6–8 annosta

100 g valkosuklaacookieseja, esim. Walkers
25 g sulatettua voita
150 g ranskankermaa
2 dl kuohukermaa
1 dl vaaleaa muscovadosokeria
1 rkl limetin raastettua kuorta

Pinnalle
3 dl pakastemustikoita
2 rkl limetin mehua
¾ dl vettä
½ dl hyytelösokeria

---


1. Murskaa valkosuklaacookiesit monitoimikoneen kulhossa tai morttelissa pieniksi muruiksi. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos piirakkavuoan pohjalle.

2. Mittaa kulhoon ranskankerma, kuohukerma ja muscovadosokeri. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes vaahto on lusikassa pysyvän paksua. Mausta limetin raastetulla kuorella. Kaada seos cookiesmurupohjan päälle. Lusikoi täytteen päälle pakastemustikoita.

3. Kiehauta kattilassa limetin mehu ja vesi. Sekoita joukkoon hyytelösokeri ja keitä miedolla lämmöllä poristen 2–3 minuuttia. Sivele hyytelösokeria mustikoiden päälle.

Teksti Suvi Rüster, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.