Resepti Sanna Tyry
Itse tehty mysli voittaa valmisversiot.
Itse tehty mysli voittaa valmisversiot.
Mysli säilyy ilmatiiviissä rasiassa.
Mysli säilyy ilmatiiviissä rasiassa.

Kotitekoinen luksusmysli koukuttaa. Muuntelumahdollisuuksia on yhtä paljon kuin kaapissa pähkinäpusseja.

Paahdoin ensi kertaa itse myslini. Jo pähkinäisen tuoksun levitessä uunista tajusin, että kaupan hyllylle ei ole paluuta. Koska en pidä kuivakoista hiutaleista, olen saanut ostamani muromyslin kylkiäisenä melkein 40 prosenttia sokeria. Monta palaa päivässä.

Reiluun purkilliseen kotimysliä taas kului pari ruokalusikallista rypsiöljyä, saman verran hunajaa sekä tunti aikaani. Mikä parasta, ihanan rapea herkku ei maistu lainkaan pahvilta.

Jos käyttää mysliin kaikki herkut: cashewit, pekaanit ja kuivatut ananakset, mysli on luksusta, jollaista ei edes kaupasta saa. Toisaalta pihistelykin on helppoa: neljänviljanhiutaleista, manteleista ja rusinoista saa melkein yhtä hyvää.

Sen jälkeen, kun myslin paahdosta tuli jokasunnuntainen rutiinini, en ole mittaillut aineksia. Joukkoon ovat solahtaneet puolikkaat pussilliset pähkinärouhetta ja joulusta jääneet manteli-rusinapussit. Toisinaan olen hifistellyt suklaahipuilla ja kuivatuilla metsämarjoilla.

Juttua on muokattu 14.11.2018 lyhentämällä paistoaikaa, sillä useissa uuneissa granola valmistuu jo 20 minuutissa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Itse tehty mysli

Ainekset

Luksusmysli
3
dl
isoja kaurahiutaleita
1
dl
auringonkukansiemeniä
3
rkl
kurpitsansiemeniä
1
dl
cashew-pähkinöitä
dl
saksanpähkinöitä
1
dl
paahdettuja manteleita
½
dl
rypsiöljyä
½
dl
juoksevaa hunajaa
1
dl
kuivattuja ananas- ja papaijapaloja
Säästömysli
6
dl
kaurahiutaleita tai neljänviljanhiutaleita
1
dl
auringonkukansiemeniä
½
dl
pellavansiemeniä
1
dl
kokonaisia manteleita rouhittuna
1
dl
rypsiöljyä
½
dl
juoksevaa hunajaa
2
tl
kanelia
1
tl
kardemummaa
1
dl
rusinoita

Työvaiheet

  1. Riko isot pähkinät morttelissa tai rouhi niitä veitsellä. Sattumat maistuvat hyviltä, joten älä tee liian tarkkaa työtä. Sekoita pähkinät, hiutaleet ja siemenet kulhossa.
  2. Sekoita rypsiöljy, juokseva hunaja ja mausteet toisessa kulhossa. Jos käytät juoksevan hunajan sijaan kiinteää hunajaa tai sokeria, lämmitä seosta varovasti kattilassa, jotta saat siitä juoksevaa.
  3. Sekoita öljyseos kuiviin aineisiin. Levitä seos leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paahda mysliä 150-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
  4. Tarkkaile tilannetta, jotta pähkinät eivät pääse palamaan. Voit käännellä mysliä pellillä paahtamisen aikana. Jos mysli ei paahdu 20 minuutissa rapeaksi, voit jatkaa paahtamista muutaman minuutin.
  5. Lisää rusinat ja muut kuivatut hedelmät vasta valmiiksi paahdettuun mysliin.

Kommentit (17)

Vierailija

Minun myslini paloi totaalisesti jo 15min jälkeen. :O Laitoin pellin ensin uunin keskitasolle kunnes noin puolivälissä paistoa sekoitin mysliä ja laskin pellin alimmalle tasolle. Silti kärähti ja pahasti! Ensi kerralla 10min saa riittää. 

Vierailija

Kannattaa sekoitella usein ja itse paistoin koko ajan 150 asteessa. Maku ei kuitenkaan ollut mieleinen

Kärähtää

Muuttakaa ohjetta ettei nyt tartte perkele jokaisen vuorollaan polttaa ensimmäistä satsia

Vierailija

Joko tämän reseptin tekijällä on maailman tehottomin uuni tai ohje on tehty kännissä, lopputuloksena kuitenkin tuli pellillinen palanutta mysliä. R. I. P. hyvät kalliit pähkinät.

Jaska

Muuten ihan hyvä mutta miksi se pitäisi rypsiöljyllä pilata! Siihen tilalle neitsyt kookosöljy niin arvot Johan pelittää!

Taateli

Hyvää tuli. Lisäsin edellisestä kerrasta viisastuneena pähkinät vasta aivan paistamisen loppuvaiheilla. About 5 minuutiksi. Kokonaispaistoaika 10-30min eri kerroilla ja usein sekoittaen. Ainekset pellillä paksusti, sillä ohuemmat kohdat paloivat nopeasti. Kookosöljy hyvä!

Taateli

...ja 150 astetta alkuun ja siitä vähän pois about 10min kuluttua toimi minulla

Vierailija

Täällä myös palanutta mysliä vaikka pidin vain yhteensä 15min. Yhdyn siis kommenttiin että MUUTTAKAA PLIIS OHJETTA! Harmi etten älynnyt lukea kommentteja ennen paistoa. Iso määrä ruokaa roskiin...

Vierailija

Sama juttu!! Pelti palanutta mysliä! Harmi kun minäkin luin kommentit vasta paiston jälkeen! Harmittaa heittää ruokaa roskiin, ei hyvä juttu ollenkaan!!! ?

Palanut mysli

Voisiko tämän ohjeen paistolämpötilan korjata 150 asteeseen. Olen myös ensimmäisen satsin polttanut ja tyhmyyksissäni jaoin linkin kavereille jotka myös polttivat myslin. Loistava ohje muuten.

Vierailija

Jep, täällä myös mysli paloi. Olisi pitänyt lukea kommentit etukäteen.

Hyvää mysliä

Olen jo pitkään tehnyt mysliä hyvin samantyyppisellä ohjeella. Ainesten määrä on tosin kerralla (uuniin menevä osuus) 2 1/2-kertainen ja lämpötila koko ajan 130 astetta. 20 minuutin välein sekoittelen paahdettavan huolellisesti ja paahdan ainakin tunnin. Ei pala, ruskistuu vain vienosti. Ohjeessa on todellakin huikea lämpötila, varsinkin verrattuna paahdettavaan määrään!

Mysli

Hyvää varmasti jos onnistut paistamaan palamatta. Tosiaankin lämöksi riittää 150 astetta ilmakiertouunissa ja uunista riippuen paistoajaksi riittää 12-15 min.

Sanna - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt29.1.2013

Hei! Granolaa kannattaa tosiaan tarkkailla paiston aikana, ettei se pääse kärähtämään, ja uuneissa on isojakin eroja. Esimerkiksi kiertoilmauunissa 150 astetta ja 20 minuuttia riittää, joten ohjetekstiä on nyt muokattu hieman sen perusteella. Rapea lopputulos on paras, joten aineksia kannattaa käännellä, ennemmin kuin ottaa granolaa uunista ulos pehmeänä. Toivottavasti maistuu!

Vierailija

Itse en paahda aineksia, laitan kaurahiutaleet, pellavasiemenrouheet, pähkinät, siemenet ja marjat sellaisenaan kulhoon ja maustamatonta jogurttia päälle. Kaikki luomuna!

Näytä kaikki kommentit (17)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti Kuva Sami Repo
Nauti perinteinen talkkuna trendikkäänä kerrosherkkuna.
Nauti perinteinen talkkuna trendikkäänä kerrosherkkuna.

Tuunaa rahkasta himpun verran terveellisempää ja sekoita joukkoon talkkunajauhoja. Se kannattaa, sillä talkkunassa on paljon kuituja, ja jo parista lusikallisesta saat päivässä tarvittavan annoksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Talkkunapöperö

Ainekset

5
dl
pakastemustikoita
1
prk (2 dl)
vispikermaa
1
rkl
sitruunamehua
1
dl
fariinisokeria
1
prk (250 g)
maitorahkaa
1
dl
talkkunajauhoja

Työvaiheet

  1. Soseuta puolet mustikoista. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi sitruunamehun ja sokerin kanssa.
  2. Sekoita kermavaahto, maitorahka, marjasose, kokonaiset marjat ja talkkunajauhot. Sekoita tasaiseksi.
  3. Annostele talkkunapöperö tarjoiluastioihin.
  4. Koristele kokonaisilla mustikoilla.

Tiesitkö?

  • Talkkuna sisältää kauraa, ohraa, ruista ja vehnää sekä herneitä tai papuja. 
  • Tarkista, että ostat tavallisia talkkunajauhoja. Osa jauhoista on savunmakuisia. Savuisuus mainitaan pussin takapuolella.

Kommentit (3)

Vierailija

Ei tuo kovin terveellistä ole kun fariinisokeria tulee noin paljon.

Ei

Kermaa ja sokeria= terveellistä...

Vierailija

Paras talkkuna sisältää vain kauraa, höyrytetyt ja paahdetut jyvät jauhetaan ja ei muuta.

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Päivän tärkeät marjat ja pähkinät on kätevä popsia puurossa.
Päivän tärkeät marjat ja pähkinät on kätevä popsia puurossa.

Uunipuurosta riittää manteli jokaiselle ruokailijalle. Lorauta kyytipojaksi granaattiomenasoppaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Mantelinen ohrauunipuuro ja granaattiomenasoppa

Ainekset

1
rkl
voita
2
dl
ohrasuurimoita
2
dl
manteleita
1
l
maitoa
1
tl
suolaa
1
tl
kardemummaa
2
rkl
voita
Granaattiomenasoppa
1
l
vettä
400
g
(pakaste)vadelmia
¾
dl
sokeria
2
rkl
perunajauhoja
1
granaattiomenan siemenet

Työvaiheet

  1. Voitele uunivuoka (tilavuus 1,5–2 l) voinokareella. Mittaa vuokaan ohrasuurimot. Rouhi mantelit ja sekoita suurimoihin. Kaada joukkoon myös maito ja ripottele suola sekä kardemumma. Veistele maidon pinnalle voinokareita.
  2. Kypsennä puuroa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Sekoittele kypsennyksen alkuvaiheessa muutaman kerran.

Granaattiomenasoppa

  1. Kiehauta vesi, vadelmat ja sokeri.
  2. Siivilöi neste ja painele vadelmia kevyesti siivilän läpi. Siirrä neste takaisin kattilaan.
  3. Sekoita perunajauhot pieneen tilkkaan kylmää vettä ja kaada se ohuena nauhana kiehuvaan nesteeseen.
  4. Perkaa granaattiomenan siemenet ja lisää ne mehukeiton joukkoon. Anna mehukeiton jäähtyä.

Vinkki! Vadelmat voi jättää halutessaan kokonaisina soppaan.
 

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Mikko Hannula
Munapannu ilahduttaa viikonlopun brunssilla.
Munapannu ilahduttaa viikonlopun brunssilla.

Turkkilainen menemen maistuu maalaisleivän kera, ja pannullisesta riittää monelle. Kananmunat paistuvat ruokaisaksi aamupalaksi paprikan, tomaatin ja sipulin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Menemen-pannu

Ainekset

4
valkosipulinkynttä
1
sipuli
2
vihreää paprikaa
4
kevätsipulin vartta
2
tomaattia
1
ruukku minttua
3
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
½
tl
juustokuminaa
½
tl
mustapippuria
4
munaa
1
rkl
chilikastiketta

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja sipuli. Leikkaa paprikat ohuiksi siivuiksi. Hienonna kevätsipulin varret ja kuutioi tomaatit. Hienonna minttu.
  2. Kuumenna öljy isolla paistinpannulla. Paista sipuleita ja paprikaa 2–3 minuuttia, kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää tomaatit. Paista 3–5 minuuttia niin, että tomaateista irronnut neste osittain haihtuu. Lisää kevätsipulin varret, puolet mintusta ja mausteet.
  3. Tee pannulle kasvisten sekaan neljä kuoppaa. Riko niihin kananmunat. Laske lieden lämpö minimiin ja anna munien kypsyä, kunnes valkuaiset hyytyvät. Keltuaiset saavat jäädä valuviksi. Ripottele pinnalle loput mintut ja chilikastiketta.

Vinkki! Jos haluat munat kypsemmiksi, laita lopussa kansi pannun päälle.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Mikko Hannula
Taatelikinuski sopii myös lettujen, vohveleiden ja vaikkapa paahtoleivän päälle.
Taatelikinuski sopii myös lettujen, vohveleiden ja vaikkapa paahtoleivän päälle.

Luumuista, myslistä, terveellisestä taatelikinuskista ja raikkaasta jugurtista syntyy yhdessä maukas kerrosherkku.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 dl taatelikinuskia 8 dl lakumysliä
Valmistusaika
5 min + 15 min + yön yli marinointi + 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Jugurttia taatelikinuskilla, lakumyslillä ja marinoiduilla luumuilla

Ainekset

Taatelikinuskikastike
1
vaniljatanko
1
pss (200 g)
kivettömiä pehmeitä taateleita
1
pieni tlk (165 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vaaleaa siirappia
1
vaniljatanko
ripaus suolaa
(½–1 dl
vettä)
Marinoidut luumut
6
luumua
2
limetin mehu ja kuori
½
dl
sokeria
4
tähtianista
1
kanelitanko
Lakumysli
2
dl
kaurahiutaleita
2
dl
ruishiutaleita
1
dl
kurpitsansiemeniä
1
dl
auringonkukan siemeniä
1
pss (125 g)
pekaanipähkinöitä
1
pss (50 g)
mantelilastuja
3
tl
lakritsijauhetta (esim. Salliselta)
1
dl
öljyä
½
dl
vettä
3
rkl
hunajaa

Työvaiheet

Taatelikinuskikastike

  1. Halkaise vaniljatanko ja poista mustat siemenet tangon sisältä.
  2. Yhdistä ainekset tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhossa. Soseuta tasaisen pehmeäksi seokseksi. Lisää vettä, jos seos tuntuu paksulta.

Vinkki!

Taatelikinuski säilyy viikon ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa.

Marinoidut luumut

  1. Halkaise luumut ja poista kivet. Laita luumut kulhoon.
  2. Raasta limettien kuori ja purista mehu. Laita mehu, sokeri, kaneli ja tähtianikset pieneen kattilaan ja kiehauta, kunnes sokeri sulaa. Lisää limetin kuori. Anna jäähtyä 10 minuuttia ilman kantta.
  3. Kaada liemi luumujen päälle. Anna maustua jääkaapissa vähintään seuraavaan päivään.

Lakumysli

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Yhdistä kulhossa hiutaleet, siemenet, pähkinät, mantelilastut ja lakritsijauhe.
  2. Lämmitä pienessä kattilassa öljy, vesi ja hunaja niin, että hunaja sulaa.
  3. Sekoita hunaja-öljyseos mysliainesten joukkoon huolellisesti. Levitä myslisekoitus leivinpaperin päälle uunipellille.
  4. Paista uunin keskitasolla 15–20 minuuttia. Kääntele välillä ja varo, ettei mysli pala. Anna jäähtyä, ja säilytä kannen alla lasipurkissa.

Vinkki!

Lakumysliä voi napostella vaikka sellaisenaan, kun tekee mieli makeaa ja rapeaa.

Kommentit (0)