Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen Ohje Kaija Nieminen, Kausala

Tarjoile kääryleet pinaatti- tai piparjuuriperunamuusin kanssa.

Annoksia
10
Vaikeustaso
Kohtalainen

Jauhelihamureke kätkee sisäänsä paprikaa ja vuohenjuustoa

Ainekset

Paprika-vuohenjuusto-possukääryleet
Mureketaikina
korppujauhoa
1.5
dl
maitoa
tai
1.5
dl
vettä
2
kpl
valkosipulinkynttä
400
g
porsaan paistijauhelihaa
2
kpl
kananmunaa
1.5
tl
suolaa
valkopippuria
tai
mustapippuria
1
tl
kirveliä
3
rkl
sinappia
Täyte
100
g
paprikaa
1
prk
pehmeää vuohenjuustoa
3
rkl
persiljasilppua

Työvaiheet

Turvota korppujauhoja nesteessä 5 minuuttia.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi murekemassaksi. Anna vetäytyä jääkaapissa 10 minuuttia.

Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi. Sekoita palat vuohenjuuston ja persiljan kanssa notkeaksi tahnaksi.

Muotoile jauhelihamassasta kostutetuin sormin 10 suorakaiteen mallista, ohutta levyä.

Lusikoi täytettä jokaisen levyt keskelle. Muotoile käsin kääryleiksi siten, että täyte jää pötkylän sisälle.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Mausta käristys katajanmarjoilla, tuoreella timjamilla tai rosmariinilla.
Mausta käristys katajanmarjoilla, tuoreella timjamilla tai rosmariinilla.

Kun varaat kypsymiseen aikaa, ohuiksi viipaleiksi leikatusta poronlihasta syntyy herkullinen ja murea käristys. Paras pari poronkäristykselle on kuohkea ja pehmeä muusi. Näin onnistut:

Ruskista erissä

Ruskista liha kohmeisena, vähän kerrallaan kuumassa padassa. Näin varmistat, että liha ruskistuu eikä ala kiehua omassa nesteessään. Jos nestettä kuitenkin irtoaa padan pohjalle ja ruskistuminen pysähtyy, kaada liemi kulhoon ja jatka ruskistamista. Lisää tarvittaessa...

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Poronkäristys

Ainekset

1
kg
poron käristyslihaa (ohueksi viipaloitua poron lapaa, etuselkää tai paistia)
50
g
voita
4
dl
vettä
2
tl
suolaa
¾
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
perunamuusia
karpaloita tai puolukoita

Työvaiheet

  1. Jos käytät paloittelematonta poronlihaa, vuole se kohmeisena poikkisyin ohuiksi lastuiksi.
  2. Sulata ja kuumenna puolet voista isossa padassa. Lisää käristysliha pataan vähän kerrallaan. Paista kuumalla liedellä kauniin ruskeaksi. Siirrä jo ruskistunutta lihaa padan laidalle tai nostele lautaselle. Jatka käristämistä, kunnes kaikki liha on kauniisti ruskistunutta. Kumoa lihat takaisin pataan.
  3. Lisää vesi, suola ja mustapippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna käristyksen hautua miedolla lämmöllä kannen alla 1–2 tuntia.
  4. Tarjoa perunamuusin ja puolukoiden tai karpaloiden kanssa.

Kannattaa kokeilla – 3 muunteluvinkkiä!

Syksyinen sienikäristys

  • Lisää paistetun poronkäristyksen joukkoon 200 g paistettuja suppilovahveroita ja muutama katajanmarja. Kaada haudutuksen lopussa joukkoon desilitra olutta.

Poro-kaalipata

  • Lisää paistetun poronkäristyksen joukkoon hienonnettu sipuli, lohko valkokaalia ohueksi suikaloituna sekä kourallinen tuoretta timjamia. Lisää lopuksi joukkoon kuivattuja karpaloita ja tilkka hunajaa.

Poro-pekonikäristys

  • Jätä voi pois ja kuumenna tyhjässä padassa sen sijaan hienonnettua pekonia. Käristä poronliha pekonin rasvassa. Silppua joukkoon kaksi sipulia jatuoretta timjamia. Lisää 1 tl suolaa, ½ tl pippuria ja vesi. Hauduta ohjeen mukaan.

Kommentit (1)

Ahkku

Lappilainen pottuvoi l pottumuusi tehdään käsin survomalla puikulapotuista, johon lisätään voita, kokomaitoa ja ripaus suolaa.
EI KONEELLA ! Suutuntumaa pittää olla, pienet pottupaakut kuuluu asiaan.

Resepti ja kuva Meri-Tuuli Väntsi
Ekstramehevien lihapullien salaisuus on niiden koostumuksessa ja tomaattikastikkeessa hauduttamisessa.
Ekstramehevien lihapullien salaisuus on niiden koostumuksessa ja tomaattikastikkeessa hauduttamisessa.

Meri-Tuuli Väntsin superherkullisissa lihapullissa mausteita lisätään isolla mitalla ja korppujauhoilla on oma erityinen merkityksensä. Lihapullat kypsennetään miedossa lämpötilassa, jolloin ne pysyvät mehevinä eikä pullista irtoa harmaata möhnää. 

Reseptistä tulee lihapullia kahteen ruokaan, joten paista puolet uunipellillä ja pakasta myöhempää käyttöä varten. Voit myös tehdä lihapullat ilman mausteita, jotka on listattu reseptissä erikseen.

Lue myös Meri-Tuulin vinkit lihapullien onnistumiseen:

...

Annoksia
8
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Intialaiset lihapullat tomaattikastikkeessa

Ainekset

Lihapullataikina
1
kg
karitsan jauhelihaa
2
sipulia
2
viipaletta kuivaa leipää (tai 1½ dl korppujauhoja)
dl
maustamatonta jugurttia
4
valkosipulin kynttä
1
tl
suolaa
3
kananmunaa
rypsiöljyä paistamiseen
Mausteseos
2
tl
paprikajauhetta
1
tl
inkiväärijauhetta
2
tl
jauhettua juustokuminaa
½
tl
kanelijauhetta
1
tl
kurkumajauhetta
½
tl
kardemummaa
1
tl
korianterinsiemeniä jauhettuna
Kastike
3
tölkkiä tomaattimurskaa
1
tölkki kikherneitä
rkl
curryjauhetta
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita leipäpalat veteen likoamaan. Jos käytät korppujauhoja, älä liota niitä, mutta lisää maustemassaan ½ dl enemmän nestettä.
  2. Hienonna sipulit. Kuumenna tilkka öljyä pannussa ja kuullota sipulit. Juuri ennen kuin sipulit ovat valmiit, lisää kaikki kuivat mausteet pannuun sipulien joukkoon. 
  3. Kaada sipulit ja mausteet öljyineen pannusta tehosekoittimeen. Lisää vedestä puristellut leipäpalat (tai korppujauho), jugurtti, valkosipulin kynnet ja suola. Jauha hienoksi. Lisää kananmunat ja sekoita nopeasti.
  4. Kaada maustemassa karitsan jauhelihan päälle ja sekoita. Anna vetäytyä jääkaapissa sen aikaa kun teet tomaattikastikkeen. 
  5. Lämmitä uuni 160-asteiseksi. 
  6. Kuumenna curryjauhetta korkeareunaisessa kasarissa 15 sekuntia tai kunnes se alkaa tuoksumaan ihanasti. Kaada perään tomaattimurskat ja valutetut kikherneet ja sekoita.
  7. Hauduta miedolla porinalla noin 20 minuuttia sekoitellen aina välillä. Mausta lopuksi suolalla ja kaada uunivuokaan.
  8. Muotoile jauhelihataikinasta kahden lusikan avulla palloja ja laske ne tomaattikastikkeeseen, paina kevyesti, jotta ne uppoavat puoleenväliin.
  9. Nosta vuoka uunin keskiosaan ja paahda pullia 20 minuuttia. Nosta sitten lämpöä 200 asteeseen ja paista vielä 5 minuuttia, kunnes pullat ovat kypsiä sisältä ja saaneet pintaan ruskeaa väriä. 
  10. Tarjoa riisin tai haluamasi lisukkeen kera. 

Vinkki!

Voit halutessasi maustaa tomaattikastiketta reippaammallakin kädellä tai vetää mutkia suoraksi ja käyttää esimerkiksi kaupan valmista tomaatti-pastakastiketta, mutta muista tällöin lämmittää kastike kiehuvaksi ennen vuokaan laittamista, jotta se kypsentää lihapullat nopeammin.

Kommentit (1)

Cocinero señor Ola

Eipä taida juurikaan hieno karitsanliha päästä oikeuksiinsa reseptissä olevilla maustemäärillä ja tuolla tomaattimoska määrällä? Ja sitten rypsiöljyllä paistaminen hävittää viimeisetkin karitsan makurippeet. No jokainen tekee makkarastaan mieleisensä.

RESEPTI MYSI LAHTINEN KUVA ARTO VUOHELAINEN
Mitä kauemmin pata muhii uunissa sitä herkullisempi on lopputulos.
Mitä kauemmin pata muhii uunissa sitä herkullisempi on lopputulos.

Hiljakseen hautuvasta paistista, suolakurkuista ja aurajuustosta syntyy syntisen herkullinen pata.

Annoksia
6
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Mysi Lahtisen moskovanpata

Ainekset

1
kg
naudan paistia
3
sipulia
3
venäläistä suolakurkkua
voita
3
rkl
hunajaa
2
tl
rouhittua mustapippuria
ripaus
cayennenpippuria
3
rkl
vehnäjauhoja
4–5
dl
voimakasta lihalientä
150
g
aurajuustoa
240
g
smetanaa

Työvaiheet

  1. Ota paisti huoneenlämpöön tunti ennen ruuanvalmistusta. 
  2. Kuori ja silppua sipulit. Silppua myös kaksi suolakurkkua ja laita siivilään valumaan. Säästä liemi.
  3. Sulata padassa voi. Paista sipuleita viitisen minuuttia. Lisää hunaja. Sekoita hyvin ja lisää suolakurkut. Paista ahkerasti käännellen toiset viisi minuuttia.
  4. Lisää pippurit. Paista vielä hetki, jotta pippurit ehtivät herätä. Kaada suolakurkkuliemi pataan. Nosta pata sivuun liedeltä ja peitä kannella.
  5. Kuutioi paisti. Paista pieni erä kuutioita kerrallaan pannussa voissa kauniin ruskeiksi. Kaada lihat pataan sipulin ja suolakurkun seuraksi. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada tilkkanen pataan.
  6. Ripota vehnäjauhot lihakuutioitten päälle. Sekoita ainekset. Lisää lihaliemi ja sekoita taas. Murustele juusto liemeen. Sekoita kunnes juusto sulaa. Lisää lopuksi smetana.
  7. Laita kannella peitelty pata 200-asteiseen uuniin kypsymään tunniksi. Alenna sitten lämpö 150 asteeseen. Kypsennä ruokaa vielä puolisen tuntia tai niin kauan, että liha on mureaa. Ota kansi padan päältä ja anna ruuan olla uunissa sen aikaa, että pinta saa vähän väriä ja kastike kiehuu hieman kasaan.
  8. Silppua kolmaskin suolakurkku ja ripottele ruuan päälle. Tarjoa ruoka keitettyjen perunoitten kanssa.

Kommentit (1)

Vierailija

Olipas herkullista! Ensi kerralla tosin jätän suolakurkkuliemen pois, tuli aika tuima suola.

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Omatekoinen nyhtöpossu on paljon parempaa ja hiukan halvempaa.
Omatekoinen nyhtöpossu on paljon parempaa ja hiukan halvempaa.

Pitaleivän sisällä maistuvat kahteen kertaan maustettu nyhtöpossu, harissahummus ja maukas kaalisalaatti. Lisää muutama siivu tomaattia ja nauti edullinen herkku! Isosta satsista nyhtöpossua kannattaa pakastaa muutama annos.

Annoksia
4–6
Valmistusaika
15 min + 7 t
Vaikeustaso
Helppo

Kahteen kertaan maustettu nyhtöpossu

Ainekset

1
kg
possun kassleria
2
rkl
vahvaa sinappia
1
dl
omenamehua
Mausteseos
1
rkl
fariinisokeria
1
rkl
suolaa
1
rkl
jauhettua korianteria
2
tl
paprikajauhetta
1
tl
mustapippuria
1
tl
fenkolinsiemeniä

Työvaiheet

  1. Poista lihasta kalvot. Sivele liha kauttaaltaan sinapilla. Yhdistä mausteseoksen ainekset ja levitä mausteseos tasaisesti lihan pintaan.
  2. Laita liha korkeareunaiseen uunivuokaan. Peitä foliolla ja anna maustua huoneenlämmössä tunti. Kuumenna uuni 110 asteeseen.
  3. Lisää vuoan pohjalle omenamehu ja laita liha uuniin. Kypsennä mureaksi 5–6 tuntia. Lusikoi tunnin välein vuoan pohjalle kertynyttä nestettä lihan pinnalle. Sammuta uuni, ja anna lihan vetäytyä jälkilämmössä vielä tunnin.
  4. Nyhdä liha kahdella haarukalla riipien. Sekoita lihasuikaleet paistoliemeen maustumaan.

Vinkki!

Laita halutessasi paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Porsaan kassler on revittävää, kun sen sisälämpö on 87–90 astetta.

Täytä pitaleipä nyhtöpossulla, harissahummuksella ja kaalisalaatilla. 

 

Kommentit (0)