Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg

Valitse itse mitä salaatteja ja melonia laitat tähän salaattiin.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Kana-parmankinkkusalaatti

Ainekset

melonia
2
kpl
kevätsipulia
2
kpl
ruukkusalaattia
400
g
broilerin rintafileitä
suolaa
1
kpl
sitruunanmehua
300
g
vuohenjuustoa
4
kpl
tomaattia
50
g
parmankinkkua
Kastikkeeksi
balsamiviinietikkaa
tai
balsamicosiirappia

Työvaiheet

  1. Kuori meloni ja paloittele. Silppua kevätsipuli. Revi salaatit lautasten tai tarjoiluvadin pohjalle.
  2. Ruskista ja kypsennä broilerifileet. Mausta suolalla ja sitruunamehulla. Viipaloi vuohenjuusto ja ruskista siivut nopeasti molemmilta puolilta kuumalla pannulla. Halkaise tomaatit ja paista pannulla. Ruskista myös parmankinkkuviipaleet.
  3. Kokoa kaikki aineet kauniisti revityn salaatin päälle. Tarjoa balsamicon tai balsamicosiirapin ja tuoreen maalaisleivän kanssa.


Vinkki! Salaattiin sopivat mainiosti paahdetut siemenet. Voit ruskistaa sekaan myös kesäkurpitsa- tai munakoisoviipaleita.

 

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Mausteinen salaatti korvaa porkkanalaatikon modernissa joulupöydässä.
Mausteinen salaatti korvaa porkkanalaatikon modernissa joulupöydässä.

Porkkanasalaatti tarjoaa tervetullutta pureskeltavaa ja uusia makuja joulupöytään.

Annoksia
6–8
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-mantelisalaatti

Ainekset

1
kg
porkkanoita
200
g
fetajuustoa
100
g
manteleita
2
rkl
seesaminsiemeniä
Kastike
¾
dl
oliiviöljyä
2
rkl
hunajaa
1
rkl
sitruunamehua
tl
kanelia
¾
tl
suolaa
ripaus mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori porkkanat. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada pois keitinvesi ja jäähdytä porkkanat.
  2. Sekoita kastikkeen aineet kulhossa. Viipaloi porkkanat kastikkeen joukkoon ja anna marinoitua vähintään puoli tuntia.
  3. Murenna feta porkkanoiden joukkoon. Rouhi mantelit. Sekoita ne sekä seesaminsiemenet porkkanoihin. Nostele salaatti varovasti sekaisin.

Vinkki! Valmista salaatti jo edellisenä päivänä ja anna maustua jääkaapissa.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Tarjoa savulohi ja paahdetut punajuuret piparjuurikastikkeen kanssa.
Tarjoa savulohi ja paahdetut punajuuret piparjuurikastikkeen kanssa.

Uunissa paahdetuista punajuurista ja lämminsavulohesta saa nopeasti näyttävän salaatin. Piparjuurikastike viimeistelee makuelämyksen.

Annoksia
6–8
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämminsavulohi-punajuurisalaatti

Ainekset

6–8
punajuurta
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
600
g
lämminsavulohta
1
ruukku
rucolaa
½
dl
parmesaaniraastetta
Piparjuurikastike
1
prk (200 g)
ranskankermaa
2
tl
piparjuuritahnaa
1
tl
suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi punajuuret. Siirrä viipaleet uunipellille. Valuta pinnalle öljy ja ripota suola sekä mustapippuri.
  2. Paahda punajuuria 225-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia, kunnes ne kypsyvät. Anna jäähtyä.
  3. Sekoita piparjuurikastikkeen aineet keskenään.
  4. Kokoa vadille punajuuriviipaleita, paloiteltua savulohta, rucolaa ja parmesaaniraastetta. Ripottele kastiketta pinnalle tai tarjoile se pienestä kulhosta.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Mausta käristys katajanmarjoilla, tuoreella timjamilla tai rosmariinilla.
Mausta käristys katajanmarjoilla, tuoreella timjamilla tai rosmariinilla.

Kun varaat kypsymiseen aikaa, ohuiksi viipaleiksi leikatusta poronlihasta syntyy herkullinen ja murea käristys. Paras pari poronkäristykselle on kuohkea ja pehmeä muusi. Näin onnistut:

Ruskista erissä

Ruskista liha kohmeisena, vähän kerrallaan kuumassa padassa. Näin varmistat, että liha ruskistuu eikä ala kiehua omassa nesteessään. Jos nestettä kuitenkin irtoaa padan pohjalle ja ruskistuminen pysähtyy, kaada liemi kulhoon ja jatka ruskistamista. Lisää tarvittaessa...

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Poronkäristys

Ainekset

1
kg
poron käristyslihaa (ohueksi viipaloitua poron lapaa, etuselkää tai paistia)
50
g
voita
4
dl
vettä
2
tl
suolaa
¾
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
perunamuusia
karpaloita tai puolukoita

Työvaiheet

  1. Jos käytät paloittelematonta poronlihaa, vuole se kohmeisena poikkisyin ohuiksi lastuiksi.
  2. Sulata ja kuumenna puolet voista isossa padassa. Lisää käristysliha pataan vähän kerrallaan. Paista kuumalla liedellä kauniin ruskeaksi. Siirrä jo ruskistunutta lihaa padan laidalle tai nostele lautaselle. Jatka käristämistä, kunnes kaikki liha on kauniisti ruskistunutta. Kumoa lihat takaisin pataan.
  3. Lisää vesi, suola ja mustapippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna käristyksen hautua miedolla lämmöllä kannen alla 1–2 tuntia.
  4. Tarjoa perunamuusin ja puolukoiden tai karpaloiden kanssa.

Kannattaa kokeilla – 3 muunteluvinkkiä!

Syksyinen sienikäristys

  • Lisää paistetun poronkäristyksen joukkoon 200 g paistettuja suppilovahveroita ja muutama katajanmarja. Kaada haudutuksen lopussa joukkoon desilitra olutta.

Poro-kaalipata

  • Lisää paistetun poronkäristyksen joukkoon hienonnettu sipuli, lohko valkokaalia ohueksi suikaloituna sekä kourallinen tuoretta timjamia. Lisää lopuksi joukkoon kuivattuja karpaloita ja tilkka hunajaa.

Poro-pekonikäristys

  • Jätä voi pois ja kuumenna tyhjässä padassa sen sijaan hienonnettua pekonia. Käristä poronliha pekonin rasvassa. Silppua joukkoon kaksi sipulia jatuoretta timjamia. Lisää 1 tl suolaa, ½ tl pippuria ja vesi. Hauduta ohjeen mukaan.

Kommentit (1)

Ahkku

Lappilainen pottuvoi l pottumuusi tehdään käsin survomalla puikulapotuista, johon lisätään voita, kokomaitoa ja ripaus suolaa.
EI KONEELLA ! Suutuntumaa pittää olla, pienet pottupaakut kuuluu asiaan.

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Nyhtökauraa joulupöydässä? Kyllä! Lämmin salaatti yhdistää rapean, makean ja suolaisen.
Nyhtökauraa joulupöydässä? Kyllä! Lämmin salaatti yhdistää rapean, makean ja suolaisen.

Lehtikaali ja nyhtökaura ovat parhaimmillaan paahdettuina. Lisää joukkoon tuoreita viikunoita ja talven lämmittävin salaatti on valmis. Makumaailmassa on häivähdys piparkakkumaisuutta, joten salaatti sopii erinomaisesti myös joulupöytään.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu lehtikaali-nyhtökaurasalaatti

Ainekset

1
ps (200 g)
lehtikaalia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
pkt (240 g)
nyhtökauraa
1
rkl
rypsiöljyä
2
tl
inkivääritahnaa
tl
ras el hanout -mausteseosta
½
dl
auringonkukansiemeniä
4
tuoretta viikunaa
1
rkl
rypsiöljyä
(balsamisiirappia)

Työvaiheet

  1. Revi lehtikaalit paksuista lehtiruodeistaan salaattilinkoon. Huuhdo ja kuivaa lehdet. Revi ne halutessasi pienemmiksi.
  2. Sekoita öljy, suola ja pippuri kulhossa. Pyöräytä lehtikaaleja mausteissa. Levitä ne leivinpaperin päälle pellille.
  3. Sekoita nyhtökauran joukkoon öljy, inkivääritahna ja mausteseos. Levitä nyhtökaurat lehtikaalien lomaan pellille. Ripottele päälle auringonkukansiemenet.
  4. Paahda aineksia 175-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia välillä käännellen.
  5. Poista sillä aikaa viikunoiden kovat kannat. Leikkaa viikunat neljään lohkoon. Sivele ne kevyesti öljyllä. Nosta pelti uunista ja lisää viikunat päälle. Paahda vielä 5 minuuttia.
  6. Levitä salaatti vadille ja viiruta se halutessasi balsamisiirapilla ennen tarjoilua. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)