Sarjassa ulkomailla asuvat suomalaiset kertovat eksoottisen lempiarkiruokansa.
Harri Junttila oli vuonna 2014 adoptiomatkalla Keniassa. Hän kokkasi siellä vaimolleen Sadulle, pojalleen Lennille, 4, sekä uudelle tulokkaalle Aatokselle, 2. Näin hän kertoi tuolloin:
"Olen ihastunut Keniassa isolehtisiin kasveihin, kuten terereen, pinaattiin, ja sukuma-wikiin eli lehtikaaliin. Vihannekset ovat erinomaisen maukkaita ja halpoja: iso kimppu sukuma-wikiä maksaa noin 20 senttiä.
Lehtikaalin kanssa syömme usein äyriäisiä tai kalaa, niilinahventa ja tilapiaa, sekä paikallisia raakamakkaroita. Nekin ovat hyviä ja edullisia. Tuoretta kalaa Nairobissa saa harvoin, joten joudun kalastamaan pakastealtaasta.
Poikamme Aatos ja Lenni eivät aina innostu isänsä kokkailuista, mutta suomalainen, lempeästi maustettu ruoka maistuu aina. Olen tehnyt makaronilaatikkoa ja karjalanpaistia.
Nairobissa on paljon pieniä lihakauppoja, vaikka joskus kylmäketjun pitävyys arveluttaa minua. Kadun varrelta voi ostaa uppopaistettua kalaa, grillattua maissia ja sokeriruokoa, mutta kokeilu on tuntunut vatsapöpön pelossa uskaliaalta.
Juureksia ja vihanneksia täällä riittää. Lisään joskus perunamuusiin arrow-juurta, joka antaa sille kermaisen ja lempeän kitkerän maun.
Ylivoimaisesti parasta antia ovat hedelmät. En ollut tiennyt, että kypsästä mangosta lähtee kuori helposti repimällä. Suomessahan ei kypsiä mangoja olekaan. Papaijat ovat suuria muhkuroita, ja passion-hedelmiä saa kaksi tusinaa puolellatoista eurolla.
Kun palaamme Suomeen ensi vuonna, tuomme mukanamme ainakin kahvia. Kenia on yksi maailman parhaista kahvimaista, ja esimerkiksi paikallisen paahtimon AA-laatuinen espresso on häkellyttävän hyvää."
Äyriäis-lehtikaalipannu
Ainekset
Työvaiheet
- Sulata äyriäiset.
- Valmista maustekastike. Pilko inkivääri, valkosipuli ja chili hienoksi. Silppua korianteri.
- Purista limetistä mehu ja yhdistä muut maustekastikkeen ainekset paitsi kolmasosa valkosipulista.
- Sekoita maustekastike sulaneiden äyriäisten sekaan. Anna maustua noin tunti jääkaapissa.
- Pese vihannekset. Lehtikaalista voi ottaa veitsellä kovan ruodon pois ja joko leikata tai repiä kaalin isoiksi paloiksi. Riivi pinaatti.
- Kuori ja silppua sipuli. Paloittele kesäkurpitsa ja fenkoli, pätki pavut. Ruskista sipulia ja fenkolia kuumalla, öljyttömällä pannulla. Varo polttamasta. Lisää oliiviöljyä ja alenna lämpötilaa. Lisää kesäkurpitsa ja pavut. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Kun kasvikset alkavat olla kypsiä, lisää lehtikaali ja pinaatti ja loput valkosipulista. Pyöräytä sekaisin. Lisää tarvittaessa nesteeksi vettä. Laita kansi pannun päälle ja anna hautua, kunnes lehtikaali ja pinaatti ovat kutistuneet ja kypsyneet. Tarkista maku.
- Lisää äyriäiset marinadeineen ja kuumenna ne. Sekoita.
- Tarjoile. Ruuan lisäkkeenä voi tarjota couscousia tai riisiä.
Lohi-avokadorulla. On sentään kyse lehdestä, joten kieliasu kannattaisi tarkistaa ennen julkaisemista.
Anteeksi, aiheeton palaute! Jutussa käytetty fontti jättää yhdysmerkin lähes näkymättömiin! :/