Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen

Tee savukala-perunasalaatin lisukkeeksi kreikkalaista tsatsikia.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Savukala-perunasalaatti

Ainekset

1
kg
varhaisperunaa
kukkakaalia
2
kpl
kananmunaa keitettynä
retiisiä
5
dl
salaattia
400
g
perattua savukalaa
Tillitsatsiki
3
kpl
valkosipulinkynttä
kurkkua
2
dl
kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
tilliä
suolaa
sitruunapippuria

Työvaiheet

Raaputa perunat puhtaiksi ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Anna jäähtyä ja viipaloi.


Irrota kukkakaali pieniksi nupuiksi. Keitä nuppuja muutama minuutti suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja huuhtele nuput kylmällä vedellä. Ne
saavat jäädä napakan kypsiksi.


Kuori ja viipaloi kananmunat. Huuhtele retiisit ja viipaloi ne ohuen ohuiksi paloiksi. Asettele salaatti tarjoiluvadille ja nosta päälle muut raaka-aineet. Tarjoile tsatsikikastikkeen kanssa.

Tee tillitsatsiki: Kuori ja hienonna valkosipulit. Huuhtaise kurkku ja raasta se. Puristele ylimääräinen vesi pois kurkkusilpusta. Yhdistä valkosipulit, kurkkuraaste, jogurtti ja tilli. Mausta suolalla ja mustapippurilla.


Anna seoksen maustua viileässä vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.


Vinkki! Monet sitruunapippurit sisältävät suolaa. Lisää pippuri ensin kastikkeeseen, maista ja lisää vasta sen jälkeen suola.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Yhdistä kaikki hyvä ja pyöräytä sekaisin.
Yhdistä kaikki hyvä ja pyöräytä sekaisin.

Raparperia, fetaa, mansikoita ja hunajaa. Tässä salaatissa happo, suola ja makeus ovat suloisessa tasapainossa.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-fetasalaatti

Ainekset

250
g
raparperia
2
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
hunajaa
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
ruukku friseesalaattia
1
ruukku pienilehtistä basilikaa
1
ruukku minttua
1
l
tuoreita mansikoita
1
pkt (200 g)
fetajuustoa
Pinnalle
1
rkl
juoksevaa hunajaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Pese raparperit, leikkaa ne pitkittäin kahtia ja sitten muutaman sentin pätkiksi. Kuumenna öljy pannulla ja paista raparperit nopeasti, kunnes ne hieman pehmenevät.
  2. Jätä raparperit pannulle ja kaada raparperi-öljyliemi pannulta salaattikulhon pohjalle. Lisää sitruunamehu, hunaja, suola ja pippuri. Vatkaa sekaisin.
  3. Revi joukkoon salaatti, basilika ja mintunlehdet. Pyöräytä niin, että kastike tarttuu lehtiin.
  4. Puhdista ja halkaise mansikat. Murenna feta. Lisää ne kulhoon. Lisää päälle raparperit. Pöyhäise sekaisin. Tarjoa hyvän leivän kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Vinegretti erottaa lämpimän perunasalaatin pyttipannusta. Salaatti on herkullinen pari paistetulle teriyakipossulle.
Vinegretti erottaa lämpimän perunasalaatin pyttipannusta. Salaatti on herkullinen pari paistetulle teriyakipossulle.

Käytä eiliset! Keitetyistä potuista tulee pannullinen perunasalaattia. Yksinkertainen teriyakikastike kiehautetaan pannulla pikapikaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin perunasalaatti ja teriyakipossu

Ainekset

Lämmin perunasalaatti
1
kg
keitettyjä kylmiä perunoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
2
sipulia varsineen
Paistamiseen
2
rkl
rypsiöljyä
Vinegretti
2
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
1
tl
wasabia
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
Teriyakipossu
600
g
porsaan ulkofileetä
1
rkl
öljyä
Teriyakikastike
½
dl
soijakastiketta
½
dl
sokeria
2
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
vettä

Työvaiheet

Lämmin perunasalaatti

  1. Puolita perunat ja puhdistetut retiisit. Hienonna sipulit.
  2. Paista perunat ja sipulit varsia lukuun ottamatta nopeasti rypsiöljyssä. Nosta pannu liedeltä.
  3. Vatkaa kastikkeen ainekset kulhossa keskenään. Lisää kastike perunoiden joukkoon ja kääntele sekaisin.
  4. Lisää retiisit ja sipulinvarret ja pöyhäise sekaisin. Tarjoa perunasalaatti lämpimänä suoraan pannulta.

Vinkki!

Jos kesäkeittiöstä ei löydy kastikkeeseen tarvittavaa riisiviinietikkaa ja seesamiöljyä, voit vaihtaa ne valkoviinietikkaan ja rypsiöljyyn.

Teriyakipossu

  1. Ota porsaanfilee huoneenlämpöön tuntia ennen ruuanvalmistusta. Kuivaa filee talouspaperiin. Leikkaa se noin puolen sentin viipaleiksi.
  2. Mittaa teriyakikastikkeen ainekset pannulle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta, kunnes kastike sakenee. Kaada toiseen astiaan ja pyyhkäise pannu talouspaperilla.
  3. Kuumenna öljy pannulla. Paista fileeviipaleet kypsiksi nopeasti molemmin puolin. Alenna lämpöä ja lisää päälle teriyakikastike. Anna kuohahtaa. Tarjoa liha lämpimän perunasalaatin kanssa.

Vinkki!

Tässä on teriyakikastike yksinkertaisimmillaan. Jos vaihdat riisiviinietikan miriniin, voit korvata sillä sekä etikan että veden. Voit lisätä kastikkeeseen porisemaan myös tuoretta inkivääriä.

 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Tomaatin, sipulin ja basilikan liitto toimii aina.
Tomaatin, sipulin ja basilikan liitto toimii aina.

Grillipanzanella on kesän kuumin salaatti. Siinä on rapeaa leipää, raukeita tomaatteja ja maukkaita kapriksia.

Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillipanzanella

Ainekset

1
rs (300 g)
grillitomaatteja eli isoja kirsikkatomaatteja
2
pihvitomaattia
3
(puna)sipulia varsineen
1
(300 g)
ciabatta-leipä
1
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
(varrellisia) kapriksia
1
dl
basilikan lehtiä
Kastike
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
punaviinietikkaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Sekoita kastikkeen ainekset isossa kulhossa, johon rakennat salaatin.
  2. Leikkaa pihvitomaatit reiluiksi viipaleiksi. Huuhdo ja viipaloi sipulit. Hienonna varret ja säästä ne viimeistelyyn.
  3. Leikkaa ciabatta ohuehkoiksi viipaleiksi. Sivele palat öljyllä ja paahda ne ritilällä epäsuoraa grillausta käyttäen molemmin puolin kauniin raidallisiksi. Kumoa kulhoon ja kauho sekaisin.
  4. Kuumenna öljy parilalla. Paista tomaatit ja sipulit nopeasti kovalla lämmöllä molemmin puolin. Mausta suolalla ja pippurilla. Nostele ainekset kulhoon limittäin leipäviipaleiden kanssa. Ripottele päälle kaprikset ja basilika.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Sitruuna, tilli ja lohi ovat täydelliset yhdessä.
Sitruuna, tilli ja lohi ovat täydelliset yhdessä.

Grillattu lohi saa pintaansa rapeaa hapankorppua. Kala on täydellisintä, kun se on vielä hieman punertavaa.

Annoksia
8
Valmistusaika
15 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Hapankorppulohi

Ainekset

2
(à 600 g)
kirjolohifileetä
2
luomusitruunaa
2
rkl
dijoninsinappia
tl
hienoa merisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
3–6
hapankorppua
1
dl
tuoretta tilliä pätkittynä
Lisäksi
vahvaa alumiinifoliota (leveä rulla, esim. Pirkka) ja leivinpaperia

Työvaiheet

  1. Levitä pöydälle iso pala foliota ja päälle leivinpaperipala. Laita tarvittaessa kaksi foliopalaa rinnakkain. Nosta fileet leivinpaperiarkille vieri viereen. Nosta folion reunat leivinpaperiarkin päälle, jolloin saat reunallisen grillialustan.
  2. Nypi lohesta mahdolliset ruodot. Pese, puolita ja siivuta sitruunat.
  3. Leikkaa lohifileeseen viiltoja parin sentin välein, kuin suomujen suuntaisesti. Työnnä sitruunaviipaleet viiltoihin. Sivele pinnalle kevyesti dijoninsinappia. Ripottele päälle suola ja mustapippuri.
  4. Murskaa hapankorput ja ripottele ne lopuksi kalan pinnalle.
  5. Nosta kala alustoineen grilliparilalle. Grillaa keskilämmöllä 15–20 minuuttia, kunnes kala on juuri ja juuri kypsää tai paksuimmasta kohdastaan hieman punertavaa. Kypsymisaika riippuu fileen paksuudesta ja grillin kuumuudesta. Kuvun alla kala kypsyy nopeammin ja tasaisemmin.
  6. Nosta kala alustoineen isolle leikkuulaudalle ja pöytään. Viimeistele tillillä.

Kommentit (0)