaa kolmio sarveksi. Nosta sarvet leivinpaperin päälle uunipellille ja voitele munalla.
  4. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä tai juustoraastetta.
  5. Paista sarvia 225 asteessa uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. Tarjoa pian paistamisen jälkeen tai lämmitä sarvet ennen tarjoilua.

Vinkki! Kääri sarviin vaihteeksi myös kinkkua ja silputtuja tuoreita yrttejä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Toscakakku on kahvipöydän klassikko! Kakku on täydellistä myös gluteenittomana.
Toscakakku on kahvipöydän klassikko! Kakku on täydellistä myös gluteenittomana.

Toscakakun lumo perustuu paahtuneeseen mantelipintaan. Tässä kakussa mantelia on myös taikinassa ja raikastuksena aavistus sitruunaa.

Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
55 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton toscakakku

Ainekset

125
g
voita
3
munaa
2
dl
sokeria
2
dl (75 g)
mantelijauhetta (Sallisen)
2
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
tl
leivinjauhetta
2
tl
luomusitruunan kuorta hienoksi raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
Kuorrutus
50
g
voita
¾
dl
sokeria
100
g
mantelilastuja
1
rkl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
2
rkl
kuohukermaa
1
tl
luomusitruunan kuorta hienoksi raastettuna

Työvaiheet

  1. Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Yhdistä mantelijauhe, gluteeniton jauhoseos ja leivinjauhe. Lisää seos muna-sokerivaahtoon yhdessä voisulan kanssa. Sekoita tasaiseksi varovasti käännellen. Lisää lopuksi sitruunamehu ja kuoriraaste.
  3. Vuoraa irtopohjavuoka (esim. 18 cm x 25 cm) leivinpaperilla. Voitele vuoan reunat. Levitä taikina vuokaan ja tasoita pinta.
  4. Kypsennä pohjaa 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
  5. Valmista sillä aikaa kuorrutus. Mittaa voi, sokeri, mantelilastut, gluteeniton jauhoseos, kerma, ja sitruunankuoriraaste kattilaan. Kiehauta samalla sekoittaen.
  6. Nostele kahdella lusikalla kuorrutusta kakkulevylle ja levitä tasaiseksi. Nosta uuninlämpö 200 asteeseen. Kuorruta kakkua noin 10 minuuttia, kunnes toscapinta on paahtunut kauniin vaaleanruskeaksi.
  7. Anna kakun jäähtyä ja nosta se tunniksi jääkaappiin ennen leikkaamista. Näin pohjan rakenne kiinteytyy eikä murene leikattaessa.

Vinkki! Voit leipoa toscakakun myös pyöreään irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on 28 cm.

Kommentit (0)