Kuohkea marenkinen mansikkakakku maistuu vaniljalle. Mansikoista maistaa myös kivan sitruunapiristeen.
Mansikkakakku marengilla
Ainekset
Työvaiheet
Mansikkamarengit
- Voit valmistaa marengit jo pari päivää ennen kakun tekoa. Kuumenna uuni 100 asteeseen. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vähitellen joukkoon tomusokeri. Testaa vaahto kääntämällä kulho ylösalaisin: jos vaahto pysyy kulhossa, se on valmista. Sekoita vaahtoon etikka.
- Levitä leivinpaperi uunipellille. Piirrä kaksi ympyrää, joiden halkaisija on 19 senttiä. Jaa marenki ympyröille.
- Paista marenkeja 1,5 tuntia. Sammuta uuni, avaa uuninluukku ja jätä marengit jälkilämpöön. Säilytä jäähtyneet marengit rasiassa tai kattilassa huoneenlämmössä.
Mansikat
- Pese sitruuna ja raasta kuori ohuiksi suikaleiksi kattilaan. Purista sitruunan mehu. Mittaa sekaan sokeri ja vesi. Keitä sokerilientä miedolla lämmöllä 10 minuuttia.
- Puhdista ja viipaloi mansikat. Lisää likööri ja mansikkaviipaleet liemeen. Jäähdytä viileäksi. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa.
Kakku
- Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 20 sentin vuoka. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja unikonsiemenet. Sulata voi ja nosta jäähtymään.
- Vatlaa munat ja sokerit paksuksi vaahdoksi. Kaada jäähtynyt voi taikinaan ja sekoita. Siivilöi jauhoseos varovasti sekaan. Paista kakkua 45–50 minuuttia, kunnes se on kauniin kullankeltainen. Jäähdytä vuoassa 15 minuuttia ennen kumoamista ritilälle.
- Vatkaa täytettä varten sähkövatkaimella smetana vaahdoksi. Vispaa kerma kuohkeaksi eri kulhossa. Yhdistä vaahdot ja mausta sokerilla. Siivilöi mansikat, mutta ota liemi talteen. Suorista kakun pinta terävällä veitsellä. Leikkaa kakku vaakatasossa kahteen tai kolmeen osaan kakun paksuudesta riippuen.
- Siirrä kakun alimmaksi tuleva pohja kakkuvadille ja kokoa kakku siihen. Kostuta pohja pullasutia apuna käyttäen. Levitä pohjalle mansikoita ja sen jälkeen vaahto. Nosta marenkilevy vaahdolle ja jatka samoin: kostuta levy, levitä mansikat ja vaahto, kunnes kakku on valmis.
- Levitä keko vaahtoa päälle, mutta älä kakun sivuille – kerrokset saavat näkyä. Koristele mansikoilla ja lipuilla.
Vinkki! Jos marenkia jäi yli, lisää ne koristeeksi.