Ne ovat hyviä, terveellisiä ja lähes ilmaisia. Lisäksi nokkossipsit valmistuvat muutamassa sekunnissa.
Nokkosenlehdet ovat parhaimmillaan nyt, ennen kuin nokkoset kukkivat ja lehdet muuttuvat vähän kitkeriksi. Kertakäyttöhanska tai muovipussi käteen ja nokkosia keräämään siis.
Poimi nokkoset puhtaalta maalta. Nyppäise koriin kasvin ylimmät, nuoret versot.
Jos nokkoset ryöppää, niistä saa "pinaattia", ja silputtua, ryöpättyä nokkosta voi laittaa keittoihin, muhennoksiin, sämpylätaikinaan, juustopiirakkaan tai vaikka lettuihin.
Jos lehdet kuivaa esimerkiksi sanomalehden päällä, kuivattua nokkosta voi käyttää ryöpätyn nokkosen tapaan.
Uusi herkullinen tapa on friteerata lehdet. Se on nopea tapa saada terveellistä naposteltavaa. Muista, että jos sää on sateinen, lehdet pitää kuivata ennen friteeraamista.
Nokkossipsit
Ainekset
Työvaiheet
- Ravistele nokkosenlehtiä keittiöpyyhkeen sisällä niin, että mahdolliset roskat ja ötökät tippuvat pois.
- Kuumenna öljy kattilassa noin 160 asteeseen. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, testaa öljyn kuumuus tiputtamalla siihen pieni leipäpala. Kun leipäpala alkaa tiristä ja ruskettua, öljy on tarpeeksi kuuma friteeraukseen. Öljyn määrä riippuu kattilan laakeudesta. Mitä laakeampi kattila, sitä enemmän öljyä tarvitset. Öljyä ei kuitenkaan tarvita yhtä paljon kuin esimerkiksi munkkien paistamiseen, sillä nokkoset eivät vie paljon tilaa.
- Muista varata lieden viereen kansi, jolla voit tukahduttaa palon, jos öljy sattuisi syttymään tuleen. Älä käytä liesituuletinta.
- Kun öljy on kyllin kuumaa, heitä kattilaan kourallinen nokkosenlehtiä. Anna niiden friteerautua noin 5-10 sekuntia ja nosta reikäkauhalla lautaselle, jolla on talouspaperia. Paperi imee liian rasvan.
- Friteeraa näin erä kerrallaan kaikki nokkosenlehdet.
- Kun on valmista, ripottele lehdille sormisuolaa.
Ei tuo kovin terveellistä ole kun fariinisokeria tulee noin paljon.
Kermaa ja sokeria= terveellistä...
Paras talkkuna sisältää vain kauraa, höyrytetyt ja paahdetut jyvät jauhetaan ja ei muuta.