Kuohkea marenkinen mansikkakakku maistuu vaniljalle. Mansikoista maistaa myös kivan sitruunapiristeen.

10-12 annosta

Mansikkamarengit

3 munanvalkuaista
2 dl mansikanmakuista
tomusokeria
5 tippaa etikkaa

Voit valmistaa marengit jo pari päivää ennen kakun tekoa. Kuumenna uuni 100 asteeseen. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vähitellen joukkoon tomusokeri. Testaa vaahto kääntämällä kulho ylösalaisin: jos vaahto pysyy kulhossa, se on valmista. Sekoita vaahtoon etikka.

Levitä leivinpaperi uunipellille. Piirrä kaksi ympyrää, joiden halkaisija on 19 senttiä. Jaa marenki ympyröille.

Paista marenkeja 1,5 tuntia. Sammuta uuni, avaa uuninluukku ja jätä marengit  jälkilämpöön. Säilytä jäähtyneet marengit rasiassa tai kattilassa huoneenlämmössä.

Mansikat
1 sitruunan kuori ja mehu
½ sitruunan mehu
1 dl sokeria
1 dl vettä
300 g mansikoita
2 rkl Galliano-likööriä

Pese sitruuna ja raasta kuori ohuiksi suikaleiksi kattilaan. Purista sitruunan mehu. Mittaa sekaan sokeri ja vesi. Keitä sokerilientä miedolla lämmöllä 10 minuuttia.

Puhdista ja viipaloi mansikat. Lisää likööri ja mansikkaviipaleet liemeen.  Jäähdytä viileäksi. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa.

Kakkupohja
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
4 rkl unikonsiemeniä
200 g sulatettua voita
4 isoa munaa
2 dl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria

Täyte
200 g smetanaa
4 dl vispikermaa
½ dl sokeria

Kostutus
1 dl mansikoiden marinointilientä + tarvittaessa Gallianolikööriä

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 20 sentin vuoka. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja unikonsiemenet. Sulata voi ja nosta jäähtymään.

Vatlaa munat ja sokerit paksuksi vaahdoksi. Kaada jäähtynyt voi taikinaan ja sekoita. Siivilöi jauhoseos varovasti sekaan. Paista kakkua 45–50 minuuttia, kunnes se on kauniin kullankeltainen. Jäähdytä vuoassa 15 minuuttia ennen kumoamista ritilälle.

Vatkaa täytettä varten sähkövatkaimella smetana vaahdoksi. Vispaa kerma kuohkeaksi eri kulhossa. Yhdistä vaahdot ja mausta sokerilla. Siivilöi mansikat, mutta ota liemi talteen. Suorista kakun pinta terävällä veitsellä. Leikkaa kakku vaakatasossa kahteen tai kolmeen osaan kakun paksuudesta riippuen.

Siirrä kakun alimmaksi tuleva pohja kakkuvadille ja kokoa kakku siihen. Kostuta pohja pullasutia apuna käyttäen. Levitä pohjalle mansikoita ja sen jälkeen vaahto. Nosta marenkilevy vaahdolle ja jatka samoin: kostuta levy, levitä  mansikat ja vaahto, kunnes kakku on valmis.

Levitä keko vaahtoa päälle, mutta älä kakun sivuille – kerrokset saavat näkyä. Koristele mansikoilla ja lipuilla.

Vinkki! Jos marenkia jäi yli, lisää ne koristeeksi.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.