
Lohipiirakan mehevä pohja syntyy nopeasti sekoittaen. Lukija kertoo lempiruokansa vuosien takaa.
Turkulainen Tuula Koskinen, 57, kertoo:
”Lohipiirakka kuuluu alkuvuoteen, ja sitä tehdään viimeistään mieheni Matin nimipäiväkahveille helmikuussa.
Noudatin ohjetta tarkasti yli 20 vuotta, mutta sitten se alkoi elää. Nyt teen pohjan puolitoistakertaisena ja tuplaan täytteet. Savulohta kuluu puoli kiloa ja lisään joukkoon vielä purkillisen kermaviiliä. Piirakasta tulee näin mehukas.
Alkuperäisessä ohjeessa piirakka täytetään säilykelohella, mikä voi tehdä lopputuloksesta melko kuivakan.
Resepti on julkaistu vuoden 1987 Kodin Kuvalehden ruokaliitteessä, ja jostain syystä vihkonen on säilynyt, vaikka olen heittänyt vuosien saatossa runsaasti reseptejä roskiin. Nykyisin etsin ohjeita netistä.
Piirakan pohja on erityisen helppo tehdä, koska aineet vain sekoitetaan. Pohjassa on kaurahiutaleita, joten se on maukas mutta ei rasvainen.
Kun lohipiirakan kattaa kahvipöytään, se häviää aina nopeasti. Kun lisäksi kattaa tarjolle yhden makean, se riittää. Lounaaksikin piirakka sopii.
Mies toivoo ruuaksi tuttuja makuja, joten siksikin suosin vanhoja perusruokia. Suolaisista piirakoista lohipiirakka on ykkössuosikki. Sen asema ei horju.”
Helppo lohipiirakka
Ainekset
Työvaiheet
- Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää joukkoon voisula ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina voidellun piirasvuoan pohjalle, tasoita pinta lastalla tai veitsellä.
- Leikkaa lohi pienemmiksi paloiksi ja levitä taikinan päälle.
- Hienonna keitetyt munat ja levitä pinnalle.
- Ripottele päälle sitruunapippuria ja tilliä.
- Leikkaa juusto ohuiksi viipaleiksi ja levitä päälle.
- Paista piirasta 225-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia.
Erittäin hyviä blinejä tuli. Tämä resepti jää meille monista kokeilluista.