Ruisleipä
Ainekset
Työvaiheet
- Murenna korput ja sekoita lämpimään veteen. Anna turvota pehmeäksi ja sekoita vielä hyvin. Anna juuren tekeytyä yön yli huoneenlämmössä liinan alla, vedottomassa paikassa.
- Seuraavana päivänä lisää juureen puolikas hiivapala, sekoita hyvin ja anna juuren tekeytyä vielä tunti liinan alla. Lisää tunnin jälkeen toinen puolikas hiivaa sekä suolaa makusi mukaan. Lisää myös 3 desilitraa lämmintä vettä ja sekoita hyvin.
- Alusta jauhot taikinaan vähitellen, voimakkaasti vaivaten. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista. Ruistaikina tarttuu helpommin käsiin kuin vehnätaikina.
- Kumoa taikina hyvin jauhotetulle työpöydälle ja jaa kahtia. Laita taikinapalojen väliin desilitra ruisjauhoja ja aloita ilmakuplien poistaminen taikinasta: pyörittele taikinapaloja yhtä aikaa molemmilla käsillä siten, että pyöräytät palat aina ruisjauhojen kautta. Pyöritä niin, että etusormi ikään kuin nostaa taikinapalaa alhaalta ylös ja peukalot pyörittävät taikinaa. Voit pyörittää taikinapalat leiviksi myös yksitellen. Painele leivät litteähköiksi pyöreiksi leiviksi leivinpaperin päällä.
- Peitä leivät liinalla ja jätä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan, esimerkiksi uunin eteen tuolille tai lieden päälle. Kohota 30-45 minuuttia. Paista leipiä 200 asteessa uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Jäähdytä ritilän päällä.
Erittäin hyviä blinejä tuli. Tämä resepti jää meille monista kokeilluista.