Kotitekoinen luksusmysli koukuttaa. Muuntelumahdollisuuksia on yhtä paljon kuin kaapissa pähkinäpusseja.
Paahdoin ensi kertaa itse myslini. Jo pähkinäisen tuoksun levitessä uunista tajusin, että kaupan hyllylle ei ole paluuta. Koska en pidä kuivakoista hiutaleista, olen saanut ostamani muromyslin kylkiäisenä melkein 40 prosenttia sokeria. Monta palaa päivässä.
Reiluun purkilliseen kotimysliä taas kului pari ruokalusikallista rypsiöljyä, saman verran hunajaa sekä tunti aikaani. Mikä parasta, ihanan rapea herkku ei maistu lainkaan pahvilta.
Jos käyttää mysliin kaikki herkut: cashewit, pekaanit ja kuivatut ananakset, mysli on luksusta, jollaista ei edes kaupasta saa. Toisaalta pihistelykin on helppoa: neljänviljanhiutaleista, manteleista ja rusinoista saa melkein yhtä hyvää.
Sen jälkeen, kun myslin paahdosta tuli jokasunnuntainen rutiinini, en ole mittaillut aineksia. Joukkoon ovat solahtaneet puolikkaat pussilliset pähkinärouhetta ja joulusta jääneet manteli-rusinapussit. Toisinaan olen hifistellyt suklaahipuilla ja kuivatuilla metsämarjoilla.
Juttua on muokattu 14.11.2018 lyhentämällä paistoaikaa, sillä useissa uuneissa granola valmistuu jo 20 minuutissa.
Itse tehty mysli
Ainekset
Työvaiheet
- Riko isot pähkinät morttelissa tai rouhi niitä veitsellä. Sattumat maistuvat hyviltä, joten älä tee liian tarkkaa työtä. Sekoita pähkinät, hiutaleet ja siemenet kulhossa.
- Sekoita rypsiöljy, juokseva hunaja ja mausteet toisessa kulhossa. Jos käytät juoksevan hunajan sijaan kiinteää hunajaa tai sokeria, lämmitä seosta varovasti kattilassa, jotta saat siitä juoksevaa.
- Sekoita öljyseos kuiviin aineisiin. Levitä seos leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paahda mysliä 150-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
- Tarkkaile tilannetta, jotta pähkinät eivät pääse palamaan. Voit käännellä mysliä pellillä paahtamisen aikana. Jos mysli ei paahdu 20 minuutissa rapeaksi, voit jatkaa paahtamista muutaman minuutin.
- Lisää rusinat ja muut kuivatut hedelmät vasta valmiiksi paahdettuun mysliin.
Minun myslini paloi totaalisesti jo 15min jälkeen. :O Laitoin pellin ensin uunin keskitasolle kunnes noin puolivälissä paistoa sekoitin mysliä ja laskin pellin alimmalle tasolle. Silti kärähti ja pahasti! Ensi kerralla 10min saa riittää.
Kannattaa sekoitella usein ja itse paistoin koko ajan 150 asteessa. Maku ei kuitenkaan ollut mieleinen
Muuttakaa ohjetta ettei nyt tartte perkele jokaisen vuorollaan polttaa ensimmäistä satsia
Joko tämän reseptin tekijällä on maailman tehottomin uuni tai ohje on tehty kännissä, lopputuloksena kuitenkin tuli pellillinen palanutta mysliä. R. I. P. hyvät kalliit pähkinät.
Muuten ihan hyvä mutta miksi se pitäisi rypsiöljyllä pilata! Siihen tilalle neitsyt kookosöljy niin arvot Johan pelittää!
Hyvää tuli. Lisäsin edellisestä kerrasta viisastuneena pähkinät vasta aivan paistamisen loppuvaiheilla. About 5 minuutiksi. Kokonaispaistoaika 10-30min eri kerroilla ja usein sekoittaen. Ainekset pellillä paksusti, sillä ohuemmat kohdat paloivat nopeasti. Kookosöljy hyvä!
...ja 150 astetta alkuun ja siitä vähän pois about 10min kuluttua toimi minulla
Täällä myös palanutta mysliä vaikka pidin vain yhteensä 15min. Yhdyn siis kommenttiin että MUUTTAKAA PLIIS OHJETTA! Harmi etten älynnyt lukea kommentteja ennen paistoa. Iso määrä ruokaa roskiin...
Sama juttu!! Pelti palanutta mysliä! Harmi kun minäkin luin kommentit vasta paiston jälkeen! Harmittaa heittää ruokaa roskiin, ei hyvä juttu ollenkaan!!! ?
Voisiko tämän ohjeen paistolämpötilan korjata 150 asteeseen. Olen myös ensimmäisen satsin polttanut ja tyhmyyksissäni jaoin linkin kavereille jotka myös polttivat myslin. Loistava ohje muuten.
Jep, täällä myös mysli paloi. Olisi pitänyt lukea kommentit etukäteen.
Olen jo pitkään tehnyt mysliä hyvin samantyyppisellä ohjeella. Ainesten määrä on tosin kerralla (uuniin menevä osuus) 2 1/2-kertainen ja lämpötila koko ajan 130 astetta. 20 minuutin välein sekoittelen paahdettavan huolellisesti ja paahdan ainakin tunnin. Ei pala, ruskistuu vain vienosti. Ohjeessa on todellakin huikea lämpötila, varsinkin verrattuna paahdettavaan määrään!
Hyvää varmasti jos onnistut paistamaan palamatta. Tosiaankin lämöksi riittää 150 astetta ilmakiertouunissa ja uunista riippuen paistoajaksi riittää 12-15 min.
Hei! Granolaa kannattaa tosiaan tarkkailla paiston aikana, ettei se pääse kärähtämään, ja uuneissa on isojakin eroja. Esimerkiksi kiertoilmauunissa 150 astetta ja 20 minuuttia riittää, joten ohjetekstiä on nyt muokattu hieman sen perusteella. Rapea lopputulos on paras, joten aineksia kannattaa käännellä, ennemmin kuin ottaa granolaa uunista ulos pehmeänä. Toivottavasti maistuu!
Itse en paahda aineksia, laitan kaurahiutaleet, pellavasiemenrouheet, pähkinät, siemenet ja marjat sellaisenaan kulhoon ja maustamatonta jogurttia päälle. Kaikki luomuna!