Sekoita, imeytä, ajoita! Kun risoton kokkaamisessa muistaa muutaman niksin, risotto on yksi helpoimmista ja herkullisimmista ruuista.
Muuntele perusohjetta:
Lisää riisin kanssa pannulle vajaa teelusikallinen sahramia, niin saat milanolaisen klassikon eli risotto alla milanesen.
Vaihda parmesaani toiseen juustoon, kuten vuohen- tai sinihomejuustoon. Kaikki kovat, maukkaat juustot ovat myös omiaan risottoruuissa.
Vaihda väriä eli lorauta valkoviinin sijaan punaista. Tyylikkään maun saat korvaamalla viinin kuohuviinillä. Jos viiniä ei satu olemaan kaapissa, voit jättää sen pois ja lisätä liemen määrää.
Liemeksi useimpiin risottoihin sopii kasvis- tai lihaliemi. Toki kala- tai kanalientäkin voi käyttää.
Tuunaa yrteillä. Lisää risottoon hienonnettua lempiyrttiäsi, esimerkiksi lehtipersilja ja ruohosipuli sopivat mainiosti.
Risoton perusohje
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä muutama minuutti keskilämmöllä pannulla öljyssä. Lisää riisi ja paista käännellen, kunnes riisi muuttuu hieman läpikuultavaksi. Kaada pannulle viini ja sekoittele, kunnes viini imeytyy riisiin.
- Lisää joukkoon kuumaa lihalientä kauhallinen kerrallaan. Lisää seuraava kauhallinen vasta kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt riisiin. Kypsennä keskilämmöllä 17–25 minuuttia riisilajista riippuen. Katso kypsennysaika paketin kyljestä.
- Maista risottoa kypsennyksen loppuvaiheessa. Riisissä saa olla vielä hieman puruvastusta jäljellä. Kypsä risotto on löysähköä, ja riisinjyvät ovat vielä erillään.
- Lisää kypsään risottoon voi ja parmesaani. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Muista, että liha- ja kasvisliemet ovat valmiiksi suolaisia.
Herkullinen ja helppo resepti, suosittelen! Lisäsin itse smetanaa (tai kermaa), koska tykkään, että kastiketta on reilummin. Lisäsin myös sinapin määrää, antoi lisää makua.